Moss kezet a nagyiért a koronavírus idején!

Névtelen terv (4)

Angela Duckworth a Grit című sikerkönyv szerzője, a Pennsylvaniai Egyetem pszichológia tanszékének professzora, a kitartás, az önfegyelem, a reziliencia és a szenvedély kutatója, valamint a Characterlab alapítója, ahol a karakterfejlődéssel foglalkozik.

Rövid írásában praktikus tanácsot ad ahhoz, hogy hogyan váltsuk tettekre a bennünk lévő jószándékot.

A koronavírus idején is.

Moss kezet a nagyiért! 

avagy tegyük meg, amit kell

Senki nem rendelkezik a varázsgömbbel, amikor a koronavírusról van szó, de van egy valami, amihez nem fér kétség: a rendszeres és alapos kézmosás az egyik leghatékonyabb dolog, amit a vírus megfékezése érdekében tehetünk.

Mostanra már a csapból is ez folyik. És mivel a kézmosás gyakorlatilag alig kerül pénzbe, nincs szükség különleges képességekre vagy eszközökre ahhoz, hogy kivitelezzük és jelentősen megakadályozza más bacilusok terjedését is, nincs okunk rá, hogy ne tegyük.

Kivéve persze a szándék-cselekvés hézagot (intention-behaviour gap). Hogy mi az?

Az szándék-cselekvés hézag az az űr, ami a szándékaink és a valós cselekedeteink között van. Kutatások szerint az embereknek alig 50%-a viszi véghez az egészséges életmódhoz kapcsolódó pozitív elhatározásait.

Például tudom ugyan, hogy a kézmosás – vizezz, szappanozz, tenyeret tenyérrel, kézfejeket, ujjak közét, hüvelykujjat, körmöket, csuklókat, sikáld meg, öblítsd le – annyi ideig kellene, hogy tartson, amíg kétszer eléneklem a Boldog szülinapot!.

De hajlamos vagyok arra, hogy siettessem a dolgokat, ahelyett, hogy időt hagynék nekik.

Ha jól sejtem, a ti gyerekeitek sem léptek még be a „mossunk kezet 20 másodpercig” klubba.

Íme két javaslat a viselkedéstudomány területéről, amely segít betölteni ezt a hézagot.

Gondolj azokra az emberekre az életedben, akiknek haszna származik abból, ha te nem leszel beteg.

A motiváció, hogy másokat megóvjunk, olykor erősebb, mint az önvédelem. Nekem segít, ha a 85 éves édesanyámra gondolok és arra, hogy őt szeretném megóvni, nem csak a koronavírustól, de minden más betegségtől, ami most a világban terjed.

Találd meg, hogy mi az elsődleges akadálya annak, hogy megtedd, amit elhatároztál, majd készíts tervet arra vonatkozóan, hogy hogy fogod ezt az akadályt a jövőben elkerülni vagy leküzdeni.

Ha hozzám hasonlóan túl akarsz esni a kézmosáson, készíthetsz egy ilyen tervet: Amikor kezet mosok, felidézek három dolgot az életemből, amiért hálát tudok adni, és megfogalmazom azt is, hogy miért.

A hála testnek és léleknek egyaránt jót tesz. És a pozitív érzések is fertőzőek.

(Angela Duckworth)

forrás: characterlab.org