Problémák fogságában. A stresszkezelés egyszeregye másképp!

chuttersnap-179220

A hétköznapok viszontagságai sokszor ledöntenek minket a lábunkról. Nem egyszer előfordul, hogy a problémáink magunk alá temetnek minket, és elveszítjük az irányítást, kiengedjük a kezünkből a kontrollt. De mit lehet ilyenkor tenni? Mi az, ami átsegíthet minket a nehéz és szürke hétköznapokon?

cristian-newman-141895
Photo by Cristian Newman on Unsplash

A stresszkezelésről született már korábban egy cikkem, amit itt tudtok megtekinteni

Éppen ezért most nem magukról a stresszkezelési lehetőségekről szeretnék nektek írni, hanem sokkal inkább a fejünkben lejátszódó folyamatokról. Arról, amikor elönti az elménket az aggodalom, a kilátástalanság és a kétely.

A saját negatív spirálunk fogságában

Szerintem mindenkinek ismerős az az érzés, amikor bolhából elefántot csinálunk. Hajlamosak vagyunk arra, hogy az aktuálisan kialakult problémánk mellé gyártsunk még vagy százat.

Mit is értek ez alatt pontosan? Hirtelen szembetalálkozunk egy számunkra negatív élethelyzettel, és ahelyett, hogy tiszta fejjel a megoldáson kezdenénk gondolkodni, még jobban belelovaljuk magunkat a történtekbe. Röviden továbbgondoljuk, mi lesz akkor, ha…?

tertia-van-rensburg-37121
Photo by tertia van rensburg on Unsplash

És máris egy eszeveszett történetszövésbe kezdünk – fejben lejátszva minden lehetséges negatív végkimenetelt. Mindeközben természetesen egyre rosszabbul fogjuk érezni magunkat a bőrünkben. Ha pedig nem vesszük észre, milyen folyamatot indítottunk el teljesen feleslegesen, akár meg is betegedhetünk. Néhány óra elteltével pedig már rég nem az alapproblémánkon aggódunk, hanem a többi száz opción, ami nem is létezik!

Igen. Van, ami tényleg fejben dől el!

Mégpedig a problémákhoz való hozzáállás. Fontos, hogy megtanuljuk lecsendesíteni az elménket negatív élethelyzetekben is. Nem szabad kiengedni a kezünkből az irányítást és hagyni, hogy a félelmeink irányítsanak minket. A félelem rossz tanácsadó.

Hogyan tudjuk kikerülni ezeket a helyzeteket?

Van egy pofonegyszerű trükköm, ami nekem remekül bevált. Mindig megkérdezem magamtól, hogy az a negatív szituáció, amelyik éppen foglalkoztat, fontos lesz-e nekem 1–3–6 hónap múlva is? Érdemes vele egyáltalán foglalkoznom? Befolyásoló hatással lesz az életemre a közeljövőben? Ha a válasz nem, akkor egyértelművé válik, hogy kicsit túlgondoltam az adott szituációt. Ha a válasz igen, akkor természetesen foglalkozni kell a kialakult helyzettel, de kizárólag az után, hogy hagytuk egy kicsit lecsendesedni az elménket.

chuttersnap-179220
Photo by chuttersnap on Unsplash

Számolj el háromig, tedd fel a kérdést, és láss csodát! Persze azért nem ennyire egyszerű, de szerintem mindenképpen hasznos trükk, ha uralkodni kezdenek rajtunk a negatív gondolatok.