Így tanítsd meg a gyereket az élet napos oldalát nézni

little girl

Senki sem boldog és vidám a nap minden egyes percében. Az optimista lelkület azonban sokat segíthet a gyerekeknek, hogy sikeresebbek, egészségesebbek és boldogabbak legyenek.

Korábban írtunk már arról, hogyan nevelj optimista gyereket és tippeket is adtunk az optimizmus növelésére. Ezúttal Dr. Robyn Silverman 4 tippjére támaszkodva segíthetsz a gyereknek meglátni az élet napos oldalát.

1. Bizonyosodj meg róla, hogy nincs valóban nagy probléma

A gyerekek számára minden egyes kihívás, amivel találkoznak óriásinak tűnik, szülőként és pedagógusként azonban nem bagatellizálhatod el, miközben persze nem is kell mindenbe belefolynod. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy mindig bizonyosodj meg arról, hogy mekkora a probléma valójában. A közösségi zaklatásokkal, bántalmazásokkal, baráti kapcsolatokkal vagy egészséggel kapcsolatos problémákkal foglalkoznod kell. Valóban szüksége lehet a segítségedre. Ha azonosítottátok a problémát, dolgozzatok együtt a pozitív megoldáson.

2. Beszéljetek pozitív dolgokról

A gyerekek másolással tanulnak, ezért fontos, hogy a pozitív életszemlélet, az optimizmus a mindennapjaitok része legyen. Mindennap beszéljétek át a nap pozitív történéseit és beszélgessetek is róla. Fontos, hogy ne csak a gyereket kérdezgesd, te is meséld el a napodat.

Persze egy nap során nem mindig csak pozitív élmények érnek bennünket, engedd, hogy ezeket is megossza veled. Beszélgessetek az adott helyzet pozitív oldaláról, keressétek meg, hogyan lehetne mégis boldog élménnyé alakítani. Ha ezt a gyakorlatot minden nap folytatjátok, idővel természetessé válik, és az élete minden nehézségéről első kézből értesülhetsz.

3. Dicsérd az optimizmusát

A tapasztalat azt mutatja, ha elismerjük a gyerekek pozitív viselkedését, azt a kicsik magukévá teszik. A dicséret és elismerés befolyásolhatja a gyerekek pozitív érzelmeit, és tudatosítja a gyerekben, hogy figyelünk rá.

4. Segíts neki pozitív lépéseket tenni a céljai felé

Találd meg a gyermeked életében azokat a dolgokat, amelyek kiemelten fontosak számára. Ha ezeken a területeken (sport, hobbi stb.) sikerélményeket tapasztal, ha tőled is elismerést kap és jól érzi magát, az hatalmas önbizalomlöketet adhat számára. Figyelj oda, hogy minden elért sikert ünnepeljetek is meg.

A Boldogságóra kézikönyvekben és munkafüzetekben korosztályonként további 200 személyiségfejlesztő feladatot és gyakorlatot is találsz, amelyek segítenek fejleszteni a gyerekek optimista, boldog és pozitív hozzáállást.

Még nem találkoztál vele? Nézz bele itt és rendeld meg csomagban olcsóbban!

2