Hogyan tanítsuk a gyerekeket a pozitív hozzáállásra?

Pozitív gyerek
Egy negatívumokkal, erőszakkal és szenvedéssel teli világban a pozitív hozzáállás segítségével az élet könnyebben kezelhetővé válik. Bár lehetetlen az események teljes körű ellenőrzése, eldöntheted, hogyan reagálsz rá. Ez a hozzáállás lehetővé teszi, hogy növekedjen az erőd az élet kihívásainak kezelésére. Amikor a gyermekek pozitív hozzáállást alakítanak ki az élet korai szakaszában, a pozitív gondolkodás olyan szokássá válik, amely enyhítheti a felnőtté váláshoz kapcsolódó nyomást.
[trx_br]

1. lépés

Tanítsd meg a gyermekeidet, hogy irányítsák a belső monológjukat! Ezek azok a kijelentések, amelyeket állandóan megismételnek magukban az elméjükben, mint például: „Annyira rossz vagyok a matematikában. Soha nem fogom kijárni az osztályt.” Segíts nekik, hogy helyettesítsék ezeket a negatív kijelentéseket, és kimondják hangosan vagy csendben: „Talán nehéz lesz megérteni a matematikát, de igyekezni fogok, és segítséget is fogok kérni tanáraimtól, szüleimtől vagy az osztálytársaimtól.
[trx_br]

2. lépés

Emlékeztessük a gyermekeinket arra, hogy az életükben bekövetkezett eseményhez való pozitív vagy negatív hozzáállásuk választás kérdése! Tanítsd meg a gyermekeidet egy példa használatával, mint pl.: „Dühösnek maradni valakire olyan, mintha mérget innál, és azt várnád, hogy a másik szenvedjen.
[trx_br]

3. lépés

Igyekezz pozitív környezetet kialakítani az otthonodban, például nézz vidám filmeket, mondj vicceket, történeteket! Magyarázd el a gyermekeidnek, hogy csupán a mosolygás és a nevetés is meg tudja változtatni az agykémiát, és segít abban, hogy jól érezzük magunkat.
[trx_br]

4.  lépés

Halmozd el a gyermekedet rengeteg szeretettel, kedves szavak, ölelések, puszik, pacsik, dicséretek formájában!
[trx_br]

5. lépés

Segíts a gyermekednek olyan időtöltést találni, ami segít növelni az önbizalmát! Ha például gyönyörű énekhangja van, bátoríthatod arra, hogy énekszakkörre járjon, befizetheted magán énekórára vagy beírathatod zeneiskolába is, hogy ez a tehetsége még jobban tudjon fejlődni.
[trx_br]

6.  lépés

Ösztönözd gyermekedet arra, hogy naplót vezessen az elért eredményeiről és a csalódásairól! Amikor a gyermek megtapasztal egy csalódást, hagyd, hogy ezt feldolgozza, és megtanulja ezt a leckét annak érdekében, hogy elkerülje a hiba ismételt elkövetését!
  [trx_br]
Készült Ripa Ajmera cikke alapján. Fordította: Tissevits Mónika
 [trx_br]
Pedagógus vagy, és szeretnéd, hogy a csoportod boldogságfokozó gyakorlatokat tanulhasson?
  [trx_br]
Megjelentek a gyerekek személyiségét fejlesztő Boldogságóra kézikönyvek pedagógusoknak és szülőknek!
Ha pedig szeretnéd te is fejleszteni magad, látogass el az ingyenes, felnőttek számára készült Boldogságprogramunk oldalára!