10 éves a Boldogságóra Program

10 éve sa BO

1. 10 Éves a Boldogságóra Program

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 2014-ben indította el a Boldogságóra Programot óvodák és általános iskolák számára, amely egy egész tanéven át tartó, az érzelmi intelligenciát fejlesztő élménypedagógiai program. A program Magyarország legnagyobb óvodai és iskolai, a jóllétstratégiák oktatását támogató szakmai közösségévé nőtte ki magát: a 2023/24-es tanévre közel 1500 intézmény tagja a szakmai hálózatunknak. Mára Boldogságóra Integrált Program néven 4 különböző programot foglal magában, a Boldogságóra Alapprogramot, a Boldogságóra Erősség Programot, a Boldogságóra Önbizalom Programot és a Boldogságóra Mindfulness Programot.  Programjaink hatékonyságát pedig az ELTE PPK empirikus kutatásokkal igazolta.

A Boldogságóra Program módszertana nemcsak hazánkban népszerű, ugyanis az elmúlt években Ausztriában, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Ukrajnában, Szerbiában, sőt Írországban és Portugáliában is jelen van már.

Tudományos publikációk:

2. Ünnepélyes Címátadó Rendezvény - Nagykövetek kinevezése

Hagyományosan miden évben megrendezésre kerül a nagy Ünnepélyes Címátadó Rendezvény, ahol az egyes intézmények képviselői személyesen vehetik át a Boldog Iskola vagy Óvoda oklevelüket. Évente változó szakmai és élményszerű előadásokon vehetnek részt, valamint alkalmuk nyílik személyesen találkozni Bagdi Bellával a program alapítójával és a Jobb Veled a Világ Alapítvány munkatársaival. További előnye ennek a hatalmas ünnepi eseménynek, hogy a hálózat tagjai, azaz a Boldogságóra Integrált Programban részt vevő Intézmények képviselői személyesen találkozhatnak, ismerkedhetnek egymással, megoszthatják tapasztalataikat, és erősíthetik az összetartó közösséget. A közösség építése nagyon fontos a számunkra, ezért az év során, a boldogságórát tartó pedagógusok rendszeres online klub alkalmakon kapcsolódhatnak, intézményeikkel, csoportjaikkal közös kihívásokon vehetnek részt.

Az idei évben a Címátadó Rendezvény keretén belül kinevezésre kerültek a Boldogságóra Pedagógus Nagykövetek, akik az egyes régiókban támogatják a programot. Nagyon büszkék vagyunk a pedagógusokra, akik önkéntes és elhivatott munkájukkal életben tartják és közvetítik a gyerekek felé a programot. Éppen ezért szeretnénk azzal is megköszönni nekik, hogy a róluk országszerte megjelent sajtóanyagokból itt egy rövidebb válogatást is közzé teszünk:

A boldogság nemzetközi világnapja március 20-a, ezen a napon az Alapítvány idén is közösségi megmozdulásra hívta az óvodákat és iskolákat. A Világnap célja, felhívni a figyelmet a boldog és értelmes élet lehetőségére, amely tanulható és gyakorolható. A Boldogság világnapja mindig egy olyan közös kihívás a program életében, melyen szívesen vesznek részt az egyes közösségek.

Ebben az évben az „Egy gyermek – egy üzenet” címszóval a szervezők arra hívták a magyarországi és határontúli óvoda- és iskolapedagógusokat, hogy csoportjaikkal szívecske formájú üzeneteket készítsenek előzetesen, az apró örömök, a szeretet és az összetartozás jegyében. Március 20-án pedig minden résztvevő csoport egy rövid sétát tegyen, amely során minden gyermek helyezze el az alkotását egy postaládában. A kedves gesztuson keresztül így országszerte több tízezer család otthonába beköltözhet a Boldogság Világnapja. A helyi közösséget is megszólító ötlet Széll Henriettől Boldogságóra Pedagógus Nagykövettől származik, aki a Makói Óvoda intézményvezető helyettese, óvodapedagógusa, nyelv és beszédfejlesztő pedagógusa, boldogságóra oktatója. A megmozduláshoz rengeteg pedagógus csatlakozott a hálózatból és azon kívülről is.

Március 20-a kiemelkedően fontos a Jobb Veled a Világ Alapítvány számára, hiszen minden évben a Boldogság Világnapján indul a Boldog Óvoda és Boldog Iskola pályázat.  

Különösen kedves a számukra, hogy idén több településen is rendeztek a Boldog Iskola és Óvoda találkozót. Megindítóan szép, emelkedett és megható programok tarkították a márciusban Vépen, májusban pedig Orosházán megrendezésre kerülő találkozókat.

  • Vas vármegyei Boldog Iskolák 3. találkozója márciusban:

Megindítóan szép, emelkedett és megható programon vehettünk részt március 20-án Vépen, ahol a Hatos Ferenc Általános Iskola megszervezte a Vas vármegyei Boldog Iskolák 3. találkozóját. A Boldogság Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen a tanulók izgalmas és rendkívül szép műsora mellett a jelenlévőket Fodor István, a Szombathelyi Tankerület Központ igazgatója, és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar Elnöke köszöntötte. Átadásra került a Vándorszív, így a következő tanévben a rendezvény házigazdája a Szentpéterfai Horvát-Magyar Kétnyelvű Nemzetiségi Általános Iskola lesz majd.

Hálás köszönet Molnár Krisztina igazgató asszonynak és kollégáinak a lelkes szervezésért, a méltó ünnepért, és a jó példáért.

  • Boldogságóra Program Városi Intézményeinek Találkozója Orosházán májusban:

A találkozóról a blokcikkre kattintva olvashatunk bővebben:

Boldog Iskolák  találkozója Orosházán blogcikk »

 

5. Diáknagykövet találkozó

Nagy örömünkre júniusban végre személyesen is találkozhattunk az ország legkülönbözőbb pontjain tevékenykedő Boldogságóra Diáknagykövetekkel.

A Sümegcsehi Fazekas József Általános Iskola, a Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium, a Szeged Városi Kollégium Székhelyintézmény, a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium, a Hőgyészi Rózsakert Gyermekotthon, és a Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola képviseletében érkezett diákok megosztották eddigi, a boldogságórák témáira épített, közösségépítő saját kezdeményezéseiket, illetve fantasztikus ötleteiket is a jövő tanévre vonatkozóan. Lelkesedésükkel, bátorságukkal, nyitottságukkal és egymásra figyelésükkel minket is inspiráltak a fiatalok, akik kezében nagy biztonságban tudhatjuk a jövőt!

Hálásan köszönjük a diákoknak és pedagógus kísérőiknek az élménydús és szeretetteljes együttlétet! 

A találkozót követően szuper interjú készült Tóth Edina, Beliczki Panna, Dinda Maja, Vörös Diána, Boldogságóra Diáknagykövetekkel, és tanárukkal, Lázár Emőke Pedgagógus Nagykövettel a frissen megjelent Szegedi tükör című közéleti hetilapban!

A Szegedi Városi Kollégium Székhelyintézményének csapatával készült interjú a 6. oldalon olvasható ide kattintva.  

6. Elismerések a pedagógusok és gyerekek részére

Hihetetlen büszkeséggel és hálával tölt el minket az elmúlt 10 év munkája. Elképesztő mennyiségű szívet melengető munka érkezik a programjainkban részt vevő pedagógusoktól minden egyes hónapban, melyet azzal jutalmazunk, hogy minden hónapban kiválasztjuk a hónap pedagógusait és csoportjait. A tanév során legaktívabb csoportokat a tanév végén Jobb Veled a Világ élményprogramra hívjuk. 

Hálásan köszönjük, hogy továbbra is velünk, a programjainkkal vagytok és izgatottan várjuk a következő tanévet/nevelési évet Veletek!