Lehetek-e optimistább?

mikito-tateisi-333584-unsplash

 

Az optimista emberek boldogabbak és egészségesebbek. De megtanulható-e az optimizmus?

Optimisták azok, akik igent mondanak az életre. Ilyen típus vagy, vagy ilyen szeretnél lenni? Mindenki tehet ezért, hiszen érdemes az élet napos oldalát keresni. Nem optimistán vagy pesszimistán jövünk a világra, a tapasztalataink és az összegyűjtött élményeink befolyásolják azt, hogy a különböző élethelyzetekben hogyan oldjuk meg a felmerülő problémákat. Aki úgy érzi, hogy van önbizalma, és tudatosan képes megfontolt döntéseket hozni, az biztosan pozitívan áll a kihívások elé.

Mit tehetsz, hogy optimistábban lásd a világot?

Bízz magadban!

Mindegy, mi történik, higgy benne, hogy képes vagy megtalálni a megoldást! Ne kételkedj egy nehéz feladat megoldása előtt, ha mindent megteszel, el fogod érni a céljaidat!

Photo: robert-baker-522731-unsplash
Photo by Robert Baker on Unsplash

Mindenkivel előfordul, hogy kínos szituációba kerül, a legtöbbünk ezen utólag csak nevet. Tanulj belőle, hogy legközelebb elkerüld a kellemetlen helyzeteket!

Bocsásd meg magadnak, ha elkövetsz egy hibát!

Senki sem tökéletes, adj magadnak egy második esélyt, vegyél mély levegőt, és kezdd újra! A hibákból is lehet tanulni, ne hagyd, hogy lehúzzanak, akadályozzanak a rossz emlékek! Ahelyett, hogy a múlt hibáin agyalnál, használd ki mindig a második lehetőséget! Lehet, most minden jobban fog sikerülni!

Koncentrálj az erősségeidre!

Mindenkinek vannak gyenge pontjai és erősségei is. Gondold át a következőket! Miben vagyok nagyon jó? Milyen képességeim segíthetnek a jövőben, hogy elégedett és boldogabb lehessek? Fókuszálj az erősségeidre, és sokkal könnyebb lesz, hogy pozitívan lásd a jövődet! Írd fel az 5 legfontosabb erősségedet egy cetlire, és ragaszd ki egy jól látható helyre a lakásodban. Minden reggel olvasd át, és máris jobban indul a napod!

Ne hagyd, hogy mások uralkodjanak rajtad!

Ne engedd, hogy a környezetedben élők akadályokat állítsanak eléd! A döntésed csak a tiéd, és az utadat is te fogod járni.

Ne válj a körülmények áldozatává, tartsd a kezedben az irányítást! Goethe is megmondta: „A kövekből, amit eléd raknak, építs valami szépet!”

Photo by Chris Barbalis on Unsplash
Photo by Chris Barbalis on Unsplash

Fogadd el a kritikát!

Az építő kritikából csak tanulni lehet, fogadd el, és gondold mindig át, de ne hagyd, hogy bántó szavakkal elvegyék a kedvedet! Ne felejtsd el, hogy te egy szeretetreméltó ember vagy, megérdemled, hogy tisztelettel beszéljenek veled! Egész életünkben kritikákkal szembesülünk, szakmailag és a magánéletben is, szokj hozzá a gondolathoz, hogy lesz olyan helyzet, amikor negatív kritikával találkozol!

Tartsd távol magadat azoktól, akik visszatartanak!

A szélsőségesen pesszimisták, és azok, akik akkor érzik jól magukat, ha bánatukat rád ömleszthetik, nem fognak támogatni a céljaid elérésében. Légy bátor, és szakíts velük! Ne sérts meg senkit, ha nem szükséges, de tartsd magadtól távol őket!

Photo by rawpixel on Unsplash
Photo by rawpixel on Unsplash

Higgy a gondolat építő erejében!

Ne adj semmi esélyt a negatív gondolatoknak! Csak a pozitív az, ami erősít, motivál téged! Hamarosan a környezeted is észre fogja venni a gondolataid építő erejét!

Figyelj magadra!

A tested olyan, mint egy templom: sportolj, étkezz egészségesen, törődj magaddal! A mozgás is csökkenti a depressziót. Figyelj a belső hangodra, és hallgasd meg! Ha jól érzed magad a bőrödben, optimistábban is látod a világot!

Néha vannak rosszabb napjaink is, de ilyenkor tedd fel magadnak a kérdést: „Jövő ilyenkor is ilyen boldogtalan és szomorú leszek?” Egész biztosan nem!

Ha hiszed, ha nem, ettől máris jobb lesz a hangulatod!

forrás. www.gesundleben.at