5 ötlet a családi kötelék erősítéséhez

kirandulas

Minden szülő vágya egy összetartó, békésen együttélő család. A valóság sajnos azonban felülírja az elvárásokat, a nézeteltérések és viszályok pedig komoly, akár évekig tartó tüskéket okozhatnak. Ezúttal ahhoz kapsz 5 remek tippet hogyan tudod játszi könnyedséggel valódi egységgé, összetartó csapattá kovácsolni a családodat.

1. Mindenkinek jár 15 perc

A legtöbb család hétköznapokon csak este ér haza, amikor már mindenki fáradt, mindenki pihenne, gyors vacsora, fürdés és irány az ágy. És közben elrohannak a mindennapok úgy, hogy szinte nem is beszélünk egymással, nem is tudjuk, hogy mi történik a másikkal.

Mindenkinek jár naponta 15 perc, amikor ő kerül a középpontba, amikor rá irányul a figyelem. Vonuljatok el kettesben, négyszemköz és beszélgessetek az aznap történtekről. Jó megoldás lehet ez közvetlenül alvás előtt is, amikor úgyis szívesebben gondoljuk át a nap során történteket.

Kisebb gyerekeknél is jól működhet, hogy megkéred, mesélje el a nap legjobb és legrosszabb élményét. Lehet, hogy elején még furcsa lesz a kérdés, de néhány hét után megszokja, ő maga teszi fel a kérdést, és ideális esetben olyan dolgokat is megtudhatsz a mindennapjából, amire korábban esély sem volt.

2. Legyen a közös vacsora a nap fénypontja

Mennyivel egyszerűbb esténként egy tálca étellel besüppedni a fotelbe és bámulni a tévét, ez azonban garantáltan rombolja a családi egységet. Legyen inkább a vacsora a nap fénypontja, készítsétek el együtt, terítsetek együtt, teremtsetek megnyugtató, békés hangulatot és élvezzétek a közös perceket, a beszélgetést.

3. Éljenek a közös programok

Mi más maradna meg tartósabban az emlékezetünkben, mint a közös élmények, a vicces pillanatok, a meghatározó helyszínek. A hétvége legyen a családé, a közös feltöltődésé, kiránduljatok, fedezzetek fel eldugott helyeket, keressetek kincseket, és gyűjtsétek a varázslatos közös élményeket. Ezekből lehet a legjobban töltekezni a szürke hétköznapokon is.

4. Legyél te magad is gyerek

A felnőttek sokszor elfelejtik, hogy milyen jó is volt gyereknek lenni. Buborékokat kergetni, aprólékosan festeni vagy színezni, társasjátékozni, vagy éppen énekelni, táncolni. Pedig ezek az élet legjobb pillanatai. Felejtsétek el a munkahelyi gondokat és üljetek le játszani a gyerekekkel.

Hallgassatok és énekeljetek együtt énképet- és önbizalmat fejlesztő dalokat!
Például a Tükördalt!

Hallgasd meg a Repülj velem CD többi dalát is!

Nem fontos, hogy mi megy a hiradóban, milyen üzenet érkezett vagy ki posztolt éppen a Facebookon, az életed ott zajlik, ahol éppen te vagy, érezd hát jól magad.
Felnőttként meglepő lehet megtapasztalni, hogy mennyire kikapcsolnak és feltöltenek ezek a pillanatok.

5. Törődjetek a kapcsolatotokkal

A gyerekek körüli feladatok, a munkahelyi stressz és a mindennapi problémák szinte minden energiát felemésztenek, pedig a szülőknek egymásra van a legnagyobb szükségük.
Jusson eszedbe, hogy miért házasodtatok össze, hogy mennyire imádtátok egymást akkor és tegyetek a láng megőrzéséért, újbóli feltámasztásáért.
Szervezzetek programokat kettesben, lepjétek meg egymást apró ajándékokkal, figyelmességekkel.

Van még ötleted, amivel erősíthető a családi kötelék? Írd meg kommentben!