Sportolj, és boldogabb, teljesebb lesz az életed!

Névtelen terv (3)

Ahogyan a szerelem is boldoggá teszi az embert, úgy a sport is hasonló érzelmeket válthat ki bennünk. Ha te és a sport jó viszonyban vagytok egymással, te is elégedettebb leszel, és az önbizalmad is nőni fog. Van már olyan sportág, amelyet már kiválasztottál magadnak, vagy úgy érzed lenne kedved hozzá?

Ahogy a régi közmondás mondja:

„ Sok békát kell megcsókolni, hogy rátalálj a hercegedre.” Egész biztos, hogy sok különböző sportágat ki kell próbálnod ahhoz, hogy rátalálj ahhoz, amelyik hozzád illik.

És ha úgy érzed, hogy semmi nem tud arra motiválni, hogy szerelembe ess egy sporttal, akkor se keseredj el, választhatsz egy másik utat is. Például a bevásárolsz, menj a boltba kerékpárral, hagyd a garázsban az autódat! Kösd össze a kellemeset a hasznossal! Ebédszünetben ne szállj be a liftbe, inkább használd a lépcsőt! Ha mégis az autót vagy a tömegközlekedést választod, szállj le egy megállóval korábban, vagy parkolj le egy kicsit messzebb az úticélodtól! A hátralévő utat tedd meg gyalog, hidd el, előbb-utóbb élvezni fogod!

A sporttal való viszonyunkban is vannak hullámvölgyek. Néha olyan tettre késznek érezzük magunkat, hogy szinte állandóan csak mozognánk, szinte abba se tudjuk hagyni, néha még maga a gondolat is idegesít minket, hogy fel kéne állni, meg kéne mozdulni, bárminek is neki kéne állni.

De ezekre a mélypontokra ne úgy tekints, mint kudarcra! Sokkal inkább lehetőséget rejtenek magukban, új utak keresésére, új dolgok kipróbálására. Szükséged van kihívásra? Újabb célok elérésére vágysz?

Ötletelj a barátaiddal! Válasszatok hosszú távú célokat, olyanokat, amelyek eléréséhez készülni kell! Maratoni futóverseny a tavasszal? Irány a futópálya!

Kötélpálya a kalandparkban? Nyomás az edzőterembe!

Ha a terveidhez társakat, barátokat keresel, máris erősebb a motiváció, jobb a hangulat, és nem utolsó sorban rengeteg alkalom nyílik az együtt hasznosan eltöltött időre is!

Még akkor se mondd le ezeket az alkalmakat, ha úgy érzed, munka után semmi kedved a mozgáshoz, jártányi erős sincsen. Ne hagyd cserbe a barátaidat, néhány perc után elkezdenek dolgozni a szervezetedben a boldogsághormonok, és egy jó kis este fog kerekedni a végére!

Az ember gyakran a szokások rabja- de a rutin ilyen esetekben segíthet is!

 

A sporttal való viszonyunk, olyan, mintha egy hosszú kapcsolatban élnénk valakivel. Hamar megjelenhet az unalom, beáll a megszokott ritmus: kényelmesebb esténként melegítőben nézni a sorozatokat a tévében, ahelyett, hogy csinosan felöltözve elmennénk egy jó kis filmet megnézni a moziba, mint a kapcsolatunk kezdetén.

Cseréld le a megszokott rutinos cselekedeteidet valami újra, szokatlanra! Hogyan fogj hozzá?

  1. Keress fix időpontokat a sportoláshoz!

Ha beírod a naptáradba az edzéseid időpontjait, sokkal egyszerűbben tudsz tervezni, és főleg nehezebben találsz kibúvót is!

  1. Kapcsold ki a tévét és a számítógépet!

A képernyő előtt eltöltött idő a legtöbb esetben felesleges időpocsékolás, ezt az időt sokkal értelmesebben, hasznosabban is el tudod tölteni.

  1. Kelj fel korábban!

Indítsd a napodat testmozgással, főleg hétvégén kelj néhány perccel korábban! A jóleső fáradság, a felszabaduló boldogsághormonok hatására több energiával fogsz nekifogni az aznapi feladataidnak.

  1. Jutalmazd meg magadat!

Ha elérted a célodat, vagy csak egy fontos lépéssel közelebb kerültél hozzá, megérdemled a jutalmadat!

  1. Tűzz ki reális célokat magad elé!

Hogyan lehetsz sikeres? Hogyan tudod magadat motiválni? Válassz olyan célokat magadnak, amelyek reálisak, megvalósíthatóak! Ne legyenek irreális terveid, ha nem tudod megvalósítani, kudarcnak fogod megélni, és hamar fel fogod adni a sikertelenség hatására.

  1. Együtt a barátaiddal!

A közös program motivál, élményeket ad, boldoggá tesz, így eredményesebb lehetsz.Együtt erősebbek lehettek!

Ne felejtsd el: a célokhoz vezető út sokszor nehéz, és tele van buktatóval, de ne add fel egykönnyen, a befektett munka megtérül, hamarosan élvezheted a gyümölcsét!

forrás:

www.psychotipps.de