Van kiút! A közösségi média függőség pszichológiai okai

Névtelen terv (3)

Szondy Máté, klinikai szakpszichológus, családterapeuta kutató 2019-ben rendkívül érdekes előadást tartott a közösségi média függőség pszichológiai okairól a Boldogság Mesterkurzuson.

Gondolatai ma – amikor szinte az egész napot a négy fal között töltjük – különösen megfontolandóvá válnak. Megerősít minket abban, hogy a közösségi médiafelületek nézegetésének vagy az e-mailek folyamatos ellenőrzésének abbahagyása rendkívül nehéz feladat.

Ennek az az oka, hogy amikor a digitális felület tervezői az applikációt vagy egyéb felületet fejlesztik, akkor – világít rá Szondy Máté – „felhasználják mindazt a pszichológiai, neuropszichológiai tudást, amit az addikcióról az alapkutatások kimutattak.”

Ezért van olyan hihetetlenül nehéz dolgunk nekünk felnőtteknek is, gondoljunk csak bele akkor milyen nehéz helyzetben vannak a gyerekek, a fiatalok!

A közösségi médiában való „csavargásunk” megemeli a dopaminszintünket, így válunk függővé.

Hogyan?

Egyrészt azzal, hogy az újdonság utáni vágyunk nem csillapul. Amikor valami új hírt találunk, az azonnal emeli a dopaminszintet, ami jó érzéssel tölt el, így újra és újra át akarjuk élni.

De ugyanez a helyzet a kiszámíthatatlanságból fakadó örömérzettel is, amit akkor érzünk, amikor kinyitunk egy e-mailt vagy rámegyünk egy posztra. Nem tudjuk, hogy mikor találunk rá valami izgalmas dologra.

Szondy Máté ezt a nyerőautomatákkal szemlélteti, tudniillik, hogy azokkal is azért játszanak az emberek, mert kiszámíthatatlan, hogy mikor fognak nyerni.

A videóban szó esik még a Fear of missing out jelenségről és számos egyéb okról, aminek megértése hozzásegíthet minket és gyerekeinket a tudatos eszközhasználathoz.

A videó itt tekinthető meg: