Morvai Dóra: A siker 7 kísérője

Névtelen terv (4)

Ha hihetünk a mondásnak: A siker titka 80%ban az, ha jókor vagyunk a megfelelő helyen. De valóban elegendő lenne ennyi? Ennyi kellene ahhoz, hogy elérjük a céljainkat? Vannak – e a céltudatos , sikeres embereknek más, egyéb titkai is.

A válasz: igen, vannak.

Önismeret

Sikeres akkor vagy, ha eléred a céljaidat. De ehhez nagyon jól ismerned kell saját magadat. Tudnod kell, mire vagy képes, mi elérhető, mi a reális a számodra. Mielőtt kitűzöd a céljaidat tisztában kell lenned az erősségeiddel és a gyengeségeiddel is. Akinek megfelelő az önismerete, tudatosabban hoz döntéseket, könnyebben kerüli el a hibákat, vagy ha már ez megtörtént, másodszor már el tudja kerülni ezeket, érzelmileg könnyebben túlteszi magát a kudarcokon. Optimistábban tekint a jövőbe, és nem érzi magát kiszolgáltatva az eseményeknek.

Célok

Önmagában az, hogy céljaid vannak, még nem jelenti azt, hogy sikeres ember is vagy. Ami azonban a sikeres embereket megkülönbözteti a többiektől az az, hogy részletes és pontos elképzelésik vannak a céljaikról. Ezek nem a távoli homályba vesző elképzelések, hanem pontos, részletes és apró lépések, amelyek aztán összeállnak egy nagy egésszé. A kicsi, apró részeredmények aztán valóban motiváltabbá és eredményesebbé teszik őket.

Erős kapcsolati háló

Azok az emberek, akik sok és jó kapcsolatokkal rendelkeznek, egészen biztosan eredményesebbek is, hiszen mindig lesz körülöttük olyan ember, aki segíteni tudja őket a céljaikhoz vezető úton, legyen szó akár a munkájukról, akár a magánéletükről.

Óvatosság

Ha egy kicsit szkeptikus vagy, az nem biztos, hogy a hátrányodra válik. Ha valami akadály merül fel az előtted álló úton nem árt az óvatosság, gondolkodj el, mit kell, vagy lehet változtatni, de azért ne ijedj meg túlságosan. Ismered az önbeteljesítő jóslatokat!

Kitartás

A kitartás gyakran fontosabb, mint a valóságos tudás. A sikertelenség mögött gyakrabban rejlik az, ha nem vagy kitartó, mint az, hogy esetleg nem megfelelőek a képességeid.

Pragmatikus gondolkodás

Az optimizmus és kitartás együtt az előre gondolkodással a siker és a célok elérésének záloga lehet. Hozd ki minden szituációból a legjobbat, amit lehet, hallgas a szívedre, de tanulj mindig az előző hibáidból!

Kíváncsiság

A sikeres emberek nem a véletlenekből tanulnak, ők tudatosan sikeresek akarnak lenni. A motor a kíváncsiság. Miért van ez így? Mit csináltak mások másképpen? A sikeres, eredményes emberek mindig nyitottak és érdeklődők. Lehet, hoyg nincs doktori címük, nem végeztek egyetemet, de a hétköznapi dolgokban nagyon jártasak és mindig hajlandóak elfogadni az újat, ötleteket gyűjtenek, amelyeket aztán a sáját képükre tudnak formálni.

forrás: www.psychotipps.de