33 ötlet a boldog gyermekkor megteremtéséhez – 1. rész

boldog_gyerek_

Minden szülő vágya, hogy boldognak, kiegyensúlyozottnak lássa a gyermekét. Jó hír, hogy ennek megteremtéséhez számtalan eszköz a kezükben is van. Mutatunk rögtön 33 remek és bevált ötletet a boldog gyermekkor megteremtéséhez.

1. Minden nap engedj neki időt a szabad játékra

Amikor azt csinálhat, amihez kedve van, felfedezhet, kitalálhat, ezzel fejleszti a kreativitását.

2. Mozogjon sokat

A sok mozgás jó hatással van a csontjaira, az egészségére és a közérzetére is. Minden nap legalább 1 órát legyen friss levegőn.

3. Kiránduljatok a családdal is

A gyerekek számára nagyon fontos a jó példa, erre nagyon jók a közös, hétvégi kirándulások.

4. Ösztönözd a sportolásra

Engedd, hogy ő válassza ki, hogy mit sportolna szívesen. A sportolás nagyon jó hatással van a fejlődésére, az immunrendszerére és a lelkületére is.

5. Ápoljátok a kapcsolatokat

A barátok fontos szerepet töltenek be a mentális egészség megteremtésében. Szorgalmazd a barátságok kialakulását, és a barátokkal való rendszeres találkozást.

6. Játszóterezzetek

A játszótéren más gyerekekkel is játszhat, fejlesztheti az ügyességét, a kreativitását és a millió csodát fedezhet fel. Menjetek rendszeresen játszótérre.

7. Ösztönözd az önzetlen cselekedetekre

Az adakozás ösztönzi a gyereket, hogy bízzon önmagában és másokban. Segít neki megnyitni a szívét, elfogadni másokat és pozitív kapcsolatokat kiépíteni.

8. Beszélj a babáddal

Bár egy babával még nehéz valódi kommunikációt kialakítani, mégis nagyon fontos, hogy már egészen korán beszélj hozzá. Ezzel fejlődik a bizalom és a kettőtök kapcsolata, valamint könnyebben tud megkülönböztetni másoktól és korán megszokja a nyelvet is.

9. Tölts minőségi időt a gyermekeddel

A gyerekeknek sokkal inkább a jelenlétedre, mint játékokra van szüksége. Minden nap szánj időt kettőtökre, érezze a törődést.

10. Koncentrálj a saját boldogságodra

A szülők lelki állapota a gyerekekre is átragad, ezért ha boldognak szeretnéd látni a gyermekedet, akkor tegyél azért, hogy te magad is boldog legyél.

11. Bringázzatok

Nagyon jó közös program egy közös bringázás. Nyeregbe fel és kerekezzetek közösen.

12. Ne tartsd a gyermeked boldogság buborékban

Az élet természetes velejárója a szomorúság, a csalódottság is. Engedd, hogy ő is megélje a nehéz pillanatokat. Tanítsd meg neki könnyebben elviselni, így a boldogságot is többre értékeli majd.

13. Beszélgessetek minden nap

Jó módszer a gyerekek megnyitására a naponta rendszeresített közös beszélgetés. Válasszátok ki a nap egy időszakát, és minden nap beszélgessetek néhány percet a napotokról, a legszebb és legrosszabb élményekről.

14. Ösztönözd a hobbik választására

Ha a gyerekek valamiben kiemelkedően jók, ügyesek, azt szívesen végzik bármikor és bármeddig. Ösztönözd, hogy fedezze fel, hogy miben a legügyesebb és alakítsátok hobbivá.

15. Néha mondj nemet

Bár a gyerekek sokszor hisztiznek, duzzognak vagy megsértődnek, ha nemet mondunk valamire, de erre a fejlődésük érdekében szükségük van. Látniuk kell, hogy vannak határok. Ezáltal kiegyensúlyozottabbak és magabiztosabbak lesznek, mint azok a társaik, akiknek mindent megengednek a szüleik.

16. Mutass példát

A gyerekek utánzással tanulnak, mutass nekik példát a kapcsolataidban, a másokkal való bánásmódban, ezt ők is hasznosítani tudják a kapcsolataikban.

17. Hangsúlyozd az egyediségét

Minden ember más, és pont ez a szép. Erősítsd a pozitív tulajdonságait, az önbizalmát, ezzel magabiztosabb gyerekké válhat.

Ebben sokat segíthet neki a Tükördal is, hallgassátok minden reggel a tükör előtt!