Szerezz örömöt!

evan-kirby-101570-unsplash

A mai rohanó világ nem kedvez az apró örömöknek! Így aztán gyakran az a benyomásunk, hogy a mindennapi élet ridegebb, hidegebb lett. Az olyan értékek, mint az udvariasság, barátság, és segítőkészség lassan kihalófélben vannak. De valóban ez a helyzet?

Nem hiszem. Ha ragaszkodunk a „régi értékeinkhez”, biztosan hamarabb érhetjük el a céljainkat: a minket körülvevő emberektől ugyanazt kapjuk majd vissza, mint amit mi adunk.

Ismeritek a jócselekedet-láncot? Ha igen, már el is indíthatjuk az apró örömök dominóit is! Hamarosan összeérnek a kezek, és nemcsak jelképesen, hanem valójában is, és a mindennapjaink sokkal szebbek, tartalmasabbak lesznek.

Hogy is működik ez?

Ha valamit kapsz – lehet ez ajándék, szívesség, idő, támogatás, vigasz… – akkor viszonozd, de mindig valaki másnak, ne annak, akitől kaptad! Olyannak, aki egyáltalán nem számít rá. (Persze az ajándékozónak azért illik megköszönni!)

Aztán ha ez a valaki viszonozni akarja neked a jó cselekedeted, feltétlenül biztasd, hogy tegye ezt meg, de ne veled, hanem ő is válasszon valakit, akit meglephet egy aprósággal! El is mondhatja neki is, hogy így egy lánc része lett ő is, és örülnél, ha ő is folytatná a sort. És már el is indult a megállíthatatlan dominólánc, és valószínűleg sok ember életét, napjait teheted sokkal-sokkal szebbé örömöt szerezve neki.

A barátság öröme

Az örömre való képesség és a barátság nagy ajándéka az életnek. Aki képes örülni, teljesebb, boldogabb életet élhet. Akit jó barátok vesznek körül, hálás lehet a sorsnak a nagy ajándékért. De néha elveszítjük a barátainkat, megváltozunk – mi vagy a körülmények – sok oka lehet a veszteségnek. Emlékszel az iskolai időkre, a fiatalságodra, aztán az életed különböző korszakaira? Mindig voltak körülötted társak, akik színesítették az életed, hol vannak ők ma? Kitartottatok egymás mellett, vagy elsodort benneteket egymástól az élet?

matheus-ferrero-228716-unsplash
Photo by Matheus Ferrero on Unsplash

Ha igen, mi akadályoz meg benne, hogy újra felidézd a régi szép időket, és felvedd velük a kapcsolatot? Fogj egy papírt, ceruzát, és szánj rá néhány nyugodt órát, gondold végig, kik kerülnek az elveszett barátok listájára!

Tegyél egy próbát!

Általában, ha újra megpróbálod felvenni velük a kapcsolatot, kiderül, a szálak csak látszólag szakadtak el, és talán újra egymásra találhattok. Néha meglehet, hogy ugyanott tudjátok folytatni, ahol az a régi mondat félbeszakadt… Használd ki a modern világ adta lehetőséget, az internet csodákra képes, kutasd fel az elveszett barátokat! Ez is lehet ok az apró örömökre!

h-ng-nguy-n-256537-unsplash
Photo by Hung Nguyễn on Unsplash

Mi a legrosszabb, ami történhet? Az, hogy nem kapsz választ! Az esély 50:50% Egy próbát mindenképpen megér a dolog!

forrás: www.zeitblueten.de