33 ötlet a boldog gyermekkor megteremtéséhez – 2. rész

Enjoying cooking

A boldog gyerek minden szülő vágyálma. Megteremtésében ők magukat is nagyon sokat tehetnek. Alább mutatunk is 33 remek ötletet. A lista első felét itt találod.

18. Állíts kevesebb szabályt

Legyenek szabályok, de szükségtelen túl sok korlátot felállítani. A legfontosabb dolgokat rendezd keretbe, a többiben adj szabadságot neki is.

19. Tanítsd kedvességre

Érdekes látni, hogy a kisgyerekek jobban szeretnek adni, mint kapni. Inspiráld a gyereket, hogy készítsen saját kezűleg ajándékokat a szülőknek, nagyszülőknek, barátoknak.

20. Ne erőltesd rá a tanácsaidat

Vedd tudomásul, hogy a gyermeked külön személyiség, nem biztos, hogy neki is az lesz jó, amit te annak gondolsz. Bízz benne, figyeld a reakcióit és ne erőltesd rá a saját akaratodat.

21. Csökkentsd a tv előtti időt

Számtalan dolog van, amivel hasznosabban és izgalmasabban el lehet tölteni az időt, mint a tv előtt ülve. Adj neki elfoglaltságot, szervezzetek közös programokat.

22. Mutasd meg a rossz oldaladat is

Senkinek nincs mindig jó napja, természetes, hogy néha te is fáradt vagy, ki vagy borulva. Ne titkold a gyerek előtt, beszéljétek meg, ő is a te reakciódból tanul majd, hogy kezelje ezeket a helyzeteket.

23. Értékeld az erőfeszítéseit

A gyerekek kezdetben nem annyira ügyesek, de gyakorlással gyorsan fejlődnek. Bátorítsd és értékeld az erőfeszítéseit, ezzel az önbizalmát is erősíted.

24. Soha ne értékeld le a szeretet és a támogatás erejét

A támogató és szeretettel teli háttérrel rendelkező gyerekek jobban teljesítenek az iskolában is, ez önbizalmat és kellő energiát ad számukra. Biztosítsd számára.

25. Készítsd fel a nehéz helyzetekre

Sajnos gyakran érhetik atrocitások a gyerekeket akár a saját közösségükben vagy utcán. Beszélgessetek róla, miről ismerheti fel, hogyan előzheti meg és mit tegyen, ha ilyet tapasztal.

26. Aludj rá egyet

A fontos döntéseket nem jó haragból vagy dühből meghozni, ezért tanítsd meg neki, hogy átgondoltabb döntést hozhat, ha előtte alszik rá egyet.

27. Engedd neki, hogy kifejezze az érzéseit

A bánat, a szomorúság, az öröm és a csalódottság is természetesen emberi érzések, nem jó, ha elfojtjuk őket. Tanítsd meg a gyermekednek, hogy bátran fejezze ki, amit érez.

28. Adj neki szabadságot a döntéseiben

Fontos, hogy a gyerekek már egészen korán megtanulják, hogy számít a véleményük, hogy mire gondolnak. Ezért már pici korától biztosíts neki lehetőséget, hogy maga döntsön, pl. hogy mit szeretne felvenni stb.

29. Erősítsd benne, hogy bármire képes lehet

A “nekem ez nem megy” vagy az “én ezt nem tudom megcsinálni” kezdetű mondatok rendszeresen szerepelnek a gyerekek szótárában, a te feladatod, hogy meggyőzd az ellenkezőjéről és erősítsd az önbizalmát.
Ebben segíthetnek a Tükördal is!

30. Engedd, hogy sokat játsszon

A gyerekeknek nagyon sok játékra van szükségük, engedd neki, hogy bármikor, bárhol játsszon.

31. Segíts neki megérteni és elfogadni a sokszínűséget

A közös játék más gyerekekkel jó lehetőség arra, hogy megtapasztalja, hogy vannak, akik más nyelven beszélnek vagy éppen más a bőrszínük.

32. Adj neki szabad teret

Bármennyire is nehéznek tűnik, a gyerekeknek szabadságra van szükségük ahhoz, hogy később le tudjanak válni a szüleikről, és független, önálló felnőttek legyenek.

33. Taníts neki boldogságforrásokat

A szülők szeretete, a barátok, a játék vagy éppen a sportolás remek boldogságforrások. Hívd fel a figyelmét minél több boldogító tevékenységre, hogy később ő is észrevegye.

Láttad már, hogy megjelent az új, átdolgozott BOLDOGSÁGÓRA sorozat?

2

Tudj meg róla többet itt »