Ha jót teszel mással, jót teszel magaddal is!

girl-2931287_640

Sokat gondolkoztam azon, hogy mit is írhatnék Neked a boldogító jó cselekedetek havában. Egy nagyon kedves Vendégem, a 11 éves Hanna volt segítségemre a téma kiválasztásában. A legutóbbi beszélgetésünk alkalmával mesélt arról, hogy mennyire szereti azt a játékot, amivel decemberben, a téli szünetig minden nap meglepik egymást osztálytársaival. Biztosan Te is ismered az Angyalkázást, amikor kihúzod egy társad, kollégád, barátod nevét és titokban minden nap megleped valamivel őt.

Izgalmas dolog kigondolni, hogy mit készítesz Társadnak. Ez lehet rajz, saját készítésű dísz, egy kedves levélke vagy bármi, amit szeretettel adsz. Majd kifigyeled a tökéletes pillanatot, amikor Ő éppen nem figyel és megragadva az alkalmat, odateszed a meglepetést az asztalára, táskájára, kabátzsebébe… Végtelen lehetőségek várnak Rád a megvalósításban! Hanna nagyon ügyes Angyalka, idáig még sose lepleződött le!

Azt gondolom, hogy akár szülőként, akár tanítóként éled meg a gyermekek Angyalkázását, együtt izgulsz, együtt örülsz velük. Cinkostársnak lenni egy Jótevő Angyalka mellett, igazán felemelő érzés. Talán eszedbe jutnak azok a játékok, amiket Te játszottál gyermekként, hogy örömöt szerezz valakinek. Biztos vagyok benne, hogy most is érzed azt a boldogságot, amit egy mosoly váltott ki Belőled, amikor célba ért az ajándékod. Miért is érezzük magunkat boldogabbnak, ha másnak okozunk örömöt?

Nézzük meg, hogy milyen pozitív hatásai vannak, ha jót teszünk másokkal:

  • Amíg a készülődünk, nem foglalkozunk a saját problémáinkkal. Arra figyelünk, hogy boldoggá tegyünk valakit, ezért nagyon jó stresszoldó hatása van a jó cselekedeteinknek.
  • Nő az önbecsülésünk, hiszen azzal, hogy valakinek jót teszünk, emeljük Őt, ezáltal önmagunkat is pozitívabban értékeljük!
  • Erősödik az immunrendszerünk, megnő az immunanyagok száma a szervezetükben, amikor segítünk másoknak, ezáltal ellenállóbbakká válunk a betegségekkel szemben.
  • A jó cselekedetek kimutathatóan boldogítanak. Boldogsághormon, oxytocin szabadul fel, amikor másokat támogatunk, segítünk.

Fedor Mariann, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékének pszichológusának elmondása szerint, az adakozás és az azért kapott hála amellett, hogy erősíti az identitásunkat, összetartja, összehozza a közösségeket, erősíti a rendezett világba vetett hitünket is. Az adományozáshoz szükség van érzékenységre, együttérzésre, önzetlenségre, empátiára, toleranciára, amit ha fejlesztünk gyermekeinkben, azzal csak jót teszünk velük.

Arra bíztatlak, hogy ne csak karácsonykor, hanem egész évben keresd az alkalmat, amikor segíthetsz vagy örömöt adhatsz valakinek! Mutass példát gyermekeidnek, tanítványaidnak, vond be Őket is ezekbe a tevékenységekbe. Hiszen tudod, minden egyes jó cselekedettel szebb lesz a világ!

Ha pedagógus vagy és szeretnéd, hogy a csoportod tanulhasson a jó cselekedetekről, akkor az aktuális havi témához tartozó oktatási segédanyagokat és a további hasznos információkat itt találod.

Megjelentek a gyerekek személyiségét fejlesztő Boldogságóra kézikönyvek pedagógusoknak és szülőknek.

Ha pedig szeretnéd te is fejleszteni magad, látogass el az ingyenes felnőttek számára készült Boldogságprogramunk oldalára.

Cikket írta:

Csitári Nikoletta
Stresszterapeuta

Forrás: Semmelweis