7 kiváló képesség, amit MINDEN sikerre vágyó gyereknek el kell sajátítania

7 kiváló képesség, amit MINDEN sikerre vágyó gyereknek el kell sajátítania

Szülőként és pedagógusként a lehető legtöbbet szeretnénk adni gyermekeinknek, amitől könnyebb, boldogabb és sikeresebb lesz az életük. Nagyon érdekes és számos vizsgálat is igazolta már, hogy a sikeres emberek hasonlóképpen gondolkodnak. Ezért a lehető legegyszerűbb, ha elsajátítjuk az ő gondolkodásmódjukat, és megtanítjuk gyermekeinknek is.

1. Rugalmasság

Az élet tele van kudarcokkal, de mindegyikre szükségünk van ahhoz, hogy fejlődjünk és jobbak legyünk. A sikerhez ezért nagyfokú rugalmasság kell, ami segít alkalmazkodni a megváltozott helyzethez és energiát adhat az újrainduláshoz.

Tipp: Engedd, hogy a gyerek bátran kifejezze az érzéseit, ne kicsinyítsd ezeket. Számára az adott probléma óriásinak tűnik. Meg kell tanulnia értelmezni és megélni a negatív dolgokat, de közben pozitívnak kell maradnia és továbblépni.

A most megjelent Boldogságóra könyvek korcsoportra lebontva foglalkoznak 10, a gyerekek számára fontos témával. Könyvenként több mint 200 személyiségfejlesztő feladat segítenek megérteni az érzelmeket, továbblépni és a pozitív dolgokra koncentrálni. Benne Prof. Dr. Bagdy Emőke korcsoportonként ajánlott relaxációs gyakorlataival.

Lapozz bele a könyvekbe itt »

2. Kreativitás

A sikeres emberek gyors észjárásúak, nagyon jó a problémamegoldó képességük. Ezek alapköve a kreatív gondolkodás, amely elérhetetlen a kreativitás fejlesztése nélkül.

Tipp: Engedj minél több szabad játékot a gyereknek. A korlátok nélküli játék nagyon jól fejleszti a kreativitást. Emellett minimalizáld a tv, számítógép és tablet előtt töltött időt.

3. Szorgalom

Nem számít, mennyire magasra jutottak, az igazán sikeres emberek soha nem vonják ki magukat a napi feladatok alól. Ahhoz, hogy stabil és tartós sikert érhessenek el, a gyerekeknek meg kell tanulni, mennyit ér a munkájuk.

Tipp: adj neki kisebb feladatokat, amelyekért felelősséget vállalhat. Taníts neki hatékony módszereket, amivel gyorsabban, egyszerűbben el tudja végezni az egyes feladatokat.

4. Kíváncsiság

Bár sokszor a kíváncsiságot negatív tulajdonágnak akarják beállítani, valójában nagyon hasznos a sikerhez vezető úton. A valóban sikeres emberek életük végéig tanulnak, mindig fejlődni szeretnének, ezt pedig a kíváncsiságuk váltja ki.

Tipp: Ösztönözd a gyermekedet, hogy kezdjen új hobbiba, járjatok gyerekeknek való múzeumokba vagy tudományos központokba.

5. Önbizalom

Az önbizalom és az önbecsülés elengedhetetlen a sikeres élet felépítéséhez. A sikeres emberek hisznek az elképzeléseikben, akkor is, ha mindenki már butaságnak tartja, kitartanak maguk és az ötletük mellett.

Tipp: Bátorítsd, hogy mondja el a véleményét, adj neki döntési lehetőséget, és fogadd el a véleményét még akkor is, ha te nem értesz vele egyet. Hagyd, hogy a saját tapasztalataiból tanuljon.

Énekeljétek el minden nap a Tükördalt!

A Tükördal az új, énképet és önbizalmat erősítő gyerek CD-n, a Repülj velemen jelent meg.
Hallgass bele a CD többi dalába is itt »

6. Empátia

A sikeres emberek tisztában vannak az empátia és a pozitív emberi kapcsolatok fontosságával.

Tipp: Tartsd tiszteletben gyermeked egyéniségét és véleményét, és ösztönözd arra, hogy bátran mondja el, hogy mit érez.

7. Optimizmus

A sikeres emberek az optimizmus tökéletes mintái. Hajtja őket az energia, hogy jobbá tegyék a világot és jó irányba tereljék a világ folyását.

Tipp: Az optimizmus fertőző. Ezért legyél jó példa a szeme előtt: mesélj neki pozitív történeteket, tanítsd meg a pozitív gondolkodásra és beszélgessetek inspiráló dolgokról.

Van még ötleted? Írd meg kommentben!