Fordulj a boldogság felé!

allef-vinicius-205147-unsplash

Úgy tűnik, mintha néhány emberre egész életében sütne a nap, néhányan pedig mintha mindig az élet árnyékos oldalán állnának. Hogy lehet ez? A szerencsén múlik, vagy a boldogság tényleg tanulható, gyakorolható?

Egy egyszerű kísérlet rávilágított a titokra. Néhány éve egy kutató feladott egy újsághirdetést. Pszichológiai kísérletéhez keresett résztvevőket, méghozzá a következő szöveggel:

„250 eurót fizetünk mindenkinek, aki a szerencse fiának tartja magát, és ugyanennyit kapnak azok is, akik mindig pechesek az életben!”

Meglepő módon mindenki, aki jelentkezett, a szerencsések közé sorolta magát, senki nem akadt, aki a szerencsétlenek közé sorolta volna saját magát. Hiszen akkor nem is olvashatta volna a hirdetést, nem?

A kísérletet aztán valóban el is végezték, és négy megállapításra jutottak a kutatók azzal kapcsolatban, hogy hogyan fordíthatjuk meg az életünk kerekét, és lehetünk valóban sokkal szerencsésebbek, elégedettebbek és boldogabbak:

  1. A boldog emberek bíznak magukban és a szerencséjükben, pozitívan gondolkodnak, és mindig a jóra számítanak. Ez megerősíti őket, és ezáltal magabiztosabbak lesznek, bekerülnek egy körforgásba, ami által valóban szerencsésebbek lesznek. A negatív beállítottságú emberek eleve a rosszra számítanak, és mindkét önbeteljesítő jóslat valóban be is következik.
  2. A boldogabb emberekkel is történnek rossz dolgok. Csak a reakciójuk más. Nem mindegy, hogy ezt mondjuk: „Lehetett volna rosszabb is! Ennél már csak jobb jöhet!” vagy ezt: „Tudtam! Velem mindig csak rossz történik!” Vajon mikor érezzük jobban magunkat?
  3. A boldog emberek kihasználják az adódó lehetőségeket, vagy maguk is megteremtik ezeket. A boldogtalanok sopánkodnak, néha nem látják a fától az erdőt, elkerülik a kínálkozó alkalmakat, eleve lemondanak a siker lehetőségéről, nem kockáztatnak.
  4. A boldog emberek kipihenik magukat, ügyelnek az egészségükre. Így aztán sokkal jobb a figyelmük, erősebben tudnak koncentrálni, és hamarabb élnek az élet adta lehetőségekkel.

De ez valójában mind tanulható, gyakorolható! Ha csak egy hónapig is, de próbálj meg a boldog emberek szabályait követve élni, és hamarosan érezni fogod, hogy szebbnek látod a világot. Merj változtatni!

forrás: www.zeitblueten.de