10 tipp fiataloknak nehéz időkre – Mi segíthet talpra állni? 

fiatalok csoportban

A nehéz időkben való sikeres alkalmazkodás képessége értékes készség a fiatalok számára.

A médiafelületek gyakran azt sugallják, hogy olyan könnyű tinédzsernek lenni – úgy tűnik, mindenki nevet, a barátaival lóg, a legjobb cuccokat viseli. Bár még fiatal vagy, de már észlelhetted, hogy az élet néha elég kemény tud lenni. A hétköznapi kudarcélményeken túl a zaklatástól kezdve egy számodra fontos személy elvesztésséig sokféle krízishelyzettel szembesülhetsz. Lehetséges, hogy láttál a környezetedben már olyan személyt, aki habár nagyon nehéz időszakon ment keresztül, mégis talpra tudott állni. Ebben segíthet a reziliencia, vagyis a lelki rugalmasság és alkalmazkodóképesség. A jó hír az, hogy a reziliencia tanulható.

10 tipp a lelki ellenálló képesség kialakításához

Melyek azok a tippek, amelyek segíthetnek abban, hogy megtanulj rugalmas lenni? Tartsd szem előtt, hogy minden ember rugalmassághoz vezető útja más és más – ami neked beválik, nem biztos, hogy a barátaidnak is pont megfelelő.

1. Kapcsolódjatok. Beszélgessetek a barátaitokkal, és igen, még a szüleitekkel is. Értsd meg, hogy a szüleidnek talán több élettapasztalata van, mint neked, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy soha nem voltak a te korodban. Minden bizonnyal féltenek, ha igazán nehéz időszakon mész keresztül, és lehet, hogy nekik nehezebb erről beszélni, mint neked! Ne félj elmondani az érzéseidet, még akkor sem, ha a szüleid vagy barátaid ellentétes véleményen vannak. Tegyél fel kérdéseket, és hallgasd meg a válaszokat. Kapcsolódj be a közösségedbe, akár sport, klub vagy bármilyen középiskolai, vallási csoport tagjaként.

2. Legyél kicsit megértőbb magaddal. Amikor valami rossz történik az életedben,  bármin is mész keresztül, fokozhatja a napi stresszt. A hormonok és a fizikai változások miatt az érzelmeid már amúgy is teljesen felborulhatnak élettani szempontból; a tragédia vagy trauma alatti bizonytalanság még szélsőségesebbé teheti ezeket a változásokat. Készülj fel erre, és légy kíméletes és megértő magaddal és a barátaiddal szemben.

3. Alakíts ki egy problémamentes zónát. Tedd a szobádat vagy lakásotokat „problémamentes zónává” – ez nem azt jelenti, hogy mindenkit kizársz, de az otthonod legyen egy stressztől és aggodalmaktól mentes menedék. Ugyanakkor értsd meg, hogy a szüleidnek és a testvéreidnek is lehetnek saját stresszhelyzeteik, és lehet, hogy a szokásosnál egy kicsit több időt szeretnének veled tölteni, akár akkor is, amikor neked is pont valami komoly dolog történt az életedben.

4. Legyenek meg a napi rutinjaid. Lehet, hogy mindenféle új dolgot csinálsz, de ne feledkezz meg azokról a rutinokról, amelyek megnyugtatnak, legyen szó akár az órák előtti teendőkről, az ebédelni járásról vagy az esti chatelésről egy barátoddal. Nagy stressz idején különösen fontos biztonságot találni a napi rutin dolgokban. 

5. Vigyázz magadra. Figyelj oda magadra fizikailag, szellemileg és lelkileg is. És aludj. Ha nem teszed, ingerlékenyebb és idegesebb lehetsz egy olyan időszakban, amikor ébernek kell maradnod. Sok minden történik, és nehéz lesz szembenézni velük, ha kialvatlan vagy.

6. Vedd át az irányítást. Nehéz élethelyzetben még nagy bizonytalanság közepette is képes vagy apró lépésekkel a céljaid felé haladni. Egy igazán nehéz időszak alatt lehet, hogy csak az ágyból való kikelés és az iskolába járás az egyetlen, amit meg tudsz oldani, de már ennek elérése is segíthet. Gondold végig, mi az, amit meg tudsz tenni, és mi az, ami ellen valamit tehetsz. A nehéz időszakokban gyakran úgy érezzük, hogy nem tudjuk irányítani a dolgokat – vedd vissza az irányítás egy részét azzal, hogy határozottan cselekszel.

7. Találd meg a leghatékonyabb érzelemkezelési módodat. Egy megpróbáltatással járó élethelyzet, a kihívások egy csomó ellentmondásos érzelmet hozhatnak felszínre, de néha egyszerűen túl nehéz beszélni valakivel arról, amit érzel. Ha a beszélgetés nem működik, csinálj valami mást az érzelmeid kifejezéseként, például kezdj naplót vezetni, vagy alkoss valamit.

8. Segíts valakinek. Semmi sem tereli el jobban a figyelmedet a saját problémáidról, mint más problémáinak megoldása. Próbálj meg önkénteskedni a közösségedben vagy az iskoládban, takaríts a ház körül vagy a lakásban, vagy segíts egy barátodnak a házi feladatában, személyesen vagy online.

9. Gondolkodj perspektivikusan. Lehet, hogy éppen az a dolog, ami miatt stresszelsz, többeket vagy épp mindenkit érint. És végül a dolgok valahogy megváltoznak, és a rossz idők véget érnek. Ha aggódsz, hogy megvan-e benned az, ami ahhoz kell, hogy túljuss ezen, gondolj vissza egy olyan alkalomra, amikor szembenéztél a félelmeiddel, legyen szó akár arról, hogy randira hívtál valakit, akár arról, hogy dolgozatírás miatt aggódtál. Tanulj meg néhány relaxációs technikát, legyen az pl. egy békés hely vizualizálása, egy bizonyos dal felidézése stresszes időkben, vagy csak egy mély lélegzetvétel, hogy megnyugodj. Gondolj azokra a fontos dolgokra, amelyek változatlanok maradnak, még akkor is, ha a külvilág változik. Amikor nehéz idők járnak feléd, mindenképpen jussanak eszedbe az életed jó időszakai, sikerei is.

10. Tarts szüneteket az online életedben. Jól informált akarsz maradni – talán még házi feladatod is van, amihez online felületeket kell használnod. De ezek a felületetek, hírcsatornák leginkább a szenzációkra összpontosítanak, még inkább azt az érzést kelthetik, hogy semmi sem megy jól a világban. Próbáld meg korlátozni a hírek mennyiségét, akár a televízióban, akár az interneten, solcial media felületeken jönnek veled szembe.

Ahogy írtuk, a reziliencia tanulható, fejleszthető.  De csak azért, mert megtanulod a rugalmasságot, még nem jelenti azt, hogy többé nem fogsz stresszt vagy szorongást érezni. Lehetnek olyan időszakok, amikor nem érzed magad boldognak, és ez rendben van. A reziliencia egy utazás, és mindenkinek a saját útját kell végigjárnia. Lehet, hogy a fenti tippek némelyike neked, míg mások a barátaidnak lehetnek hasznosak.

Forrás: https://www.apa.org/topics/resilience/bounce-teens