A januári fogadalmak ideje: Célok kitűzése és elérése

út_cél_boldogságprogram

Mielőtt egy cél elérése után vágyakozunk, logikus, hogy elsőként ki is kell tűznünk az elérendő célunkat. Hiszen, ha egy taxiba beszállunk, akkor is az az első, hogy megmondjuk az útirányt. Nem mondhatunk annyit: “Indulás!” Hová jutnánk így?! Bárhová, de oda biztos nem, ahová eredetileg indultunk.

Ha már tudjuk a célt, tervet kell készítenünk: a legjobb az, ha a nagy tervet kisebb lépésekre osztjuk fel.

[trx_br]

A legjobb úton akkor járunk, ha igyekszünk minél apróbb lépésekre bontani a feladatot, mert a legfontosabb a kezdet, az indulás.

[trx_br]

Minél aprólékosabbak, alaposabbak vagyunk, annál több sikerélményben lesz részünk az út elején, annál nagyobb kedvvel fogunk belevágni a feladatba.

Legyünk készen, és indulás!

Ne csak tervezzünk, tegyünk konkrét lépéseket is a céljaink eléréséhez! Az egész nem ér semmit, ha valódi tettek nélkül csak ábrándozunk.

Sok beszédnek sok az alja: aki csak beszél arról, hogy mit fog csinálni, de valójában nem tesz semmit, az soha nem fogja elérni a céljait.

Segítségre van szükséged?

[trx_br]

Bátran fordulj tapasztaltabb emberekhez, keress olyanokat, akik már végigjárták az általad választott utat, a támogatásuk, példájuk sokat fog segíteni neked. Hallgasd meg a tanácsaikat, ők már biztosan megtanulták a leckét, nemcsak az eredményeikből, a kudarcaikból is sokat tanulhatsz!

[trx_br]

Legyél mindenképpen rugalmas! Ne ragaszkodj mereven az elképzeléseidhez! Nagyon valószínű, hogy a kezdetben tökéletesnek tartott terved menet közben változni fog, de ezért ne aggódj! Egy a fontos: a kiindulás és a végpont ne változzon! Az, hogy közben mit változtatsz, az már a te felelősséged!

Ne hagyd magad eltántorítani a kitűzött célodtól! Koncentrálj a feladatra!

Ne keress kibúvót! A legegyszerűbb kifogás azt mondani: “Nincs időm rá! Túlságosan elfoglalt vagyok!”

Készíts naplót, írd fel egy pár napig, mivel telik el az időd! Meglepődsz majd, mennyi felesleges dologra fordítasz túl sok energiát. Keresd meg az értelmetlen tevékenységeket a napjaidban, és kíméletlenül szabadulj meg az „időrablóktól”! Meglátod, mennyi valóban fontos dologra jut majd időd!

Ne add fel az első akadályok láttán! A legtöbb újévi fogadalom már januárban feledésbe merül. De miért is? Az első kudarcok, megtorpanások után a legtöbb ember feladja, és kibúvót keres. Ne tedd ezt! Fontos a kitartás, az akadályok egyben lehetőségek is, használd ki őket!

Tudod: Az úton változtathatsz, a célon nem!

[trx_br]

Legyen önbizalmad! Meg tudod csinálni!

[trx_br]

Képzeld el, milyen jó érzés lesz a siker, ha eredményes leszel! Ezek a pozitív érzések meg fognak téged erősíteni, újult erővel vágsz majd a feladatba, ha elgyengültél. Persze ez csak akkor működik, ha nem irreális célokat tűztél ki magad elé. Ne ítéld magad eleve kudarcra! Olyan célt válassz, amely megvalósítható! Ha soha egy percet nem futottál, először ne a maraton lefutása lebegjen előtted!

Időről időre állj meg egy pillanatra, és mérd fel, hol tartasz az utadon! Tedd fel magadnak a kérdéseket:

  • Jó úton járok?
  • Mindent megtettem a céljaimért?
  • Mi az, amit legközelebb másképp, jobban kellene csinálnom?
  • Hol tartok épp, és hová kell még eljutnom?
  • Hogyan tovább?

Mi a tanulság?

Ne félj változtatni, ha elégedetlen vagy! Ne várd a sült galambot, tenned is kell, ha eredményes akarsz lenni!

Szorgalom, kitartás, vasakarat. Az életben mindennek megvan az ára. Aki nem tesz semmit, nem is kap semmit. De hidd el, a befektetett munka meg fog térülni!

Rajta! Vágj bele! A mai nap pont alkalmas a kezdésre!

[trx_br]

forrás: www.gedankenpower.de