Flow-élmény – az önfeledt öröm áramlása

drawing-2145498_1920

Biztosan előfordult már veled is, hogy olyan dolgot csináltál, ami próbára tette kitartásodat, mégis annyira élvezted, hogy teljesen belefeledkeztél. Ilyenkor szinte repül az idő, önfeledten merülsz el a cselekvésben.

Az élmény, melyet ilyenkor átélsz, a flow-élmény. Csíkszentmihályi Mihály írta le és nevezte el ezt a folyamatot, amellyel ma már a pozitív pszichológia is sokat foglalkozik.

Boldogság kétféleképpen

A pozitív pszichológia néhány kutatója (Watterman, valamint Ryan és Deci) szerint a boldogságot kétféleképpen élhetjük meg.

A hedonikus boldogság érzését akkor éljük át, ha kielégül valamilyen testi vagy pszichológiai szükségletünk. Például, ha egy jót vacsorázunk, vagy elértük azt a célt, amit magunk elé kitűztünk. Ez a fajta boldogság mindig erőfeszítést igényel tőlünk, amellyel egy adott célunkat szeretnénk megvalósítani. A boldogság érzését pedig csak akkor tudjuk átélni, ha sikerrel jártunk.

Az eudémonikus boldogságot olyan tevékenységek végzése közben éljük meg, amelyekbe teljesen bevonódunk, miközben az önmegvalósítás pozitív élményét éljük meg. Nem kell bonyolult dologra gondolnod, teljesen hétköznapi cselekvések ezek, olyanok, amelyek végzése során igazán jól érzed magad. Ebben az esetben a boldogság érzését már a cselekvés közben megéled, például, amikor nem csak a jóízű vacsorát élvezed, de annak az elkészítését is nagy örömmel végzed.

Itt és most

A flow-élmény átélésekor nem foglalkoztatnak a múltbeli történések vagy a jövőbeli események. Az adott tevékenység teljesen leköti minden figyelmedet, energiádat. Ilyenkor csak a jelen pillanat számít, csak az, amit éppen csinálsz. Gyakran átélheted ezt az érzést a művészetek gyakorlása közben (festés, tánc, éneklés stb.), sportoláskor (ebben az esetben a Zóna-élmény kifejezés megegyezik a Flow-élménnyel), vagy amikor minden nehézség nélkül, szinte játszi könnyedséggel végzed a munkádat.

child-3194977_1920

Euforikus állapot, amikor nem létezik számodra sem térbeli, sem időbeli, sem teljesítménybeli korlát. Ilyenkor születnek a lehetetlennek vélt eredmények, csodálatos művészeti alkotások és emlékezetes események az életedben.

Megfigyelések szerint sportolás közben háromszor gyakrabban élheted át a flow-élményt, ami nagy mértékben hozzájárul boldogságszinted növeléséhez. Ezért is nagyon fontos, hogy már kisgyermekkorban sokat mozogjanak, sportoljanak a gyermekek.

dance-3134828_1920

Mutass példát, sportolj együtt gyermekeiddel, tanítványaiddal, és éljétek át minél gyakrabban az áramlás élményének boldogságfokozó képességét!