Morvai Dóra: Hogyan érd el eredményesen a céljaidat?

Canva - Person Standing on Hand Rails With Arms Wide Open Facing the Mountains and Clouds
  1. Akard igazán!

Ismerős a mondat: Majd holnap elkezdem! – Mi lesz belőle? Általában semmi, várjuk a holnapot. Ha valóban el akarod érni a célkitűzésedet, igazán akarnod kell, a szívedből, és minden porcikáddal. Teszteld le magadat! Gondold át, mit és miért akarsz elérni! Ha valóban kiderül, hogy igazán ez a vágyad, de mégsem sikerül elérned, talán jobb, ha nem a célodat változtatod meg, hanem a hozzá vezető úton gondolkodsz el, talán más módon könnyebben meg tudod valósítani!

  1. Tarts ki!

Mindegy mit szeretnél elérni, ne gondold túl, ne komplikálj! Minél alaposabban megfogalmazod az általad vágyott célt, annál biztosabb, hogy ki is fogsz tartani és végig csinálod majd. Add meg a dolgoknak a megfelelő súlyt, tervezz nagyot, de ne túl nagy lépésekben, konkrétan fogalmazz meg magadnak mindent! És aztán amennyire csak tudsz, ragaszkodj az elképzeléseidhez!

  1. Tartsd a szemed előtt!

Amikor más sikerült mindent egyszerűen, világosan és pontosan megfogalmaznod magadnak, ne dugd el a szemed elől, tartsd mindig olyan helyen- otthon, a hétköznapokban, a munkahelyeden, ahol mindig láthatod! ne felejtkezz el róla, amit lehet rendelj alá annak, hogy teljesítsd az álmaidat! ha valóban fontos neked, amit választottál, az legyen az életedben az első helyen!

  1. Egyik lépés a másik után

Most már, ha tudod mit akarsz, ne aprózd el magad! ha túl sok mindent akarsz elérni egyszerre, annak az eredménye káosz, kudarc, és csalódottság lesz. Koncentrálj magadra és a benned rejlő erőre! Ha céltudatos vagy, a kevesebből mindig több lesz! Egy- egy kis lépés az általad választott úton előre messzire visz majd előre.

Mi segíthet még?

  • Írd le, amit szeretnél! Egyszerűnek tűnik, de meglepően eredményes! ha rögzíted- egy feljegyzésben, egy naplóbejegyzésben, vagy egy listán egy cetlin, a számítógépeden, máris előrébb vagy egy lépéssel!
  • Mondd el minél több embernek! Ha a barátaidnak, vagy a fontos embereknek az életedben elmeséled mit tervezel, akkor ez egyfajta motiváció lesz a számodra!
  • Keress példaképeket! Tanulj a sikereikből és a hibáikból is! Biztosan átvehetsz tőlük példákat, ötleteket, módszereket, amelyek segíteni fognak téged is a céljaidhoz vezető úton!
  • Keress támogatókat! Elsőre tűnhet úgy is, hogy a környezetedben élő sikeres emberek mindent egyedül értek el, de valójában ez nem mindig igaz. Ha figyelmesen elgondolkodsz, könnyen rájössz majd, hogy többségüknek bizony volt segítsége, támogatója, aki hozzájárult a sikereihez. Keress te is bátran ilyen embereket!
  • Kerüld a pesszimistákat! Mindig lesznek olyanok, akik kételkednek benned és az álmaidban is. Ez nem is baj, hiszen erőst is adhat ez neked, de ha mindig ilyen emberekkel veszed körül magadat, akkor bizony könnyen elvehetik a kedvedet is, és hamarabb feladod a terveidet!
  • Találd meg a megfelelő egyensúlyt! Ha a céljaid eléréséről van szó, minden fontos lehet, de ne ess túlzásokba! ha mindig ez jár a fejedben, ha csak erről beszélsz, ha semmi másra nem szakítasz időt, akkor hamar azt veszed majd észre, hogy csökken a lelkesedésed és az érdeklődésed, és nem utolsó sorban a környezeted agyára fogsz menni. Hogy ez ne történjen meg, néha kapcsolj ki, foglalkozz mással, és törekedj az egyensúlyra!

Ha azonban nem a saját céljaidat akarod megvalósítani, nem a saját elképzeléseid alapján járod és főleg nem a saját utadat nem segítenek ezek a módszerek sem. Hiányozni fog a kitartás és a motiváció. És nem azért, mert nem vagy képes rá és nem teszel eleget, hanem azért, mert ez az egész nem te vagy.

forrás: www.psychotipps.de