A testmozgás jelentősége gyermekkorban

vanessa-bumbeers-117946-unsplash

Születésétől kezdve ösztönösen mozogni akar minden kisgyermek. Az embernek olyan érzése van, mintha kifogyhatatlan energiájuk lenne. Az első életév végére a csak feküdni képes csecsemő már áll, sokszor jár. Óriási fejlődés ez! Amikor elsétálsz egy játszótér mellett, futkározó, mászókázó, ugrándozó gyermekeket látsz. Öröm nézni őket.

Majd kicsit arrébb, a parkban, egy padon ülve tinik csapatát pillantod meg, akik összejöttek, hogy együtt legyenek. Mindegyikük kezében okostelefon, ezt nyomogatják folyamatosan. Talán épp egymással csetelnek…

pokemon-1548194_1920

Mára ez teljesen hétköznapi életkép. Sajnos.

Mi a probléma a mozgásszegény életmóddal?

A mozgásszegény életmód és a helytelen és rendszertelen táplálkozás nagyban elősegíti a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

„Az európai népesség több mint fele túlsúlyos vagy elhízott, és ez az arány egyre nő! Európában a serdülőkorúak kétharmada és a tizenöt év feletti korosztály hatvan százaléka egyáltalán nem él aktív életet, a megkérdezettek több mint fele pedig soha vagy csak ritkán végez bármilyen más típusú fizikai aktivitást, mint például a kerékpározás vagy a táncolás” – erre hívja fel a figyelmet Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Nagyon sok gyermek ül szabadidejében a tévé vagy a számítógép előtt, ami nem csak egészségére, de társas kapcsolataira is negatívan hat. Egyre több az agresszív, sokszor szorongó gyermek és a kétségbeesett szülő, aki tehetetlennek érzi magát ebben a helyzetben. Pedig van megoldás!

A rendszeres testmozgásra szükség van!

A fiatal szervezet egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a fizikai aktivitás. A csontok növekedésében kiemelt szerepet játszik gyermekkorban a futkározás, ugrálás. Minden szerv és szervrendszer optimálisabban működik és fejlődik.

A mozgásnak a közben felszabaduló endorfin miatt fantasztikus stresszoldó hatása is van. A hétköznapok során felgyülemlett feszültség levezetésére tökéletes megoldás az aktív testmozgás.  A két agyfélteke összehangolásában, a mozgáskoordináció egészséges fejlődésében is kiemelt szerepet játszik a mozgás.

hockey-3386656_1920

Kisiskolás kortól érdemes sportágat választani. Azok a gyerekek, akik rendszeresen sportolnak, az iskolában jobban teljesítenek, gondolkodásuk összerendezettebb. Jobban tudnak koncentrálni és hatékonyabban kezelik a stresszhelyzeteket. A csapatjátékok az egymáshoz való alkalmazkodásra, empátiára és összetartásra az egyéni sport pedig önállóságra, kitartásra tanítja a gyerekeket. Az aktív mozgás segíti a flow-élmény létrejöttét, amikor valaki teljesen fel tud oldódni abban, amit csinál, és hihetetlen teljesítményekre képes. Aki gyermekkorban elkezd sportolni, nagyon valószínű, hogy felnőttként is folytatja, aminek hosszú távon az egészségmegőrző hatása a legfontosabb.

Hogyan válasszatok gyermekeddel sportágat?

  • Figyeld meg, hogy gyermeked egyedül vagy inkább a társaival szeret játszani. Ez segíthet eldönteni, hogy egyéni vagy csapatsportban gondolkodjatok.
  • Látogassatok meg egy-egy edzést többféle sportágból, hogy képet kapjatok az edzőkről és a mozgásformáról!
  • Figyelj gyermeked visszajelzéseire! Ha szeretné abbahagyni a rendszeres edzést, ne erőltesd, főleg óvodás korban! Tartsatok néhány hét szünetet, hátha csak egy kis pihenésre van szüksége!
  • Olyan sportágat válasszatok, amit gyermeked szívesen csinál! Sok szülő beleesik abba a hibába, hogy saját gyermekkori álmát szeretné megvalósíttatni gyermekével. Hosszú távon akkor lesz meg a kellő motiváció és a kitartás benne, ha olyan sportot űz, amit szeret.

A mozgás testnek és léleknek is gyógyír! Az egyik leghatékonyabb boldogságfokozó technika. Élj vele rendszeresen, és mutass példát gyermekeidnek, tanítványaidnak!

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20180520-csaknem-megduplazodott-az-elhizott-gyermekek-szama-az-elmult-husz-evben.html