7 ötlet a boldog, magabiztos kislány neveléséhez

kislanyok

A kislányok imádni való, érzékeny teremtések, akik nevelése teljesen más hozzáállást kíván, mint a kisfiúké. Ezúttal azt vesszük sorra, hogyan tudod lányos szülőként támogatni, segíteni őt, hogy egészséges lelkületű, magabiztos lány és felnőtt nő váljon belőle.

7 ötlet, a magabiztos lány neveléséhez

1. Hagyd döntéseket hozni

Már az egészen kicsi lányoknak is pontos elképzeléseik vannak arról, hogy mit szeretnének, hagyd hát kibontakozni. Beszéljetek arról pl. hogy mikor, hogyan kell öntözni, hogyan tudja eldönteni, hogy aznap mi lesz a megfelelő viselet, aztán bízd rá a döntést. Ahogy nő, adj neki minél inkább szabad kezet, hogy lássa, ő is dönthet, az ő elképzelései is fontosak.

2. Bizonyítsd be neki, hogy a tökéletlenség is pont tökéletes

A lányok mindig a tökéletességre törekszenek, de az élet nem mindig kerek, és mindannyiunknak vannak rossz periódusa. Mutasd meg neki, hogy néha te is eltörsz egy poharat, elfelejtettél egy fontos dolgot és mutasd meg neki, hogy hogyan lehet ezeket a legközelebb megelőzni. Pl. emlékeztető beállításával stb.
Adj neki kisebb feladatokat, amelyekkel sikerélménye lehet.

3. Erősítsd meg, hogy hiszel benne

„Én ezt nem tudom megcsinálni” és „ez nekem soha nem sikerül”. Ezek rendszeresen visszatérő mondatok a kislányok életében, a te feladatod szülőként, hogy ne hagyd ebben a hitben. Bíztasd, mutass irányt, erősítsd meg, hogy hiszel benne, ügyes abban, amit csinál stb.

4. Adj neki lehetőséget, hogy bizonyítsa a rátermettségét

Az erőt próbáló feladatok edzik a személyiséget, jót tesznek az önbizalomnak. Az élet tele van kudarcokkal és sikerekkel, gondoskodj róla, hogy a kislányodnak az utóbbiból legyen több. Találjatok ki új dolgokat, erősítsétek a bátorságát. Fontos, hogy élje meg a kudarcokat is, beszélgessetek róla, találjátok ki, legközelebb hogyan győzheti le.

5. Érdeklődj a szenvedélyei iránt

Lehet, hogy a lányodat nem pont ugyanazok a dolgok érdeklik majd, mint téged, de az ő szenvedélyei csodás kapcsolódási pontot biztosítanak kettőtök között. Érdeklődj, beszéljetek róla, meséljen az élményeiről, ezáltal a kapcsolatotok is erősödik.

6. Fejleszd az érzelmi intelligenciáját

A magyar nyelv rendkívül színes és változatos, az érzelmek kifejezésére is több száz különböző kifejezést használ. Ismertesd meg minél többel, beszélgessetek az érzelmekről, az érzésekről, a tulajdonságokról. Ösztönözd, hogy beszéljen róluk, ez neki is segít megérteni őket, és ti is jobban megértitek majd egymást.

7. Segíts neki, hogy elfogadja önmagát

Ha hiszed, ha nem, szülőként nagyon nagy befolyásoló hatása van a szavaidnak, és a jelzőknek, amelyeket a gyermekedre használsz. Soha ne degradáld le, ne használj a külsejére bántó jelzőket, ha egészséges lelkületű, önmagát szerető, magabiztos lányt szeretnél nevelni. Mutasd meg neki, hogyan ápolja a bőrét, a haját, hogy mindig szép és ápolt legyen, ettől ő is szebbnek látja majd magát.

Van még ötleted, mivel növelhető a lányok önbizalma? Oszd meg kommentben!