A jövő az elménkben létezik

t-harv-eker-quotes-featured

T. Harv Eker legfrissebb hírlevelében a következő gondolatokat osztotta meg az olvasóival. Akik még nem ismerik, Eker az egyik legbefolyásosabb amerikai üzletember, író és motivációs előadó.

Magyarul egy könyve jelent meg eddig: A milliomos elme titka címmel. Legfőbb vesszőparipája az elménkben megszülető gondolatok tudatos uralása, irányítása, önreflexiója és ezáltal végbe vitt helyes cselekedetek.

Köztudomású, hogy a jelenlegi „vírus-invázió” mindannyiunkra hat. Nem kímél sem engem, sem téged.

A kérdés az, hogy „hogyan” hat rád, ránk.

Igen, vannak fizikai következményei az egészségünkre és az otthonmaradásunk többlet idejére. Ezt nem fogom tovább ragozni, pontosan tudod, miről van szó.

Amire a fókuszt irányítani szeretném, az a mentális és érzelmi állapotunk.

Röviden: hogy vagy, milyen kedved van? Mekkora mértékű a szorongás, ami elfog? Mekkora méreg fog el és milyen mértékű a haragod, kire és mire irányulnak ezek az érzések? Fenntartod a boldogságodat? Fenntartod magadban a békét? Pozitív maradsz?

Tény, hogy a legtöbbünk valamilyen szintű félelmet él át. Ez természetes emberi reakció, hiszen odakint fenyegetés „leselkedik” ránk. Az elménk túlélésre törekszik és most kigyulladt a figyelmeztető vörös lámpa.

A belső hangok azt kiabálják, hogy „megbetegedhetek”, „itt a baj”, „a szeretteimet elveszíthetem”, „a gazdaság összeomolhat”, „csődbe megyek”, „mi van, ha nem tudom kifizetni a jelzálogomat vagy a hitelemet”, „mi van, ha kiürülnek a boltok polcai”, „mi van, ha a külföldi útjaimat törölnöm kell”?

Jusson eszedbe a félelem definíciója: „a félelem a fájdalom előrejelzése”. „előrejelzés, mégis mikorra? A jövőben. A jövő azonban itt és most nem létezik.

A jövő az elménkben létezik, ezért a félelem csak az elmében létezik.

Engeded, hogy az elméd „kiszabadítson”? Engeded, hogy az elméd eltávolítson a boldogságtól? Eltávolítson a belső békédtől? Engeded, hogy a negatív érzelmek uralják az életedet, a hangulatodat nap mint nap?

Úgy vélem, hogy két ellenséggel nézünk szembe; az egyik neve „korona”, a másik neve „elme”.

Az elme félelme, negativitása és szokása mindig azt keresi, mi a baj, mi romolhat el… még jobban, s ez azonnal képes megmérgezni az életünket.

Persze, meglehetősen könnyű boldognak, békésnek és pozitívnak lenni, amikor minden megy a maga normális útján, és azt tesszük, amihez kedvünk van. De mi van, ha arcul csap és szembe köp „a váratlan”? A zen tanárom, Cheri azt mondja: „Az emberek olyanok, mint a teafilterek. Csak akkor tudod megmondani, amikor forró vízbe teszed őket, hogy mennyire erősek.” Nos, mi most forró vízben vagyunk. Fejünket a víz felett tartjuk vagy megfulladunk a félelemtől és a negatívumtól?

Ideje gyakorolni.

Gyakorolni három varázsszót: „Köszönöm, hogy megosztottad.”

Nehéz megakadályozni, hogy a negatív gondolatok elárasszák az elmédet, de választhatsz, hogy minek és miben hiszel, milyen gondolatoknak engeded, hogy hosszú távon elmédben maradjanak. Rajtad múlik, milyen mérgező vagy éppen építő gondolatokat engedsz magadhoz, magadba válság idején.

Hogyan tedd mindezt?

  1. lépés: Tudatosság. Figyeld meg, hogyan érzed magad egy adott pillanatban! Tudatosítsd, ha a legcsekélyebb jelét is észreveszed a szorongásnak, idegességnek, stressznek vagy félelemnek!
  2. lépés: Felismerés. Értsd meg, hogy az érzéseid elsősorban a gondolataidból erednek, és kérdezd meg magadtól: Mire gondolok most, ami ezt az érzést okozza bennem?
  3. lépés: Tudomásul vétel. Vedd tudomásul, hogy elméd csak a védelmi feladatát végzi (ebben az esetben túlvéd), s mondd neki: köszönöm, hogy megosztottad!
  4. lépés: Megnyugtatás. Nyugtasd meg a félelem-alapú elmédet, hogy minden rendben lesz!
  5. lépés: Visszatérés. Gyere vissza a jelen pillanatba, és csak arra összpontosítsd a figyelmedet, amit most csinálsz! A jelen pillanatod a te központod. A jelen pillanatod a menedéked a fejedben levő káosz fenyegetésétől.

Rajtad múlik, hogy megvéded-e magadat mindkét vírus ellen.

Kövesd a kormány és az orvosok által javasolt útmutatásokat és maradj otthon, amennyire csak lehetséges.

Ez nem félelem. Ez cselekvés. Ez a helyes tett megtétele. S mindezt megteheted pozitív és békés hozzáállással is.

Szeretnél boldog maradni? Ez nem a koronavírus elmúlásával fog megtörténni. Ennek az ideje attól függ, hogy hogyan bánsz a gondolataiddal, önmagaddal.

A boldogság nem külső körülményektől függ.

A boldogság attól függ, miként tekinted a dolgokat. Azon alapul, hogy hogyan gondolkodsz.

Te vagy a főnök. Vedd át az irányítást a fejedben! Ne hagyd, hogy a félelmek, negatívumok uralják az életedet minden egyes percben!

Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj! Gyakorolj a jelenlegi helyzetben, tekintsd ezt az időt edzésként, fordítsd előnyödre, mert most megtanulhatod, hogy mi mindentől függetlenül lehetsz boldog és békés.