Légy hálás – de hogyan?

roman-kraft-148702-unsplash

Ha egyszer veszed a fáradságot, és szánsz rá néhány percet, hogy átgondold az életedet, rá fogsz jönni, hogy rengeteg dolog van, amiért hálás lehetsz. A barátaid, a családod, az egészséged… De nem mindig egyszerű ezt észrevenni, és főleg köszönetet is mondani érte. Ehhez nyitottságra, őszinteségre és főleg a szándékra van szükség, hogy ki is tudd fejezni érzéseid embertársaid felé. Ne sajnáld rá az időt és az energiát, és tudasd a környezetedben élőkkel, mit is jelentenek neked valójában. A hála kifejezésével boldogabbá teheted a saját és mások életét is.

Hogyan?

Írj köszönőkártyát!

Ezt bárkinek írhatod, aki az életedre pozitív hatással van. A legjobb barátodnak, a kedves eladónak, nem kell különleges alkalomra várnod. Olyan embereknek, akik közel állnak hozzád, ez az egyik legegyszerűbb módja a hálád kifejezésének. Írhatsz köszönőlevelet is, amelyben megfogalmazod az érzéseidet, és add postára az üzenetet, még akkor is, ha csak néhány utcányira laksz a címzettől! Így látni fogja, mennyire fontos ez neked.

Tegyél szívességet!

Ha valóban ki akarod fejezni a háládat, ne csak akkor tedd ezt meg, ha olyan valakiről van szó, aki korábban segített neked, és úgy érzed, viszonoznod kell a szívességet! Tedd meg ezt minden hátsó szándék nélkül akkor is, ha csak rajtad múlik, hogy egyszerűbbé és szebbé tedd valakinek a napját. Főzhetsz egy kávét, vihetsz neki ebédet, vigyázhatsz a gyerekeire, elviheted a kutyáját sétálni, vagy kitalálhatsz bármi mást, ami hatással lesz az életére. Légy figyelmes! Gondold végig, mi az, amivel igazán segíthetsz!

Járj nyitott szemmel, és tegyél bátran szívességet a barátaidnak! Ne várj hálát, de azért arra is figyelj, hogy ne hagyd magad kihasználni!

Mondd el a családtagjaidnak, mennyire értékeled őket!

Az ember a családja jelenlétét és támogatását természetesnek veszi, és csak akkor figyel fel, ha ezeknek épp a hiányát érzi. Ha tudatosítani akarod a családtagjaidban, mennyire fontosak ők neked, mennyire szereted őket, mindennap tudasd ezt velük! Mondd el nekik személyesen, hívd fel őket telefonon, vagy írj nekik! Fejezd ki gyakran! A családtagjaid a legfontosabb emberek az életedben, megérdemlik, hogy kimutasd nekik az érzelmeidet! Szánj rájuk időt, nézzetek együtt filmeket, társasjátékozzatok, vagy főzzetek valamit! A legnagyobb ajándék, és az egyik legjobb kifejezése a hálának az együtt eltöltött idő. Ne várd meg, hogy segítséget kérjenek tőled, lepd meg őket, és tedd ezt meg magadtól! Vedd észre, ha segíthetsz!

Adj értelmes ajándékokat!

A hála nem azt jelenti, hogy megveszed a legdrágább és a legfeltűnőbb ajándékokat, sokkal inkább azt, hogy veszed a fáradságot, és elgondolkodsz azon, mi jelentene a másiknak örömet. Egy könyv? Egy CD? Koncertjegy? Figyelj arra, mire vágyakozik a környezeted, és ne várj a karácsonyra, a születésnapra, egy váratlan meglepetés mindenkinek örömet szerez!

Photo by Kira auf der Heide on Unsplash
Photo by Kira auf der Heide on Unsplash

Adj virágot!

Virágot ajándékozni nemcsak egy gesztus születésnapok, ünnepek alkalmából. Akkor is megédesítheted vele valakinek a napját, ha csak egyszerűen meglepetést és örömet szeretnél szerezni neki. Ha legközelebb eszedbe jut, bátran vegyél néhány szál virágot, és lepd meg vele azt, akinek ki szeretnéd mutatni a háládat! A hatás nem fog elmaradni! Főleg, ha olyan rafinált vagy, hogy a kedvenc virágait választod!

Süss egy finom süteményt!

Ha szánsz rá időt, és elkészíted a hozzád közel állók kedvenc süteményét, akkor aztán a szó szoros értelmében megédesíted a napjaikat. Tedd a küszöbükre, küldd el postán, vagy csak tedd azt asztalra, nem fog elmaradni a kívánt hatás!

Ez akkor fog a legjobban esni, ha a barátaidnak, rokonaidnak boldogsághormonokra is szükségük van. Az édesség egy nagyszerű lehetőség a hálád kimutatására, felvidíthatod a környezeted!

Mutass tiszteletet!

Mutasd ki a környezetedben élő idős embereknek, mennyire fontosnak, nélkülözhetetlennek érzed őket! Értékeld őket, légy türelmes és mindig kedves! Hallgasd meg őket, ne tartsd őket régimódinak, unalmasnak! Egészen biztos, hogy a tapasztalataikból sokat tanulhatsz!

Segíts!

A hála nagyon fontos kifejezőeszköze lehet az is, ha segítséget nyújtasz valakinek a közvetlen környezetedben. Ha segítesz a takarításban, leveszel a válláról egy kellemetlen feladatot, és munka közben a gondolataitokban is rendet rakhattok. Segíts a munkában, vagy akár végezd is el helyette alkalomadtán! De arra azért figyelj, hogy ne sértsd meg ezzel, ne érezze azt, hogy belefolysz a magánéletébe.

Írj listát arról, mivel tette szebbé az életedet!

Nagyszerű lehetőség a hálád kimutatására, ha listát írsz arról, mi az, amiért te hálás lehetsz valakinek. Ott volt veled a nehéz időkben, megtanított téged valami fontosra, támogatott… Akár be is keretezheted, ha szépen kidíszíted, és egy életre szóló emléket adhatsz neki!

Figyelj rá!

Az egyik legnagyobb ajándék, hála, ha veszed a fáradságot, és meghallgatsz valakit. Már maga az is, hogy időt szánsz rá, azt az érzést kelti, hogy szereted, és sokra tartod őt. Üljetek le, kapcsold ki a telefont, nézz a szemébe, és ne szakítsd félbe, legyél türelmes!

A mai rohanó világban mindenkinek az az érzése, hogy nem figyelnek rá igazán, tiszteld meg azt, akit szeretsz, azzal, hogy nem osztod meg a figyelmedet, csak rá koncentrálsz! Ne adj kéretlen tanácsokat, ne példálózz a saját életeddel, ne oktasd ki, csak hallgasd meg!

Ne titokban mondj köszönetet, mutasd ki bátran mások előtt is!

Köszönetet mondhatsz személyesen, négyszemközt is, de ha úgy hozza az élet, akkor tedd ezt meg nyilvánosság előtt is. Néhány elismerő szó a kollégák előtt, egy rövid tószt vacsora előtt mindenkivel éreztetni fogja, milyen fontos is neked az illető. De ezt csak akkor tedd meg, ha valóban komolyan is gondolod, ne tűnjenek a szavaid hízelgésnek!

Photo by rawpixel on Unsplash
Photo by rawpixel on Unsplash

Hogyan mutassuk ki a hálánkat idegeneknek?

Néha olyan embereknek is tehetünk szívességet, akiket nem is ismerünk. Egy ismeretlen ember támogatása érdek nélkül kiváló lehetőség arra, hogy kifejezd a háládat a világ felé. A lényeg az, hogy ezeket a jó cselekedeteket névtelenül tedd, ne várj érte elismerést, így senki nem fogja a hátsó szándékot keresni a tetteid mögött. Adakozz! Ajándékozz! Tegyél szívességet!

Segíts!

Nem kell, hogy átlépd a saját határaid, elég annyi is, ha valakinek segítesz cipekedni, kinyitod előtte az ajtót… Már önmagában az, hogy vetted a fáradságot, és eszedbe jutott, hogy segíthetsz, nagy dolog, sokat jelent a másik embernek. Járj nyitott szemmel, figyeld, hol segíthetsz és miben!

Nevess!

Nevess, és nevettess meg másokat! Egy mosoly is megszépítheti bárki napját az utcán, a buszon, és ez a pozitív érzés egész nap el fogja kísérni őt és téged is. Akik érted dolgoznak napközben – az eladó, a benzinkutas, a pincér –, ritkán kapnak elismerést, inkább a panasz jut el hozzájuk, egészen biztosan hálásak lesznek egy feléjük küldött mosolyért.

Tiszteld a környezetedben élőket!

Tartsd tiszteletben a körülötted élőket, ne menj a személyes terükbe, ne beszélj hangosan a telefonba, ha emberek vesznek körül, légy barátságos az idegenekkel! Bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak! Ma is érvényesek ezek a szavak. Ne érezzék azt, hogy kevésbé értékesnek tartod őket, mint magadat. Ne káromkodj, ne szitkozódj, ne szólj bele a beszélgetésbe – ezek mind a tisztelet jelei.

Bókolj!

Egy egyszerű bók nem kerül semmibe, de másoknak nagy örömet szerzel vele. Nem kell nagy dolgokra gondolni, dicsérd meg a ruháját, a virágokat a kertben, ugye milyen egyszerű?

Élj hálás életet!

forrás: www.de.wikihow.com/Dankbarkeit-ausdücke