A természet szerepe boldogságunk és egészségünk megőrzésében

branch-1753745_1280

Egyre több tanulmány és kampány bizonyítja, hogy a természet egészségesebb és boldogabb emberekké tesz bennünket. Fontosak ezek a kutatások, hogy többet tudjunk meg arról, milyen fontos szerepe van életünkben a természetnek, hogyan óvhatjuk meg, és hogy megértsük, kölcsönösen segítünk egymáson – a környezet védelmével saját jövőnket és boldogságunkat is fenntarthatjuk.

Az Egyesült Királyságban egy harmincnapos kihívás jellegű kutatást végeztek, és azt kérték a benne részt vevőktől, hogy mindennap menjenek ki a természetbe. A kihívást teljesítőknek az is feladatuk volt, hogy a természettel való kapcsolatukat és érzéseiket jegyezzék fel a kutatás előtt és után, írják le, hogy mit csináltak a harminc nap alatt a szabadban, és hogy két hónappal később milyen érzéseik voltak erről az egy hónapról.

A kísérlet eredményei

Minden részvevő sejtette, hogy a természet jó hatással lesz rájuk, de az eredmények túlszárnyaltak minden elképzelést. A tanulmány kimutatta, hogy tudományosan jelentős növekedés volt tapasztalható az emberek egészségében, boldogságában a természetben olyan tevékenységekkel töltött órák után, mint például madáretetés, virágültetés, túrázás. Nem csak a kihívás után közvetlenül volt magas ez a szint, hanem jóval a befejezése után is.

nature 2

A kísérletben részt vevő közel 18.500 ember az aktívan a természetben töltött napok után kiválónak értékelte egészségét, 30%-kal nőtt ez a pozitív érzésük a felmérés előtti állapotukhoz képest. Ez határozottan azt bizonyítja, hogy szükségünk van a természetre az egészségünkre és a jólétünkre gyakorolt jótékony hatása miatt.

A gyerekekre gyakorolt hatás

Azoknak a gyerekeknek, akiknek megmutatták a természet csodáit, része lett világuknak az élővilág, jelentősen növekedett az önbecsülésük. Azt is megjegyezték, hogy a szabadidejüket kinn töltve a kreativitásukat kibontakoztathatták, bátrabbak lehettek, sportolhattak, játszhattak és felfedezhették a világot. A természettel való kapcsolat számos esetben jelentősen javítja az ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar) gyermekek tüneteit – nyugtató hatással van rájuk, és segít nekik koncentrálni.

Segítség a betegeknek

A betegségekben szenvedők vagy mentális zavarokkal küzdő, depressziós, szorongó betegek kapcsolata a természettel nagy segítséget jelent tüneteik kezelésében, vagy akár a hagyományos gyógyszeres kezelés mellett felgyógyuláshoz is vezethet.

nature 1

Tudjuk, hogy a természet nem egy csodaszer a betegségekre, de a természetben töltött idő boldogabb és egészségesebb emberré tesz minket azáltal, hogy csodáljuk, megtapasztaljuk szépségeit, jótékony hatásait.

Egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai

Az már bizonyított, hogy a természetben eltöltött idő képes csökkenteni a magas vérnyomást, légúti, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén segíti a gyógyulást, növeli a vitalitásunkat, javítja a hangulatunkat, jó hatással van a mentális jóllétünkre, csökkenti a szorongást, növeli koncentrációs készségünket és csökkenti mentális fáradtságunkat.

A természet és a boldogság

Emellett növeli életünkkel való elégedettségünket, életerőnket, boldogságunkat és a koncentrációs készségünket is. Ami még érdekes, hogy a legutóbbi vizsgálatok alapján kijelenthetjük, hogy akik szoros kapcsolatban állnak a természettel, nemcsak elégedettebbek, pozitívabbak, de szinte ugyanolyan boldogak, mint azok, akik nagyon jó anyagi körülmények között élnek.

Szükségünk van természettel való kapcsolatra egészséges életmódunk normalizálásához, legyen midennapjaink része, hogy a szabadban töltünk egy kis időt! Fontos, hogy a jövőben egyre több ember vegye észre az élővilág és a környezetünk rá gyakorolt pozitív hatásait. Ha az emberek többet foglalkoznának a környezetükkel, az nemcsak a természetre, hanem rájuk nézve is sok előnnyel járna.

A természet szépségeivel való kapcsolat érzelmeket, értelmet, együttérzést és elkötelezettséget hoz ki az emberekből. Az aktív tevékenységek pedig, az élővilág csodálata és védelme sokkal szorosabb kapcsolatot jelent a természettel, mint csak egy rövid séta a szabadban.

Jó a természetnek, jó neked

Ez egy kölcsönös kapcsolat – ugyanolyan fontos egészségünkhöz, boldogságunkhoz a természet, mint amennyire a természet számára fontos, hogy megóvjuk, vigyázzunk rá.

nature 3

Környezetünk védelme saját magunk megmentése és boldogságunk, egészségünk kulcsa.

A kutatás eredményei nem csak azt mutatják, hogy a természet egy szép és egyedülálló dolog, hanem hogy alapvetően fontos szerepe van életünkben, pozitív hatása van egészségünkre és jólétünkre.

Mindenki segítsen megőrizni és megóvni környezetünket, mert ez a közös érdekünk, a jövőnk záloga, a boldogsághoz vezető utunk!

Forrás: http://www.bbc.co.uk/earth/story/20160420-how-nature-is-good-for-our-health-and-happiness