Minden eddiginél több boldogságórás megmozdulás 2024 március 20-án, a Boldogság Világnapján

főkép

Támogató közösség és jó cselekedetek – a legújabb kutatások szerint ezek okoznak leginkább örömteli érzéseket és fenntartható boldogságot. “A legszebb dolog a munkánkban, amikor az érzelmekkel mozgatjuk a közösséget. Elég hozzá egy kigondolt ötlet és elindul a munka. A munka, amiből azonnal öröm válik és nem is az eredményét várjuk, mert az már a vége, és rá kell jönnünk, hogy az együttlét volt a legnagyobb eredménye.” Írja Vásárhelyiné Vígh Edit, az Egri Szalaparti EGYMI és Kollégium pedagógusa havi beszámolójában. 2024. március 20-án országszerte, és határainkon túl is boldogságórás gyerekek és pedagógusaik mutatták meg az emberi közösség, a szeretet és a mosoly erejét; pozitív üzenetekkel ajándékozták meg a szomszédság tagjait, énekeltek, táncoltak, kreatív dekorációkat helyeztek el óvodáikban, iskoláikban és környékükön, és kifejezték hálájukat egymás felé.

A Boldogság világnapján az „Egy gyermek – egy üzenet” címszóval arra hívtuk a magyarországi és határontúli óvoda- és iskolapedagógusokat, hogy csoportjaikkal szívecske formájú üzeneteket készítsenek előzetesen, az élet kínálta apró örömforrások, a szeretet és az összetartozás jegyében. A helyi közösséget is megszólító ötlet Széll Henriett, Boldogságóra Pedagógus Nagykövettől származik, aki a Makói Óvoda intézményvezető helyettese, óvodapedagógusa. A kezdeményezésről videó riport is készült, amelyet itt megtekinthetsz. Az ötlethez számos pedagógus és csoport csatlakozott sok-sok településről, így több ezerre becsülhető az átadott szív-üzenetek száma, ahogy a képeken is látható. “Sétát tettünk a faluban, ahol kiosztottuk az idézetekkel ellátott szíveket. Ezzel a gesztussal nagy örömet okoztunk a faluban dolgozóknak (védőnő, szociális segítők, orvosok, óvónők, önkormányzati hivatalban dolgozók, iskola dolgozói). A gyerekek mindig élvezik, amikor a falu lakóit meglephetik.” írja Agócs Kinga, a Szabadegyházi Kossuth Lajos Általános Iskola pedagógusa havi beszámolójában.

Szép számban akadtak olyan óvodák, iskolák is, ahol közösségi alkotásokkal hívták fel a figyelmet a gyerekek és a pedagógusok a pozitív életszemléletre. Sok intézményben az udvaron vagy az aulában közösen gyűltek össze a gyerekek és fiatalok a boldogságórákkal kapcsolatos formák kialakítására, pl. szív, hála-híd, nap. Ahogy a képeken is látszik, a gyerekek és fiatalok az alkotás során ötleteltek, együttműködtek, mozogtak, gyakoroltak, és az előadással nemcsak sikerélményt éltek át, de a közösségük javára is cselekedtek. Éppen ezek a boldog és értelmes élet alapkövei, amelyeket a boldogságórákon is tanulnak.

Például Márki-Rábai Valéria, Boldogságóra Pedagógus Nagykövet kezdeményezésére a Gyulai Dürer Albert Általános Iskola udvarán a diákok flashmobot mutattak be, amelyről riport is készült, amelyet itt tudsz megnézni! 

Ezen a napon zajlott a Vas vármegyei Boldog Iskolák 3. találkozója is Vépen, a Hatos Ferenc Általános Iskola szervezésében. A Boldogság Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen a tanulók izgalmas és rendkívül szép műsora mellett a jelenlévőket Fodor István, a Szombathelyi Tankerület Központ igazgatója, és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar Elnöke köszöntötte. Átadásra került a Vándorszív, így a következő tanévben a rendezvény házigazdája a Szentpéterfai Horvát-Magyar Kétnyelvű Nemzetiségi Általános Iskola lesz majd. Hálás köszönet Molnár Krisztina igazgató asszonynak és kollégáinak a lelkes szervezésért, a méltó ünnepért, és a jó példáért!

A boldogságóra gyakorló pedagógus közösséggel pedig online találkozó keretében ünnepeltünk! Bagdi Bella vezetésével Öröm-meditációt végeztünk, és Boldogságóra Pedagógus Nagyköveteink meséltek az új, Önbizalom Programmal kapcsolatos élményeikről. Köszönjük Pávics Juditnak, Bessenyei Linának, Szabó Mártinak és Tóth Diának a közreműködést. Az alkalom felvételét itt megtekintheted. 

Az alábbi galériában láthatóak az ünneplés pillanatai, amelyeket a Boldogságóra zárt tanári facebook csoportba érkezett feltöltésekből válogattunk. 

Ezúton is hálánkat fejezzük ki minden szervezőnek és résztvevőnek, hogy boldogsággal töltötték fel a környezetüket! ❣️ Jobb Veletek a Világ! ❣️