Sportolj, és boldogabb leszel!

martins-zemlickis-57243-unsplash

Hányszor tetted már fel magadnak te is a kérdést: „Hogyan tud a többi ember ekkora lelkesedéssel beszélni a sportról? Mikor van idejük és lehetőségük, kedvük a mozgásra?”

Ne aggódj, ezekkel a kérdésekkel nem vagy egyedül. Meg kell, hogy nyugtassunk, nem hiányoznak a sporthoz szükséges génjeid, minden rendben van veled, ahogy azokkal is, akik sikeresebben veszik az akadályokat a sportolás területén.

Sportosnak születni?

Senki sem születik sportolónak, és anti-sportolónak sem. Mindenkinek vannak hasonló gondolatai, mint neked, van, hogy a többieknek sincs kedvük megmozdulni. Akkor hogy lehet, hogy vannak, akik kitartanak, és végigviszik az elképzeléseiket?

chuttersnap-210450-unsplash

Photo by chuttersnap on Unsplash

Minden a motiváción múlik. Mint minden más fontos kérdésben az életünkben, akkor tudunk jól és alaposan, megfontoltan dönteni, ha valóban érintettek vagyunk érzelmileg, fontosnak érezzük a problémát.

Mitől lehet könnyebb?

Helyetted nem tudunk dönteni, de segíthetünk benne néhány ötlettel. Lehet, hogy így majd több örömödet leled a mozgásban.

  • Ne olyan sportot válassz, amelyről azt gondolod, hogy ezt kéne űznöd, olyat válassz, amelyik valóban közel áll a szívedhez! Ne azt nézd, hogyan égetheted el a legtöbb kalóriát, vagy melyik épp a legnépszerűbb mozgásforma, mi a divat, arra gondolj, melyik sportban éreznéd a legjobban magad!
  • Ne arra gondolj, milyen fárasztó is lesz, arra gondolj, milyen jó érzés lesz utána a kellemes fáradtság! Minden kezdet nehéz, de ha egyszer valóban nekifogsz, és kitartasz, már nem is fogod olyan sötéten látni a helyzetet. Elképzelhető, hogy a kezdetekben a sportot úgy fogod fel, mint egy meredek sziklát, amelyet meg kell mászni, de ha már benne vagy a dolgok sűrűjében, csak egy dombocskának fogod érezni.
  • Ha azt hiszed, hogy a sport unalmas, kérdezd meg az ismerőseid, barátaid, mit gondolnak erről! Mindannyian mások vagyunk, van, aki soha nem élne egyedül, van, aki el sem tudja képzelni, hogy egy lakóközösség tagja legyen. A sport épp ilyen, minden embernek más és a más az a mozgásforma, amelyben örömét leli.
matej-vittek-106971-unsplash
Photo by Matej Vittek on Unsplash
  • Sport közben annyi minden mást is csinálhatsz! Futás közben csodálhatod a tájat, élvezheted a friss levegőt, a szervezeted feltöltődik D- vitaminnal, akár összekötheted a nyaralással is, kihasználhatod a helyi lehetőségeket is.
  • A sportot élvezni kell! Söpörd ki a fejedből a teljesítménykényszert, inkább gondolj arra, hogy ez játék, és nem egy teljesítménytúra. A „Gyorsabban, magasabbra, erősebben” érvényes ugyan, de csak a profi sportolókra, mi átlagemberek nyugodtan mondhatjuk erre, hogy: „Nem, köszönöm!” Nem azért sportolunk, hogy további stresszhelyzetekbe sodorjuk magunkat, hanem épp azért, hogy csökkentsük a stresszes helyzeteket az életünkben.
  • A sport nem arról szól, hogy állandóan kínozzuk magunkat, izzadunk az edzőteremben. Nem a szenvedés a cél, érezd magad jól, hallgasd a kedvenc zenéidet, vegyél csinos edzőruhát, tedd magadnak élvezetessé és kellemessé a sportra szánt időt!
mr-lee-618503-unsplash
Photo by mr lee on Unsplash
  • Próbálj ki valami újat, legyél kreatív, és merj változtatni! Fuss új utakon, menj másik edzőterembe, válts sportágat!

Csak lazán!

A sport nemcsak az izmaid erősítéséről és átmozgatásáról szól, nem vagyunk robotok. Ne mondd soha, hogy nincs időd, nem vagy képes rá!

Keress magadnak társakat, légy pozitív, és nyitott! Fontos, hogy ne mérd a teljesítményedet mindig másokéhoz, ne rendelj alá mindent a sportnak, nem vagy versenyző! Légy olyan, amilyen valójában vagy. Egyszer kimarad a napi mozgás? És? Van ilyen, ez azért nem a világvége.

A siker kulcsa a hozzáállásodban rejlik. A szokásainkat a családunkból, múltunkból hozott minták alakítják. Fejben dől el minden, gondolkodj pozitívan, ne add fel! Kitartás!

 

forrás: www.justme-coach.de