Hogyan maradjunk pozitívak koronavírus-járvány idején?

smiley-2979107_1280

A koronavírus terjedésének megakadályozása végett milliók választják az önkéntes elszigetelődést ezekben a napokban, így a pozitív gondolkodás megőrzése is egyre létfontosságúbbá válik.

Mike Buchanan a Pennsylvania Egyetem Pozitív Pszichológia tanszékéről a következő technikákat javasolja, hogy optimista maradj ebben a nehéz időszakban:

Pozitív érzelmek

A pozitív érzelmekből boldogság születik. Ezekre fókuszálni többet jelent, mint csupán mosolyogni: ez az a képesség, hogy nehéz helyzetekben is optimisták tudjunk maradni és konstruktív hozzáállással tekintsünk azokra. Mivel a koronavírus idején igazi kihívást jelent optimistának lenni, itt van néhány dolog, amit az optimizmus megőrzése érdekében tenni tudsz:

 • Naponta csak egyszer-kétszer nézz a híroldalakra, hogy megfelelően tájékozott legyél; ne hagyd, hogy elsodorjon a negatív hírek áradata!
 • Értékeld az otthonod és azokat, akikkel együtt vagy: gyűjts össze minden nap 3 dolgot, amiért hálás vagy és oszd meg ezt a hálát másokkal.
 • Hagyj elegendő időt a kávészünetekre, hogy teljességgel ki tudd élvezni a lehetőséget a beszélgetésre, akár szemtől szemben, akár más módon – kerüljétek a koronavírus témáját vagy egyezzetek meg abban, hogy tilos szóba hozni.
 • Osztozz mások örömében, amit a játék vagy a munka okoz nekik!
 • Tekints új szemszögből a mindennapi feladatokra, mint pl. a főzésre. Találd meg az örömöt valaminek az elkészítésében mások vagy önmagad számára, akármilyen egyszerű is legyen.

Elfoglaltságok

A másoktól való elszigetelődés még fontosabbá teszi azt, hogy bizonyos tevékenységeinkkel foglalkozzunk. A nagy odafigyelést, sok energiát igénylő elfoglaltságok elárasztják az agyat pozitív hormonokkal, amiktől jobban érezzük magunkat. Sportolók és zenészek például jól ismerik ezt a hatást: ezt hívják „flownak”. Az idő csak úgy repül, ha az egyén kizárólag arra az egy dologra figyel. A flow-állapotban nyugodtak, összpontosítottak és boldogok leszünk. Ezt az állapotot az otthonról való dolgozás és a kevesebb társasági program közepette is meglelheted, például a következő módokon:

 • Írj meg egy jelentést vagy javaslatot a figyelemelterelő tényezők kizárásával.
 • Hagyj időt arra, hogy elolvass egy kutatási anyagot vagy az ismeretterjesztő könyvet, amit az éjjeliszekrényeden tartasz.
 • Hogy a családoddal vagy a barátaiddal kapcsolódni tudj, figyelj oda rendesen arra, amit mesélnek; próbáld meg legalább 10 percig félbeszakítás nélkül hallgatni őket – mit tudtál meg róluk és önmagadról?
 • Sport, éneklés vagy hangszeren játszás – elegendő időt szánva ezekre a tevékenységekre megtapasztalhatod a koncentrációt, a nyugodtságot és az elégedettséget.

Ezek és hasonló elfoglaltságok trenírozzák az agyat, az ügyességet és az érzelmi intelligenciát.

Emberi kapcsolatok

A partneri és társasági kapcsolatok elengedhetetlenek, hiszen célt és jelentést adnak az életünknek. A másokkal való interakciók éltetnek minket, azok, amelyek erős érzelmi reakciókat váltanak ki belőlünk, mint a szerelem és a közeli barátság. Annak ellenére, hogy legtöbben a szemtől szembeni kommunikációhoz vagyunk hozzászokva a munkahelyen és otthon, az elszigetelődésnek nem kell az emberi kapcsolataink kárára mennie, de el kell gondolkozni az átkonfigurálásukon. Most van itt az ideje, hogy az otthoni kapcsolatainkat ápoljuk és egy figyelmes pillantást vessünk a szomszédságunkban élőkre, akik nem rendelkeznek közösségi médiával, mint például az idősebb korosztály. Minden kapcsolatunkban a kedvességnek kell, hogy előtérbe kerüljön. Az, hogy fizikailag elszigetelődünk a koronavírus-járvány miatt, nem feltétlen egyenlő az érzelmi izolációval. Ha tudjuk, hogy egy csoporthoz tartozunk, úgy érezzük, hogy értékelnek és hogy biztonságban vagyunk. A jó kapcsolatok a másik megismerésén és megértésén alapulnak: az effajta intimitás annak az örömnek a forrása, amit mindnyájan keresünk és amelyre mindannyiunknak szüksége van. A másokhoz való közelséged a következő módokon próbáld mélyíteni:

 • Vedd fel a kapcsolatot a szomszédoddal, a telefonon keresztül, vagy egy biztonságos távolságból, és érdeklődj irántuk, hogy hogyan viselik a helyzetet és hogy szükségük van-e segítségre (főleg idősebbek esetében). Ha igen, hallgasd meg őket és cselekedj.
 • Szánj időt arra is, hogy a kollégáidtól megérdeklődd, ők hogyan boldogulnak az otthonról való dolgozással, hallgasd meg őket figyelmesen.
 • Ugyanez vonatkozik a párodra vagy a gyerekeidre; fordulj hozzájuk odafigyeléssel.

Igazán odafigyelni azt jelenti, hogy igyekszünk megérteni a másik által kifejezett érzelmeket. Ha ez nem valami olyan, amit rendszeresen csinálsz (mert a saját válaszodon, érzelmi reakciódon agyalsz, vagy azon, amiről beszéltek), akkor itt van a tökéletes lehetőség, hogy növeld az örömérzeted a kapcsolataid elmélyítésének következményében.

Életcélok

A koronavírus számtalan egyént és intézményt arra kényszerít, hogy újragondolják a céljaikat. A célok értelmet adnak az életünknek, ami elengedhetetlen a személyes kielégültség érzéséhez. A vallás vagy a spiritualitás sok ember életét látja el értelemmel, úgy, mint az erkölcsi alapú munka, a gyereknevelés, az önkénteskedés és a kreatív önkifejezés. Az emberek általában kedvüket lelik a tárgyakban, de értelmet ezek nem adnak; nem, az valami mélyebb és érzelmibb. Akár egy irodában dolgozol, akár mint most, otthonról, gondolkodj el azon, hogy mi az, amivel a legtöbb időt töltöd el. Milyen érzéseket kelt benned ez az elfoglaltság? Ha több olyan tevékenységet szeretnél kipróbálni, amelyek segítenek, hogy közelebb kerülj céljaid megvalósításához, próbáld ki ezeket:

 • Gondolkozz el életcéljaidon, írd le és pontosítsd őket, és amikor elkészültél ezzel, oszd meg őket másokkal – így növelni tudod az elérésük valószerűségét. „Az enyém szimplán az, hogy elősegítsem a körülöttem lévők fejlődését – magasröptű és nem éppen konkrét, mert ez illeszkedik hozzám, de lehet, hogy hozzád nem ez fog” – mondja Mike.
 • Ha megtaláltad az életcélodat (ez több ideig is eltarthat, mint ameddig a koronavírus fog), próbáld meg feltérképezni, fejben vagy papíron, hogy a mostani életed mennyiben egyeztethető össze a céljaiddal. Melyik elfoglaltságok és kapcsolatok támogatják a küldetésedet, és melyek nem? És már kész is van a saját személyes fejlődési terved.

Siker

A sikerélmény elengedhetetlen kelléke a pozitív életnek, a gyarapodásnak és a boldogságnak, épp ezért egyre elterjedtebb dolog a bakancslista írása. Ezenkívül a sikerélmények emlékeztetnek minket arra, hogy képesek vagyunk uralni az életünket, bármilyenek legyenek is a körülmények. Az ilyen teljesítményeknek nem is kell nagynak lenniük ahhoz, hogy erre a képességünkre emlékeztessenek. Az elszigetelődés időszaka alatt tűzz ki magad elé realisztikus célokat. A következők kipróbálása ajánlott:

 • Egy mozgásrend összeállítása, amely óránként legalább egy 10 percre elszakít az otthoni íróasztalodtól, amit lehetőleg a szabadban tölts el.
 • Egy étel elkészítése teljesen elölről, azokat a hozzávalókat használva, amik otthon vannak.
 • Egy kézzel írott levél (nem email, sms stb.) elküldése valakinek, aki a múltban a segítségedre volt, amikor szükséged volt rá – képzeld el milyen érzés lesz majd elolvasnia.
 • Annak a beszélgetésnek a megejtése a főnököddel, melyben megosztod vele a munkahelyi törekvéseidet és a támogatásukat kéred.
 • Végül pedig elmondani a hozzád közel állóknak, hogy milyen sokat jelentenek neked – gyerünk, tudod, hogy belefér az többször is, mint amilyen rendszeresen jelenleg teszed, és most van itt a tökéletes lehetőség, hogy belekezdj.

Forrás: Forbes.com/Benjamin Laker: How to be positive in the Coronavirus world (fordította: Adorján Eszter)