A rugalmasság, lelki ellenálló képesség 6 jele az életben

psychology-6083408_1280

A reziliencia, vagyis a lelki ellenálló képesség az jelenti, hogy rugalmasak és alkalmazkodóképesek tudunk maradni, miközben szembenézünk az élet kihívásaival. Ez egy olyan létfontosságú erőforrás, amely megvédhet bennünket a stressz káros hatásaitól, és segíthet visszanyerni az irányítás érzését az életünkben, sőt, akár növekedéshez és pozitív változáshoz is vezethet.

A rezilienciakutatás az alábbi 6 tényező mindegyikét az egyének rezilienciájának elősegítőjeként és indikátoraként tekinti (Boniwell & Tunariu, 2019; Neenan, 2018):

1. Átkeretezés

Egy probléma vagy helyzet más, hasznosság fókuszú perspektívából való szemlélése segíthet  megbirkózni a nehéz helyzettel.

2. A pozitív érzelmek erejének felhasználása

Az ilyen érzések kiszélesítik a gondolkodásunkat, és lehetővé teszik, hogy alternatív stratégiákat találjunk ki a problémák kreatívabb megoldására. Javíthatják az összetartozás érzését is, segítve a támogató egyénekhez és csoportokhoz való kötődést, valamint növelik a teljesítményérzetünket és a céltudatos életről alkotott elképzeléseinket.

3. Fizikai tevékenységekben való részvétel

Az aktívabb életmód segíthet a stressz kezelésében és hatásainak csökkentésében, valamint az önbizalom és az önbecsülés javításában.

4. Folyamatos aktív jelenlét támogató közösségekben

A megbízható barátok, kollégák és családtagok szociális támogatása által kevésbé elszigeteltnek érezhetjük magunkat, és ez segíthet abban, hogy jobb perspektívát találjunk a történésekkel kapcsolatban.

5. A legfontosabb erősségeink azonosítása és azok használata

Erősségeink tudatos használata hitelesebbé teheti az érzéseinket, növeli saját magunkban azt az érzést, hogy képesek vagyunk a kezünkben tartani az irányítást, amikor új kihívásokat vállalunk vagy nehézségekkel szembesülünk.

6. Optimizmus a jövőt illetően

Ha optimistán tekintünk a jövőbe, az segíthet felismerni, hogy a kudarcok általában átmenetiek és leküzdhetők, így reményteljesebbnek és pozitívabbnak érezhetjük magunkat az előttünk álló dolgokkal kapcsolatban.

Forrás: https://positivepsychology.com/what-is-resilience/