Stresszoldó technikák gyermekeknek

becca-tarter-481443-unsplash

Igen, a gyermekeket is érik stresszhatások – sajnos ebben a felgyorsult világban egyre több –, melyekkel meg kell tudniuk birkózni. Nekik is szükségük van megértésre, pihenésre, feltöltődésre.

Milyen stresszhatások érik a gyermekeket?

Kisgyermekkorban leginkább a szülők feszültsége „ragad át” rájuk. Ilyenkor előfordul, hogy sokszor felébrednek éjszaka, nyugtalanul alszanak, napközben fáradtak, nyűgösek, esetleg szomorkásak. Az alapvetően kiegyensúlyozott gyermeknél gyakorivá válhatnak a dühkitörések, vagy feltűnően csendesek lesznek.

silvan-mahler-503968-unsplash
Photo by Silvan Mahler on Unsplash

Egy feszültebb időszakban – például, ha anyagi nehézség, egy szeretett személy elvesztése vagy párkapcsolati probléma okoz szorongást a szülőkben –, a gyermek jelzéseire fokozottan oda kell figyelni. Feszültségét oldani kell, hogy egészségesen tudjon fejlődni.

Iskolás korban fokozódik a stressz a gyermekek életében. Ezekről a nehézségekről sokat beszélgetek velük, amikor nálam járnak. Megdöbbentő, hogy milyen komoly lelki fájdalmakat élnek át bizonyos helyzetekben. Kis vendégeim 8–16 éves gyermekek, akiket megvisel az önbizalomhiány, vagy otthoni, iskolai, társas kapcsolati problémák nyomasztják őket. Az önelfogadás, a társadalomba való beilleszkedés érzékeny korszaka ez, amikor egyre több visszajelzést kapnak családon kívül önmagukkal kapcsolatban. Például egy gyengébb iskolai bizonyítvány miatti kudarc, egy barát elfordulása, a hormonális változások testi, lelki átalakulásával járó szorongások keserítik meg életüket. Azt hiszem, a végtelenségig lehetne sorolni, hogy milyen nehézségekkel kerülnek szembe a gyermekek.

Hogyan tudsz tehát segíteni gyermekednek, hogy képes legyen megküzdeni a stresszhelyzetekkel?

Beszélj hozzá a szeretetnyelvén!

Azt gondolom, hogy a legtökéletesebb stresszoldó technika a szülői szeretet és odafigyelés. Ha nehezebb időszakot él át gyermeked, a szokottnál többször öleld meg! A szeretetnyelvek közül az egyik legbeszédesebb a testi érintés. Azonnal oldódik a szorongás mindkettőtökben. (A szeretetnyelvekről korábbi cikkeimben olvashatsz itt és itt.)

Beszélgess vele!

Saját gyermekeimnél és kis vendégeimnél is azt tapasztalom, hogy szívesen beszélnek azokról a dolgokról, amik foglalkoztatják őket. Ha rendszeresen beszélgetsz gyermekeddel, tanítványoddal, bizalmi kapcsolat alakul ki köztetek. Ez a bizalom alapvető fontosságú ahhoz, hogy problémáival hozzád forduljon, merjen róla beszélni a nehéz időszakokban.

Photo by Becca Tarter on Unsplash
Photo by Becca Tarter on Unsplash

Játsszatok együtt!

Ha gyakran játszol gyermekeddel, a játék felszabadító hatással van mindkettőtökre. Észrevétlenül bukkannak fel ilyenkor azok a szorongások, melyekről nehezebben tudna vagy nem is akarna beszélni. A közös játék igazi gyógyír a feszültségoldásban, és sokat megtudhatsz gyermeked lelkivilágáról.

Válj láthatatlan segítőtárssá!

Szülőként mindent megteszel, hogy átsegítsd gyermekedet a kihívásokon, sokszor mégis tanácstalan lehetsz. Miért is? Mert az iskolába lépve egyre önállóbban járja az útját.

new-york-2047465_1920
Pixabay

Tiniként pedig, bár még gyermek, már felnőttnek tekinti magát. Ismerős? Egyedül akar elmenni az iskolába, ritkábban engedi, hogy kézen fogva sétáljatok, kényelmetlenül érzi magát, ha puszit adsz neki a barátai előtt… Hiszen ő már nagy! Egyedül akar megoldani mindent, mégis, ha észrevétlenül segíted őt, mérhetetlenül hálás érte…

A szülői minta meghatározó

A gyermekek megküzdési stratégiájának alapját a szülői minta adja. Azt, hogy te hogyan oldod vagy nem oldod meg életed nehezebb időszakait, gyermeked megtanulja, és ő is abból a megoldási tárházból fog válogatni.

Bátran fordulj szakemberhez!

Előfordul, hogy minden tőled telhetőt megtettél, mégsem sikerült megoldani gyermeked problémáját. Ebben az esetben bátran fordulj szakemberhez! Ma már igen sokféle terápia közül tudsz választani problémától függően. Fantasztikus megélni azt a pozitív hatást, amiről azok a vendégeim számolnak be, akik elhozzák hozzám gyermeküket stresszoldó beszélgetésre és masszázsra. A kicsik boldogok, mert édesanyjuk így a „felnőtt világba” enged betekintést. A játékos beszélgetések alatt oldódnak a lelki feszültségek, a masszázs pedig segít a gyermekeknek testileg ellazulni.

Segítsd gyermekedet, tanítványaidat, hogy minél kiegyensúlyozottabb felnőtt válhasson belőlük, és jobbá váljon a világ általuk!