Építsd be életedbe tudatosan a pihenést!

isabell-winter-99831-unsplash

Ahhoz, hogy fitten és egészségesen tudd élni az életedet, fontos, hogy a pihenést be tudd illeszteni a mindennapjaidba. De hogyan lehet ezt okosan megtenni? Ehhez szeretnék ötleteket adni neked.

Nézzük meg, milyen fajtái vannak a pihenésnek! Az első gondolat, ami eszedbe juthat, az aktív és a passzív pihenés.

Aktív pihenés

Aktív pihenés minden olyan tevékenység, amely fizikai erő kifejtésével jár, mégis tökéletes kikapcsolódást, feltöltődést nyújt testileg, lelkileg egyaránt. Ilyenkor el tudod engedni a nyomasztó gondolatokat, teljesen ki tudsz kapcsolni. Oldódik az életedben felmerülő problémákkal kapcsolatos szorongásod, ezért nagyon jó stresszoldó hatása van.

greg-kantra-554052-unsplash
Photo by GREG KANTRA on Unsplash

Fontos, hogy bármilyen aktív pihenési formát választasz, azt végezd rendszeresen! Tudd, hogy az egészséged megtartásához elengedhetetlen az aktív pihenés! Legyen ez egy félórás séta naponta vagy kocogás hetente háromszor, egy hétvégi kirándulás vagy edzés az edzőteremben… A végtelenségig lehetne sorolni az aktív pihenés fajtáit, így biztos vagyok abban, hogy találsz legalább egyet, amit rendszeresen és szívesen alkalmazol.

Érdekesség, hogy az élsportolók is alkalmazzák az aktív pihenést. Ilyenkor csökkentett intenzitással sportolnak, így engedik regenerálódni az igénybe vett izmokat, és elkerülik a túledzettség állapotát.

Passzív pihenés

A passzív pihenés jellemzője, hogy fizikailag nem, vagy alig veszi igénybe a szervezetet. Egy igazán fárasztó munkanap után a legtöbben erre vágyunk. Ilyen tevékenység az alvás, melynek minőségileg és mennyiségileg megfelelőnek kell lennie, a relaxálás, olvasás, zenehallgatás…

thanh-tran-334583-unsplash
Photo by Thanh Tran on Unsplash

Itt is fontos, hogy rendszeresen tudjuk alkalmazni a számunkra megfelelő fajtáját.

Ötletek, hogy hogyan lopd be az életedbe a pihenést

A legtöbben időhiányban szenvedünk… Ezért érdemes megtanulni, hogy életvitelünkhöz milyen időbeosztás illik a legjobban.

1. Ha könnyű fizikai munkát végzel,

például irodában dolgozol, akkor figyelned kell arra, hogy óránként pár percet aktívan pihenj. Az egy helyben üléstől elmerevednek az izmaid, ezért, ha megmozgatod őket, több egészségügyi probléma megelőzhető. Tudom, amikor éppen leadási határidőd van, vagy nagyon elmerültél a munkában, akkor észre sem veszed, és már el is szaladt a nap anélkül, hogy felálltál volna az asztalodtól… És itt van a lényeg: „észre sem veszed”!

Ezért fontos, hogy tudatosan odafigyelj arra, hogy pihenj (és igyál és lélegezz jó mélyeket)! Azt mondod, erre nincs időd. Megértem, hogy így gondolod, de tudod mit? Csinálj egy tesztnapot! Egy nap nem a világ, ha mégsem válik be, akkor nem kell folytatnod.

Figyeld meg, hogy ha óránként csak két percet töltesz pihenéssel, akkor mi történik!

Mit tegyél két perc alatt?

Igyál meg egy pohár vizet! Hunyd be a szemed, vegyél 2-3 jó mély lélegzetet! Ne siess, csak nyugodtan! Mozgasd meg a karjaidat, csinálj pár fejkörzést, „gyúrd át” a nyakad, vállaid, karjaid, dörzsölöd meg az arcod, guggolj párat!

christopher-campbell-40367-unsplash
Photo by Christopher Campbell on Unsplash

Ha jól számolom, akkor egy nyolcórás munkanapon tizenhat percet szánsz az aktív pihenésre munka közben. Tényleg olyan sok ez?

Többen elkezdték már- alkalmazni ezt a módszert a javaslatomra.

Arról számoltak be, hogy

  • jobban tudnak koncentrálni;
  • több feladatot tudnak megoldani ugyanannyi idő alatt;
  • nap végén pihentebbek;
  • jobban viselik a stresszes helyzeteket;
  • kevesebbet fáj a fejük;
  • büszkék magukra, hogy tesznek önmagukért!

 2. Ha nehéz fizikai munkát végzel,

a passzív pihenést kell előtérbe helyezned. Állj meg te is óránként két percre! Mit tegyél két perc alatt? Igyál meg egy pohár vizet! Hunyd be a szemed! Vegyél 2-3 jó mély lélegzetet! Csak nyugodtan, ne siess! Tartsd csukva a szemed, és egy percig csak figyeld a környezeted hangjait! A számodra kedvesekre koncentrálj, például a madarak csicsergésére, egy jó zenére…

Élj át minden másodpercet! Tudd, hogy teszel önmagadért!

3. Ha vállalkozóként dolgozol,

akkor talán igazi művészet rávenni magad a pihenésre. Ezt testközelből tudom… Mégis rá kell szánni az időt. Már hallom is, ahogy mondod, hogy „De hát az idő pénz!” Ez így van, mégsem mindegy, hogy rövid idő alatt, túlhajszolt életvitellel keresed a pénzt esetleg egészséged veszélyeztetésével, vagy tudatosan, időt szánva a pihenésre is, meglesz az anyagi biztonságod és véded az egészséged is!

rawpixel-626045-unsplash
Photo by rawpixel on Unsplash

Egészséged megőrzése érdekében alkalmazd a pihenést tudatosan és rendszeresen, hiszen tudod, te vagy a minta gyermekeidnek és tanítványaidnak!