A Veszprémi Petőfi Színház és a Boldog Iskola együttműködése

Nyitó

Iskolánk, a Báthory István Sportiskola az idei tanévben ünnepli fennállásának 45. évfordulóját. Ebből a 45 évből az elmúlt 10 év szorosan kapcsolódik a Boldogságóra Programhoz, hiszen a program indulásakor mi nyertük el elsőként az országban a Boldog Iskola megtisztelő címet, amelyet egy évvel később Örökös Boldog Iskola elismerésre váltottunk, és azóta évről évre megújítunk.

A Veszprémi Petőfi Színház 2023/24-es évada a boldogság jegyében zajlik. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy iskolánk felkeresse a színház vezetőségét, és segítségét, támogatását kérje a jubileumi rendezvényeinkkel kapcsolatban.

A napokban létre is jött az együttműködés a két intézmény között, amelynek keretein belül az iskola tervezett születésnapi rendezvényein a színház a felkészítő pedagógusokat és a résztvevő gyermekeket színházjegyekkel jutalmazza. A jegyeket a vetélkedők, versenyek jutalmazására, illetve a szülők – nevelők bálján tombolaajándékként tudjuk felhasználni.

Nagyon hálásak vagyunk a segítségért!

Ez az együttműködés és támogatás nagy segítséget jelent az iskolánknak, és visszagondolva az elmúlt évekre, nagyon sok olyan esemény, rendezvény zajlott már nálunk, amelyben számíthattunk a Petőfi Színház vezetésére és színészeire.

Diákjaink rendszeres látogatói a gyermekelőadásoknak, több alkalommal is kaptunk már lehetőséget kedvezményes jegyek vásárlására, a pedagógusok kedvező áron vásárolhatnak bérletet és jegyeket is a rendkívül színvonalas előadásokra.

A Báthory Iskola diákjai között sajnos anyagi és családi körülményeik miatt többen ritkán, vagy egyáltalán nem jutnának el színházba. Sok gyerek szerzett maradandó élményeket a színház segítségével, amikor a Szent Imre bérlet meghirdetésével több osztályunk jelképes összegért láthatott remek gyermekelőadásokat a csodálatos épületben.

A covid idején a színházunk házhoz jött, tanulóink az iskola udvarán közösen ünnepelhették a Költészet Napját az utazó színészekkel, és még gyerekelőadásokat is megtekinthettek ebben a nehéz időszakban, erősítve a közösségünket.

Régi múltra tekint vissza a színház nagyszerű kezdeményezése, a „Mondj egy verset színházjegyért!”. Osztályom egy verssel fizetett az anyák napi ajándékért, és így a gyerekek és az édesanyák együtt élvezhették a színház „Múlnak a gyermekévek” című zenés előadását.

Egyetlen veszprémi közösségi térként a Petőfi Színház volt az az intézmény, amelyik lelkesen helyet biztosított Bagdi Bellának, a Boldogságóra Program elindítójának, hogy igényes és csodálatos körülmények között megtarthassa gyermekkoncertjét a színház nagytermében. A város általános iskolásai szép számmal képviseltették magukat a remek hangulatú és nagy sikerű rendezvényen, amelyről a helyi sajtó is tudósított.

Diákjaink többször is részt vehettek kulisszajáráson, ahol megismerhették a színház érdekes világát, a háttérben zajló munkákat, ötleteket kaphattak jövendőbeli szakmájuk választásához.

Pár évvel ezelőtt színházi társasjáték tesztelésében is részt vehettek alsós diákjaink és az én régi kedves osztályom is.

Így valójában elmondhatjuk, hogy a két boldog intézmény együttműködése nem is most kezdődik, hanem gyakorlatilag már hosszú évek óta jól és eredményesen működik.

Köszönhető ez Kellerné Egresi Zsuzsannának, a színház művészeinek és dolgozóinak és természetesen Oberfrank Pál igazgató úrnak.

Hálás köszönet valamennyiüknek!

Fábiánné Morvai Dóra, Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskola