Boldogságóra tanévkezdés

copy space. back to school. empty blackboard. Formal informal and nonformal education. girl teacher at school lesson. happy student with glasses at blackboard. new school year. Girl prepare for exams

A 2023/24-es őszi félév legfontosabb hírei

Köszöntő

Várakozással telve és optimizmussal nyitjuk meg a 2023/24-es tanévet a Jobb Veled a Világ Alapítvány nevében! Pozitív szemléletünk töretlen, azzal együtt, hogy figyelemmel követjük a világ folyását, a gyerekek és kamaszok jelenét és jóllétét befolyásoló társadalmi és technológiai folyamatokat, illetve a pedagógus kollégákat érintő változásokat és nehézségeket. Csapatunk idén is törekszik arra, hogy mindezekben kísérjen és támogasson benneteket! Szándékaink szerint továbbra is a boldog és értelmes élethez szükséges készségek gyakorlásában nyújtunk segítséget kicsiknek és nagyoknak, és közös élményeken keresztül a személyiség kiteljesedését keressük. Mindehhez pedig, a 10. tanévébe lépő Boldogságóra Program sok újdonsággal várja a pedagógusokat, a Boldogságóra gyakorló kollégákat és a segítő szakembereket! Ebben a cikkben olvashatsz élő és online, az őszi félévet érintő eseményeinkről, az új Önbizalom Programról, a Fedezd fel az erősségeid pedagógusként! távoktatási képzésről, a folytatódó tudományos kutatásról, a mentorprogramról és a tanévkezdés praktikus tudnivalóiról.

Találkozzunk október 25-én az Erkel színházban!

Ősszel végre újra személyes találkozásra hívunk! A Boldog Óvoda és Boldog Iskola címátadó ünnepségére nagy szeretettel várjuk minden intézmény képviselőit 2023. október 25-én 9-13 óra között Budapesten, az Erkel Színházban! Az esemény fókuszában a pozitív pszichológia és pedagógia aktuális témái, a Boldogságóra 10 éve, és az új Önbizalom Program állnak. Az intézményi kapcsolattartókat kérjük, hogy regisztráljanak ezen a linken

Kapcsolódjunk online a Boldogságóra Klubban!

A tavalyi tanév nagy sikerén felbuzdulva folytatjuk az online, játékos Boldogságóra Klub alkalmakat, hogy együtt töltődjünk, és egymás által inspirálódjunk. Az őszi félévben várhatóan ezeken a dátumokon várunk minden kedves kollégát 18:30-20:00 óra között:

  1. szeptember 21. – A hála világnapja és Boldogságóra évnyitó
  2. október 3. – Optimizmus és Tudatos jelenlét (Mindfulness)
  3. november 7. – Vedd magadra! – Interaktív történetek a Boldogságórákon
  4. november 28. – Az egészséges önbecsülés gyakorlása
  5. december 12. – Ünnepváró Boldogságórák
  6. január 9. – Jobb Velünk a Világ: Vonjuk be az egész intézményt!
  7. január 23. – A fejlődési szemléletmód gyakorlása

A regisztrációt a Klub alkalmakra ezen a linken találod.

Gyakoroljuk az Önbizalom készségét!

A tavalyi tanév során a Jobb Veled a Világ Alapítvány belső műhelyében pszichológiai és neveléstudományi szakemberekkel együttműködve az önbizalom témáját jártuk körül, azért, hogy a 2023/24-es tanévben útjára indíthassuk az új Önbizalom Programot. Az Önbizalom Program 9 altéma köré csoportosítva élménypedagógiai eszközöket kínál pedagógusoknak és szülőknek, a gyerekek és fiatalok egészséges önbecsülése és magabiztossága érdekében. A programban és a kiadványokban kiemelt szerep jut a Tudatos jelenlétnek (Mindfulness), a vizualizációs gyakorlatoknak és az interaktív történeteknek. Élő és online eseményeink keretében is sok szó esik majd az új programról, illetve 2023 novemberétől a Mental Focus kiadó oldalán megrendelhetitek az életreszóló önbizalom gyakorlását segítő Kézikönyveket és Munkafüzeteket, három korosztály számára (óvodás, alsós és felsős/középiskolás). Ezzel párhuzamosan a Boldogságóra Önbizalom Program 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzéseket is elindítjuk, erről a boldogsagora.hu/kepzesek oldalon tájékozódhattok.

Fedezd fel az erősségeid pedagógusként!

Azok a pedagógusok és intézmények, akik 2023. június 30-ig jelezték részvételüket a Boldogságóra Programban, a jubileumi év alkalmából térítésmentesen vehetnek részt a Fedezd fel az erősségeid pedagógusként! távoktatási képzésen. Most az első kétezer jelentkezőnek, és intézményenként 5 pedagógusnak tudunk hozzáférést biztosítani az akkreditált képzéshez. Kérjük, hogy a kapcsolattartók 2023. szeptember 20-ig jelezzék a részvételi igényt, ezen az űrlapon

A tanévkezdés praktikus lépései

Minden hónap első tanítási napján elérhetővé válnak az aktuális havi témákban a korosztályokhoz rendelt oktatási segédanyagok, ezen a linken: boldogsagora.hu/faliujsag. Ezt az oldalt bejelentkezés után tudod elérni. Dolgozhatsz ezek alapján, a kézikönyvekből vagy saját ötleteid mentén, illetve támaszkodhatsz az oldalon található korábbi beszámolókra is.

boldogsagora.hu oldalon a „regisztráció” menüpontban tudsz új profilt létrehozni, ahol havonta töltheted fel a beszámolókat, amit azért is érdemes megtenned, mert minden hónapban kitüntetjük a Hónap Pedagógusát és a Hónap Csoportját a feltöltések alapján. A profilodban tudod létrehozni a csoportokat, akikkel a Boldogságórákat tartod. A havi feltöltéseknél figyelj, hogy az aktuális téma címkéjéhez rendeld a beszámolót. A címkék között az Önbizalom Program témáit is megtalálhatod hamarosan.

Az oldalra bejelentkezve, a Segédanyag letöltése menüpont alatt találod a Szülői Nyilatkozat formulát. Kérjük, hogy tájékoztasd a szülőket, hogy boldogságórákat szeretnél tartani a tanév során. A szülők által aláírt beleegyező nyilatkozatokat őrizd meg, de nem szükséges feltöltened.

Ugyanitt találod a Boldogságóra Programot bemutató prezentációkat, amelyeket a tantestületnek és a szülőknek szóló tájékoztató alkalmakon segítségként használhatsz.

A Boldogságóra Program arculati elemeit, a logókat ezen az oldalon találod.

Mentorprogram

A mentorok feladata, hogy segítséget nyújtsanak a program elindításában, a boldogságórákra való felkészülésben, igény esetén bemutató órát tartsanak és év közben is rendelkezésre álljanak ha kérdések, nehézségek merülnek fel. A Mentorprogramban résztvevő pedagógusok listáját ezen az oldalon  találod. A mentorok országszerte különböző térségekben, különböző korosztályokkal foglalkozó, gyakorló Boldogságóra pedagógusok. 

Kutatás

A 2023/24-es tanévben is folytatódik a Boldogságóra hatását vizsgáló kutatás. A kutatásban résztvevő pedagógusként eszközt kaptok a kezetekbe, hogy felmérjétek az osztályok szociometriai struktúráját, így mélyebb betekintést nyerhettek a rejtett informális kapcsolatrendszerbe is. A részvétellel a Jobb Veled a Világ Alapítvány munkáját is segítitek, hiszen a Boldogságórák és a pszichológiai mutatók közötti összefüggések feltárásával lehetőség nyílik arra, hogy tudományosan is igazoljuk a tevékenység hatékonyságát. Ha érdekel a Boldogságóra kutatás, és 6-19 éves diákokat tanítasz, jelentkezz a boldogsagorak.eszocmet@gmail.com címen. Érdeklődésed kifejezésével meg tudnak szólítani a kutatók, valamint a teendőket és segédanyagokat is így kaphatod meg.

Szerzői jog

Fontos! A Boldogságóra program levédett márkavédjegy és a program minden írott és szóbeli anyaga jogvédett! Ahogyan az lenni szokott, minél szélesebb körben terjed el egy program, annál valószínűbb, hogy a benne lévő tudásanyagot részben vagy egészben mások is szeretnék felhasználni. Ennek semmi akadálya nincs, azonban mindez csak a jogtulajdonos, a Jobb Veled a Világ alapítvány írásos hozzájárulásával lehetséges. Minderre azért van szükség, mert a szerzői joggal védett anyagok hosszú munka eredményeként születtek, és csak ezek változatlan megőrzésével biztosíthatjuk a gyerekek magas színvonalú képzését.  A Boldogságóra kiadványokban és oktatási segédanyagokban található módszertannak és gyakorlatoknak a felhasználása a boldogságórákon kívüli más nyilvános eseményeken vagy továbbadása harmadik félnek kizárólag a Jobb Veled a Világ Alapítvány előzetes engedélyével lehetséges!

Sok-sok pozitív élménnyel teli boldogságórákat kívánunk Nektek!

JOBB VELETEK A VILÁG!