Morvai Dóri: Barátok – a családtagjaink, akiket magunk választhatunk

Névtelen terv (4)

Mondják, hogy a barátaink, az a család, amelyet mi választhatunk meg magunknak. Ez a kapcsolat- a nagybetűs, igaz barátság- olyan erős, mint kevés más kapcsolat az életünkben, és általában egy véletlen találkozás eredménye. A távolság sem akadályozhatja, nem okoz fájdalmat, nem erőltet ránk semmi olyat, amelyet mi magunk nem szeretnénk.

A barátság hivatalos megfogalmazása a lexikonok szerint:” emberek egymáshoz való kétoldalú, meghatározó viszonya.”

Szárazan és tömören valóban erről van szó, és ez a viszony sokszor felülír vérségi kapcsolatokat, mint a legszeretettelibb, legstabilabb és feltétel nélküli emberi kapcsolat.

Barátaink gyermekkorunk óta a legstabilabb támaszaink. Segítenek nekünk megtalálni a helyünket a világban, velük kideríthetjük, melyek a fontos értékek a számunkra, mi a célunk, kivé akarunk válni. Segítenek megtalálni önmagunkat is, velük társakra lelhetünk és egy közösség részeivé válhatunk.

A barátság mindig személyes, és éppen ezért szubjektív. A barátsággal szembeni elvárásaink idővel, a tapasztalatainknak és a minket körülvevő körülményeknek köszönhetően folyamatosan változnak. Minél idősebbek leszünk, annál „válogatósabbak” leszünk, és fontosabb lesz számunkra a minőségi kapcsolat a kapcsolatok mennyiségénél. Egyre jobban felismerjük a különbséget:

Kik az igaz barátaink, és kik azok a haverok akikkel ugyan jó együtt lenni, de nincs több a kapcsolatunkban.

Barátainknak köszönhetően saját magunkat is alaposabban megismerhetjük, olyan oldalainkat fedezhetjük fel, amelyeknek eddig a létezéséről sem tudtunk. Hozzájárulnak a mentális egészségünkhöz, ahhoz, hogy az önértékelésünk pozitívabb legyen, és egészséges képünk legyen önmagunkról. Egy igaz baráti kapcsolat megerősít, gondoskodik és óv minket. Szerencsésnek érezhetjük magunkat, ha szeretetteli , támogató család tagjai lehetünk, de nem hiába mondja a régi mondás:

„Egy testvér nem biztos, hogy barát, de egy igaz barát biztos, hogy testvér.”

Kerülhetünk olyan élethelyzetekbe, amikor elveszettnek érezzük magunkat, rosszul mennek a dolgaink és ennek köszönhetően néha bizonytalanok vagyunk abban, hogyan tegyünk különbséget ismerősök, kollégák és a barátaink között.

Miről ismerszik meg az IGAZ BARÁT?

  1. Bizalom és feltétel nélküliség:

Vele olyanok lehetünk, amilyenek valójában vagyunk, nem kell megjátszanunk magunkat. Vele megvan az az érzésünk, hogy következmények nélkül teljesen őszinték lehetünk, és rábízhatjuk magunkat. Jóban rosszban mellettünk áll, még akkor is megmondja nekünk az igazat és amit gondol, ha tudja, hogy nem feltétlenül azt akarjuk majd hallani.

  1. Kétoldalúság:

Egy barátság mindig olyan kapcsolat, amikor „ kettőn áll a vásár”- a kommunikációt, a tetteinket , az érdeklődésünket és az érzéseinket is beleértve. Természetesen vannak olyan szakaszai az életünknek, amikor úgy érezzük a másik nem annyira részese a mindennapoknak, mint azt mi szeretnénk, érezhetjük úgy, mintha elmennénk egymás mellett. Ilyenkor fontos, hogy megértőek legyünk, tanuljunk az adott helyzetből, és javítsunk az esetleges problémákon. Mindannyian hibázhatunk, az igaz barát megbocsát nekünk, és megtanít minket arra, hogyan lehetünk még jobb barátok.

  1. A barátok mindig a legjobbat kívánják nekünk:

Egy igaz barát örül, ha jól mennek a dolgaink, velünk ünnepeli a sikereinket, és ha mi boldogok vagyunk, ő is velünk együtt boldog. Ebben a kapcsolatban nincs helye az irigységnek és az egoizmusnak, egy barát akkor is kiáll mellettünk, ha ebből semmi haszna nem származik.

  1. Együtt töltött idő, és közös tapasztalatok:

Az igaz barátok keresik egymás társaságát, élvezik az együtt eltöltött időt, és élményeket gyűjtenek, olyanokat, amelyekből aztán anekdoták lesznek, és megerősítik a kapcsolatunkat. Idővel nem számít, hány kilométer választ el minket el egymástól, a közös élmények hatására a kapcsolat élő, stabil és bizalmas marad.

  1. Szabadság:

Egy igaz barátság soha nem korlátoz, megengedő, és mindig a tiszteleten alapszik. Szabadabbnak és jobb embernek érezzük magunkat általa. Soha nem érezzük azt, hogy a másik ki akarna használni minket, vagy manipulálni akar. Soha nem érezzük azt, hogy ez a barátság olyasmire kényszerít minket, amit mi nem akarunk, olyanná kellene válnunk, amilyenek nem vagyunk. Az igaz barátság szabaddá tesz, és levegőhöz juttat minket.

Egy igaz barát nagy kincs, nem is mindenkinek adatik meg. Emberek jönnek és mennek körülöttünk az életben, és néha egy villámcsapás hatására a legváratlanabb pillanatban valamelyikükkel kialakulhat egy fontos, különleges és életre szóló kapcsolat. Ez azonban elég ritkán történik meg a valóságban. Éppen ezért vigyázni kell a barátainkra.

Egy igaz barátságot soha nem szabad magától értetődőnek venni, ápolni és óvni kell a kapcsolatot. A kulcsszavak: türelem, őszinteség, szeretet és figyelem.

Az igaz barátság alapvetően formálja az életünket, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van/vannak ilyen társ/ak az életedben, akkor egy végtelenül áldott embernek érezhetjük magunkat. .Akkor felépítettünk egy varázslatos, feltétel nélküli és őszinte viszonyt valakivel, aki meghatározó ember az életünkben.

Ha igaz barátod van, egy olyan kincs birtokosa vagy, amely beragyogja az életed. Igaz a mondás:

„Jobb egy baráttal a sötétben bolyongani, mint egyedül, magányosan járni a fényben.”

forrás: www.psychotipps.de