Mit tehetünk egy céltudatos generációért?

rx2vjcjqtxi-elissa-algora

Sokszor magunkon is tapasztaljuk, milyen nehéz helyesen, reálisan kitűznünk olyan célokat, melyek mellett aztán elköteleződhetünk. Talán, ha gyerekként többet foglalkoztunk volna a témával, konkrét tanácsokat kaptunk volna, ma mindannyiunknak könnyebben menne…

Most néhány egyszerű technika alkalmazásával válhatunk magunk is példaképpé a célok kitűzése és elérése területén, és a megismertetésükkel segítséget nyújthatunk a minket követő generációnak is.

1. Legfontosabb, hogy tűzzük ki a célt!

Ha taxiba ülünk, akkor sem mondhatjuk, hogy: „Vigyen valahová!” Hová is jutnánk így? Bárhová, de oda biztos nem, ahova szeretnénk!

Olyan részletesen fogalmazzuk meg a célunkat, amennyire csak tudjuk!

2. Készítsünk alapos tervet!

Miután már tudjuk, mit szeretnénk, készítsünk tervet, hogyan szeretnénk azt elérni. A nagy feladatokat bontsuk fel részfeladatokra, olyan részletesekre, amennyire csak lehet! Minél egyértelműbben és alaposabban fogalmazunk, annál könnyebben fogunk haladni.

3. Aktivizáljuk magunkat, és rajta!

Az egész tervezés nem ér egy fabatkát sem, ha aztán nem teszünk semmit. Ha csak beszélünk róla, és halogatunk, akkor egy lépéssel sem jutunk előre!

4. Vegyünk igénybe segítséget! Támaszkodjunk a közösség erejére!

Keressünk olyan embereket, akiknek hasonló céljaik vannak, mint nekünk! Csatlakozzunk hozzájuk, vagy hozzunk létre magunk egy aktív közösséget! Így kölcsönösen motiválhatjuk egymást. Keressünk példaképeket, olyanokat, aki már bejárták azt az utat, amire mi még csak most léptünk! Használjuk a tapasztalataikat! Figyeljünk rájuk!

5. Legyünk rugalmasak!

Gyakran találjuk szembe magunkat nem várt akadályokkal. A tökéletesnek tartott tervünket nagy valószínűséggel újra és újra át kell majd gondolnunk.

pv5ckb2hevk-ben-white

Ez nem baj, soha semmi nem fog teljesen az eredeti elképzelésünk szerint alakulni. Acélhoz vezető út változhat-alakulhat menet közben, de a cél állandó.

A jó terv mindig rugalmas!

6. Fókuszáljunk a lényegre!

Mindig legyünk következetesek, ne hagyjuk magunkat letéríteni az útról! Koncentráljunk a feladatra!

7. Keressük meg az „időrablókat”!

Vezessünk naplót a napi tevékenységünkről, hogy kiderüljön, milyen tevékenységre mennyi időt szántunk! A hétvégén összegezzük, és készítsünk listát! Meg fogunk lepődni, mennyi felesleges időt pocsékoltunk haszontalan dolgokra. Ez nagy munka lesz, de megéri a befektetést!

8. Lelkesedés!

Sokan az első nehézséggel találkozva feladják, és a szemétbe dobják a terveiket. Ne tegyük ezt! Nézzünk szembe bátran a felmerülő nehézségekkel!

9. Vizualizáljuk céljainkat!

A képzeletnek hatalmas ereje van. Sokat segíthet nekünk! A fantáziánk segítségével átélhetjük a siker érzését, ezzel még az önbizalmunk is nőni is fog!

izom

10. Időről időre tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

Jó úton járok? Mindent megtettem? Mit tehetnék még jobban?

Legyünk őszinték, és nézzünk szembe magunkkal:

Honnan indultunk, hová akarunk jutni, és hol tartunk most?

Összefoglalva:

1. Legyen cél!
2. Legyen terv!
3. Állj neki!
4. Kérj segítséget, ha kell!
5. Légy rugalmas!
6. Figyelj a lényegre!
7. Oszd be az idődet!
8. Használd a tapasztalataidat!
9. Támaszkodj a képzeletedre!
10. Rendszeresen ellenőrizd magadat!

Mindennek megvan az ára, de aki nem tesz semmit, nem is ér semmit. Aki hajlandó áldozatot hozni, el fogja nyerni a jutalmát.

Forrás: www.angst.panik- hilfe.de