Célok könyve

highlighter-1103723_960_720

Tervezzünk meg mindent alaposan! Gyakran halljuk ezt, de mégis, hogyan fogjunk hozzá? Mi legyen az első lépés? Készítsük el a Célok könyvét!

Maradjunk meg a hagyományoknál, és ne a tabletünket vagy az okostelefonunkat használjuk, ragaszkodjunk a jó öreg papírhoz és a tollhoz!

Írás közben előtör belőlünk a kreativitás, jobban dolgozik a tudatalattink, és valószínűleg koncentrálni is erősebben fogunk a feladatra. Oda-vissza lapozhatunk, minden apró eredményt, lépést dokumentálhatunk.

Vágjunk bele!

Kezdetnek elég egy egyszerű jegyzetfüzet, amelyik belefér a táskánkba, szép, mutatós, és jól elkülöníthető részekre osztható. Válogassunk bátran, válasszunk olyat, ami az ízlésünknek megfelelő, tükrözi a személyiségünket!

Ne csak szép, igényes legyen, nem árt, ha strapabíró is egyben! Sőt, ha attól tartunk, hogy illetéktelen is beleolvashat, válasszunk akár zárható könyvecskét!

Rendszerezzünk, bátran dolgozzunk a színekkel, betűtípusokkal, ábrákkal! Adjunk alcímeket a jegyzeteinknek!

visual-diary-1728080_960_720

Dokumentáljuk alaposan a részsikereinket, ez a későbbiekben jó motiváció lesz a számunkra, ha elakadnánk. Ha mindezt a naptárban vagy egy idővonalon ábrázoljuk, akkor még az is megjelenik a könyvünkben, mire mennyi időt szántunk. Ez a füzetünk elején legyen, hogy akarva-akaratlanul is végig kelljen lapoznunk, ha kinyitjuk a könyvünket!

Célok, akadályok, sikerek

Fogalmazzuk meg konkrétan az elérni kívánt célt! Sőt, extraként feljegyezhetjük azt is, mi lesz a jutalmunk, ha sikerrel járunk.

Ellenőrizzük időnként, jó úton járunk-e. A feljegyzéseink között olvasgatva jól láthatóvá válik, ha valahol félrecsúszott a dolog, ha valami elkerülte a figyelmünket, vagy éppen egy kis módosításra szorulnak a terveink. Akár százalékokkal is jelölhetjük a „sikerbarométert”. Ne csak azt jegyezzük fel, ami már megtörtént, írjuk fel azt is, mit tervezünk előre, hogyan, merre tartunk az általunk választott úton!

png

Nem fog mindig minden simán menni, nyissunk bátran egy oldalt az akadályoknak, amelyekre előre számítottunk és azoknak is, amelyekkel váratlanul szembesültünk. Ez is tapasztalat, még ha egyelőre negatív is, de a későbbiekben sokat tanulhatunk belőlük, lesznek megoldási terveink a váratlan helyzetekre is.

Kommentáljuk eredményeinket, dicsérjük meg magunkat bátran!

Inspiráció

Egy kreatív tervező tele van ötletekkel, gyorsan írjuk fel, ha valami eszünkbe jut, nehogy feledésbe merüljön, előbb-utóbb minden jó ötletet fel fogunk tudni használni! Egy skicc, rajz, néhány szó, és már újra képben vagyunk.

Gyűjtsünk képeket, idézeteket, cikkeket, riportokat, amelyek inspirálhatnak bennünket! Ragasszuk be ezeket a könyvecskénkbe, és máris egy albumunk van, amely egyedi, csak a miénk!

Írjuk le bátran az érzéseinket is, amelyeket az adott szituációban érzünk, ez meg fogja könnyíteni az utunkat, segíteni fog, ha úgy érezzük, elakadnánk.

Írjunk és olvassunk!

Akár napló is lehet a művünkből, ha mindennap teszünk valamit a céljaink eléréséért. Nemcsak a könyvecske írása okoz majd örömet nekünk, olvasgatni is élmény lesz majd, és az emlékeinket is gyűjthetjük benne. De ha mindennapi rituálévá tesszük azt, hogy esténként bele-beleolvasunk, akár alvás közben is klassz ötleteink támadhatnak. Szánjunk erre az elmélkedésre naponta egy kis időt!

Néha az sem baj, ha kitépjük a feleslegessé vált oldalakat, áthúzzuk a félresiklott gondolatokat, kudarcra ítélt ötleteket, ettől lesz igazán személyes a mű, ettől lesz a mindennapokban a hűséges társunk.

Mi ennek az egésznek az értelme?

Az ötletek, érzések, gondolatok segítenek nekünk megoldást találni az életben. Az időbeosztás, a rend, a tervezés megkönnyíti a hétköznapjainkat. Személyes, jól alakítható, igazi segítség lesz ez az apró könyvecske.

Megéri az erre szánt időt és energiát!

forrás: www.psychotipps.de

 [trx_br]
Pedagógus vagy, és szeretnéd, hogy a csoportod boldogságfokozó gyakorlatokat tanulhasson?
  [trx_br]
Megjelentek a gyerekek személyiségét fejlesztő Boldogságóra kézikönyvek pedagógusoknak és szülőknek!
Ha pedig szeretnéd te is fejleszteni magad, látogass el az ingyenes, felnőttek számára készült Boldogságprogramunk oldalára!