10 egyértelmű jel, amiből korán észreveheted, hogy szorong a gyermeked

10 egyértelmű jel, amiből korán észreveheted, hogy szorong a gyermeked

A gyermekkori szorongás egy bizonyos szintig természetes folyamat, és magától el is múlik. Sok esetben azonban nem oldódik meg, ha pedig nem vesszük észre a korai jeleit, akár iskoláskorig is elhúzódhat. Az alábbi 10 jelből már egészen korán észrevehető, ha szorong a gyerek.

1. Elhúzódó félelmek és fóbiák

A szorongás egyértelmű jele, ha a gyerek félelmekkel és fóbiákkal küzd. A szorongó gyerekek általában félősebbek a társaiknál. A leggyakoribb ilyen félelmek: bogarak, madarak és állatok, árnyékok, sötétség, szörnyek, dinoszauruszok, félelem a wc-n, a fürdőkádban vagy a vízben.

2. Rugalmatlanság a napi rutinban

Minden kisgyerek szereti a napi rutint, de a szorongó gyerekek egyszerűen elvesznek nélküle. Ha hirtelen megváltozik a nap megszokott rendje, nem tudják kezelni a változásokat.

3. Zajérzékenység

A szorongó gyereket gyakran zavarják a környezetükben lévő zajok. Gyakran félnek a hangos hangoktól, pl. porszívó, nagyobb autók hangja, wc tartály hangja stb.

4. Ruhákkal kapcsolatos beidegződések

A szorongó gyerekek kényesek lehetnek a ruhájukra is. Nem tudják elviselni a zoknit, a címkéket, cipő helyett szívesebben viselnek papucsot, vagy nem hajlandóak szorosabb ruhákat felvenni.

5. Nem szereti, ha koszos a keze

Egyes gyerekeket nagyon zavar, ha piszkos a kezük, és ilyenkor minden akaratukkal ragaszkodnak a kézmosáshoz.

6. Berögződéseket alakít ki

Előfordul, hogy a szorongó gyerek megmagyarázhatatlan szokásokat vesz fel. Pl. csak egy bizonyos ételt hajlandó megenni, mindig ugyanabból a pohárból iszik, vagy szigorú rutint alakít ki a lefekvéskor.

7. Válogatós

Sok gyerek válogatós, a szorongó gyerekek viszont ezt is túlzásba tudják vinni. Pl. nem hajlandóak új ételeket megkóstolni, nem engednek bizonyos ételeket a tányérjukra tenni vagy túlságosan keveset esznek.

8. Mindenhova követi az anyukáját

A szorongó kisgyerek mindig az anyukája nyomában jár, és teljesen összeomlik, ha nem látja őt. Náluk a szeparációs szorongás is fokozódva jelentkezik.

9. Nehezen oldódik

A szorongó gyerekek nehezen oldódnak idegen környezetben. Túlterhelheti őket, ha egyszerre túl sok gyerek van egy helyen.

10. Alvásproblémái vannak

A szorongó gyerekek szinte mindig alvászavarosok. Nehezen alszanak el, ragaszkodnak hozzá, hogy a szülő is velük aludjon, éjszaka többször felébrednek, mert rosszat álmodnak vagy félnek.

Nem törvényszerű, hogy mindegyik tünet jelentkezzen, már néhány jellemző is beszédes lehet, és fokozott odafigyelést igényel. Minden gyermek más, mindegyikük másként éli meg a változásokat, ez pedig különbözőképpen jelentkezhet a viselkedésükben.

Minél előbb veszed észre a szorongás tüneteit, annál előbb tudod felkutatni az okait és tenni ellene.

Tudtad, hogy megjelentek az új Boldogságóra könyvek?

Korcsoportonként több mint 200 személyiségfejlesztő feladat segít felkészíteni a gyerekeket a boldog és sikeres életre, melyekben megtalálhatóak Prof. Dr. Bagdy Emőke relaxációs programja minden korcsoport fejlettségi szintjén kidolgozva.

Kattints a képre és lapozz bele a könyvekbe!