25 játék, amit újszülött mellett is játszhatsz a nagyobb gyerekkel

boldog-csalad

Egy újszülött mellett hirtelen felgyorsul az élet, és az eddigi teendők mellé még több tucat új érkezik. Persze közben a nagyobb gyerek is követeli a közös játékot. Ha nem akarsz szétszakadni, és jó lenne, ha a kecske is jól lakna és a káposzta is megmaradna, meríts ötletet az alábbi, pici baba mellett is kivitelezhető elfoglaltságokból.

1. Menjetek játszótérre

A gyerekeknek minden nap szükségük van min. 1,5-2 óra szabad levegőre, töltsétek ezt az időt a játszótéren. Amíg a kicsi alszik a kocsiban, a nagyobb tud mászókázni, csúszdázni vagy éppen hintázni, és te is pihenhetsz egy kicsit.

2. Irány az állatkert

Nagyon szeretik a gyerekek az állatkertet, szinte soha nem tudják megunni, és az állatok is minden egyes alkalommal új arcukat mutatják.

3. Kiránduljatok egy nagyot

Keressetek terméskincseket a közeli parkban, vagy tedd a babát hordozóba és menjetek el az erdőbe. Az csend, a nyugalom és a tiszta levegő a család minden tagjának jót tesz majd.

4. Takarítsatok közösen

Vondd be a nagyobb gyereket a ház körüli feladatokba. Segíteni tud felmosni, kiválogatni a szennyes ruhát, elindítani a mosógépet vagy mosogatógépet, teregetni, seperni és a kerti munkákat is nagyon élvezni fogja.

5. Állítsátok össze a családi albumot

Vedd elő a telefonodat, és válogassátok ki róla közösen az utóbbi időszakok legjobb képeit. Hivassátok elő és készítsetek belőle családi albumot, vagy készítsetek hozzá képkeretet, esetleg ki is dekorálhatjátok.

6. Táncoljatok és énekeljetek

A táncnak és az éneklésnek számos jótékony hatása van, ráadásul a gyerekek egyik kedvenc programja. Hallgassátok együtt a kedvenc dalait és találjatok ki közös táncot hozzá.

A Repülj velem című gyerek CD egyszerre derít jókedvre és növeli a gyerekek énképét és önbizalmát. Tökéletes párosítás. Hallgass bele a CD-be itt »

7. Keressetek alakzatokat a felhőkben

A kreativitás fejlesztésének egyik legjobb módja, ha elfekszetek a fűben és a felhőkben próbáltok állatokat keresni. Minden gyerek imádja.

8. Olvassatok mesét

Ki ne szeretné az érdekes, színes történeteket? Kuporodjatok a kanapéra, jöhetnek a mesekönyvek és indulhat a mesemaraton.

9. Diázzatok

Ugyanezt megvalósíthatjátok diákkal is. A sötétben ráadásul a baba is jobban alszik majd.

10. Készítsetek ékszereket tésztából

A különböző formájú száraztészták számtalan játékhoz adnak muníciót. Vegyél elő színes fonalat, és fűzzetek a tésztából nyakláncot, karkötőt vagy akár állatokat.

11. Elő a matricákkal

A matricázást a legkisebb gyerekek is nagyon szeretik. Vegyél neki egy füzetet, mellé néhány tucat matricát, hadd ragasztgasson kedvére.

12. Vondd be a baba körüli teendőkbe

A kislányok könnyedén bevonhatók a baba körüli teendőkbe. Szívesen segítenek a fürdetésben, a pelenkázásban, az öltöztetésben.

13. Találjatok ki közös mesét

Akár otthon, akár séta közben kitalálhattok közös történeteket. Induljatok ki abból, amit láttok, és mondatonként váltogatva alakítsátok tovább a történetet.

14. Jöhetnek a festékek

A gyerekek imádnak alkotni, ehhez pedig a festék az egyik legjobb eszköz. Festhet ecsettel, csinálhatsz neki krumplinyomdát vagy akár készíthet kéz- és ujjlenyomatokat is.

15. Oldjatok meg fejlesztő feladatokat

Néhány száz forintért nagyon szép, kreativitást fejlesztő füzeteket lehet vásárolni, ami korcsoportonként tartalmazza a gyerekeknek szánt feladatokat. Ezekkel a kicsik akár órákig is el tudnak szórakozni.

16. Készítsetek állatokat gyurmából

A gyurmázás szintén nagyon jól fejleszti a kreativitást, érdemes rendszeresen bevetni otthon.

17. A buborékokkal nem lőhetsz mellé

A kisebb gyerekek a buborékok kergetését, a nagyobbak pedig már a készítését is élvezik. Mindig legyen otthon buborékfújó.

18. Játszatok a babával

Ahogy nő a baba, egyre inkább igényli, hogy foglalkozzanak vele. Ebben a nagyobb gyereket is be lehet vonni. Építsetek a kicsinek tornyot, amit leburíthat, gurítsatok neki labdát stb.

19. Építsetek bunkert párnákból és takarókból

Ha rossz az idő és nem lehet kimenni, nem is lehet izgalmasabb program, mint a bunkerépítés. Elő az lakás össze párnájával és takarójával, hogy minél nagyobb legyen a rejtek.

20. Építsetek várat építőkockákból

Már a kisebb gyerekek is szívesen építenek tornyokat, várakat, a nagyobbak pedig egész komoly komplexumokat is összeállítanak.

21. Süssetek egy finom süteményt

A süteménysütés szuper közös program, ráadásul adja magát utána a feladat: megenni az elkészült finomságokat.

22. Hívjátok fel a nagyit

A nagyszülők, távoli rokonok mindig örülnek egy érdeklődő, kedveskedő telefonhívásnak. Hívjátok fel őket közösen, akár facetime-olni is tudtok, hogy még valódibb legyen az élmény.

23. Színezzetek képeket

A színezés órákra képes lekötni a kicsit, alkothat apának, a nagyiknak vagy akár a kistesónak is.

24. Készítsetek képeket ragasztó és apró gyöngyök segítségével

Egy kis papírragasztó, néhány marék színes gyöngy és egy nyomtatott minta, és máris készülhetnek a szebbnél szebb képek. A gyöngyöt akár színes konfettivel is helyettesítheted.

25. Engedj neki szabad játékot

A gyerekeknek szükségük van szabad játéka, amikor azt csinálnak, amit szeretnének és úgy, ahogy nekik tetszik. Ez remekül fejleszti őket. Hagyj neki időt erre minden nap.

Van még kreatív ötleted, amit kisbaba mellett is lehet játszani? Írd meg kommentben!