Miben rejlik a siker titka?

not-ludo-1745964_1280

Minden ember életében fontos, hogy legyenek céljai. Nem mindegy azonban, hogy milyen célokat tűzünk ki magunk elé. Teljesíthető? Elérhető? Megvalósítható? Vagy mindez csupán álmodozás?

Ha jól választunk magunknak célt, eredményesebbek és sikeresebbek leszünk. Ha nem, lehet, hogy beletörik a bicskánk a feladatba, vagy ha mégis kitartunk az eredeti elképzelésünk mellett megkeserítjük a saját életünket.

Mit is tegyünk?

Ha már kiválasztottuk az elérendő célt – legyen az bármi is –, írjuk le!
Olyan, mintha szerződést kötnénk magunkkal. Rá vagyunk kényszerítve a pontos fogalmazásra, az alaposságra és részletességre, és valószínűleg nem is egykönnyen felejtkezünk el róla.
De mi legyen ez a cél? Engedd szabadra a fantáziádat! Írj fel mindent, ami eszedbe jut, ne törődj vele, ha teljesen irreálisnak tűnik!
Gondold végig az életedet!
Elégedett vagy? Ha igen, mivel? Ha nem, min szeretnél változtatni? Legyen a mai nap a kiindulási pont! Hogyan tovább? Milyen lehetőségeid vannak?

Milyen gyakorlatok segíthetnek?

Tedd fel a kérdést: Hol, mikor és kivel érzed jól magad? Ez is lehet egy kiindulási pont.
Képzeld el a tökéletes napodat! Kivel töltöd, hol, mivel foglalod el magad, és mi van a tulajdonodban?
Képzeld magad elé a 80. születésnapodat! Mit mondanának rólad a vendégek? Mit szeretnél elérni erre az életkorodra?
Képzeld el, hogy mérhetetlenül gazdag vagy, bármit megengedhetsz magadnak! Biztos, hogy pénzzel megvásárolható dolgokra vágysz? Néha nem látjuk a fától az erdőt! Lehet, hogy itt van a szemed előtt, amire már régóta vágysz!

Bízz az erősségeidben!

Támaszkodj az erősségeidre! Akkor leszel elégedett és boldog, ha egyensúlyban vagy minden tekintetben: lelki és testi egészség, családi és társas kapcsolataid, a munkád és a teljesítményed, személyes értékeid.

A rövid távú céljaid esetében koncentrálj arra, amiben jó vagy! Ilyenkor nincs sem idő, sem lehetőség arra, hogy a gyenge pontjaidat korrigáld. Ezek a célok soha ne legyenek túl nagyok! Hamar munka ritkán jó – nem véletlenül mondták az őseink. Ne kapkodj, és a rövid távú céljaid soha ne legyenek irreálisak, mert nem tudod teljesíteni, és fel fogod adni!

xqjmjagghmw-ben-white

A hosszú távú céljaid viszont legyenek nagyratörőek! Keresd a kihívásokat, de azért maradj a realitások talaján! Bízol magadban vagy nem? Sok minden múlik a válaszon. Ha kételkedsz magadban, azt sem fogod elérni, amire amúgy képes lennél.
Fontos: Képzeld el! Higgy benne! Érd el!
Légy tudatában annak, mik az erősségeid! Járj utána, próbáld ki magad, miben vagy erős, miben teljesítesz jól!

Motiváció és ütemezés

Tedd fel a kérdést: én akarom ezt, vagy mások várják el ezt tőlem? Nem mindegy! Nem biztos, hogy jó, ha csak azért akarsz valamit, mert meg akarsz felelni a társadalmi elvárásoknak.
Légy tudatában a várható nehézségeknek!
Fontos a motiváció is: ha az értékrendet és az erősségeid találkoznak a megfelelő motivációval, biztos lehetsz a sikerben.
Ha már az értékrend előkerül: számodra mi az érték? A család? A munka? A karrier? Nem árt magadban ezt is tisztázni!

A photo by Tommy Ferraz. unsplash.com/photos/pnesgRnHJOU

Ne aprózd el magad! Ha sok mindenre koncentrálsz egyszerre, könnyen belebukhatsz. A kitartásunk és az akaraterőnk véges, ne akarj mindent egyszerre!
Csoportosítsd a céljaidat! A hosszú távú célokra szánj minimum 3 évet, a középtávú célokra szükséges legalább 1-3 év. De a rövid távú cél már más tészta! Ezekre néha elég akár néhány pillanatnak tűnő rövidebb időszak.
A nagyléptékű terveidet mindenképpen oszd fel részegységekre! Több sikerélményhez juthatsz így, és a régi mondás is beválik: sok kicsi sokra megy. Pikk-pakk, apró eredményekből összeáll a vágyott cél.

Az okos cél

Sokat mond a helyesen megfogalmazott célokra igaz mozaikszó. A jó cél SMART, vagyis:
S – speciálisan rád illik;
M – mérhető, eldöntheted, sikerült-e avagy nem;
A – alapvető, nem is érted, miért nem jöttél rá hamarabb, hogy ezt szeretnéd;
R – reális;
T – tervezhető, teljesíthető, vagyis meg tudod valósítani!

trophy-83115_1280

Gondoskodj róla, hogy ha nem is mindenki, de néhány barátod tudjon a terveidről! Az emberi természet már csak olyan, hogy ha mások is tudják, mit szeretnénk, nagyobb erőfeszítésre vagyunk hajlandóak, nem akarunk kellemetlen helyzetbe kerülni az esetleges kudarcunkkal.
Vegyél egy szép füzetet, gyűjtsd benne az eredményeidet! Az egyre hosszabb lista láttán a kedved is jobb lesz, és a lelkesedésed is nőni fog!

A lényeg: a saját céljaidat akard megvalósítani, ne másokét!

De mindenképpen gondolj a megvalósítás közben a következőkre:
Állíts fel fontossági sorrendet! Mi a legfontosabb, mi kevésbé az, mi a sürgős és mi a halasztható?
Légy átgondolt! Néha – mint a mesében – egy csapással több dolgot is elintézhetsz. Próbáld meg összeválogatni, rendszerezni a feladatokat!
Légy tekintettel a teherbíróképességedre is! Fizikailag és pszichikailag is bírnod kell a nagyobb terhelést!
Beszélj az eredményeidről, céljaidról a barátaidnak!
Legyél annak a tudatában, hogy a negatív gondolatok akadályozni fognak! A tudatalattid sok mindenben gátolhat, ha a fejed tele van kétségekkel!

És végül ne feledd: a legfontosabb az önbizalom!
Higgy magadban, enélkül nehezebben fogsz boldogulni!

forrás: https://1001erfolgsgeheimnisse.com/2013/03/01/checkliste-ziele-setzen-und-erreichen/