5 kreatív fegyelmezési ötlet büntetés helyett

bekes_egyutteles

Bár a nádpálca, a bőröv és a kukoricán térdepeltetés korszaka szerencsére már lejárt, de még mindig vannak olyan családok, ahol azért elcsattan egy-egy pofon. Nagyon megosztó a téma, milliónyi kommentet szül, de akárhogy is nézzük, a pozitív gyereknevelésbe valahogy nem fér bele a fizikai megfélemlítés és az agresszió. A büntetésnél léteznek sokkal kreatívabb, gyerekbarát, nem megalázó fegyelmezési megoldások. Mutatunk is azonnal 5-öt.

5 kreatív fegyelmezési ötlet büntetés helyett

1. Csend fogság

A csúnyán beszélő, veszekedő gyerekeket régen a sarokba állították, amiből persze semmit nem tanultak, sokkal inkább kezdtek el kreatív játékokat kitalálni, hogy szórakoztassák magukat vagy egymást a büntetés alatt.

Ezzel szemben a csend fogság egy egyszerű és hatékony módszer a kedélyek lecsillapítására. Ha csúnyán beszélnek a gyerekek, szabj ki 5-10 perc csend fogságot. Mutasd meg az órán, hogy pontosan meddig nem beszélhetnek. Ha az idő letelt. Üljetek le, beszéljétek át a történteket, mi és miért történt, hogyan lehetett volna higgadtabban megoldani. Ez a néhány perc pont elég arra, hogy a kedélyek lecsillapodjanak és a gyerekek is megértsék a történteket.

2. Mindenki maga után

Bármelyik családban előfordul, hogy kiborul a leves vagy rendetlenséget csinálnak a gyerekek. Ez teljesen rendben van, viszont a kicsiknek is meg kell tanulniuk, hogy rendet és tisztaságot kell hagyniuk maguk után. Már a legkisebbek is fel tudnak törölni, a szülők segítségével össze tudnak pakolni. Ha pedig megszokják, hogy maguk után mindig rendet kell hagyni, és ebben segíted, támogatod is őket, ez lesz számukra a természetes. Arról nem is beszélve, hogy ha te segítesz neki, később ő is önzetlenül segít majd neked, ha neked lesz rá szükséged.

3. Korai lefekvés

Minden gyerek utálja, ha este ágyba kell bújni, ezért ez egy nagyon jó kiinduló pont lehet a békés fegyelmezéshez. 5-10 perc korábbi lefekvéssel “honorálható” a rendetlenül széthagyott játékok serege, a szanaszét heverő könyvek vagy az el nem pakolt ruhák kupaca. Meglátod, néhány nap után minden a helyére kerül majd.

4. Egyértelmű következmények

A gyereknevelés egyik legnehezebb kérdése a következetesség, és ez az egyik legjobb fegyelmezési módszer is. Ha a gyerek nem megfelelően viselkedik vagy cselekszik, helyezz kilátásba valamilyen következményt. Ha még mindig folytatja, figyelmeztesd a várható következményre. Ha továbbra sem fejezi be, akkor bizony be kell váltani az ígéreteket, és innentől csak rajtad áll, hogy elég következetes legyél és be is tartsd. Ebből a gyerek megtanulhatja, hogy ha valamit beígérsz, az úgy is van, és egyre inkább elhagyja majd a harcokat. Hiszen a következmények a saját választását tükrözik.

5. Viszlát játékok

Gyakori probléma testvérek között a játékokért folytatott veszekedés, harc. Ha a szép szó nem használ, akkor vedd el a játékokat, és csak akkor add vissza, ha nem veszekednek tovább. Ezzel megtanulják, hogy a játékok közösek, azokért nem szabad veszekedni.

Fontos ugyanakkor, hogy ezek az ötleteknek nem célja a megfélemlítés, az önbecsülés csökkentése vagy a megszégyenítés. Sokkal inkább tekinti egyenlő partnerként a gyereket, lehetőséget ad a korrigálásra és sokkal gyorsabban terel a helyes irányba, mint bármelyik hagyományos büntetési forma.

Van bevált fegyelmezési módszered? Oszd meg kommentben!