Az érzelmekkel kapcsolatos téves hiedelmeink azonosítása + Önismereti gyakorlat

brain-3269655_1280

Szinte mindannyiunknak vannak rejtett hiedelmei az érzelmekkel kapcsolatban. Ezek a hiedelmek a tudatosságunkon kívül működnek, és nagymértékben meghatározzák, hogy miként vagyunk képesek megbirkózni az érzelmeinkkel.

Először is, rendelkezünk hiedelmekkel az érzelmek „elfogadhatóságával” kapcsolatosan. Különböző mértékben hiszünk abban, hogy a negatív érzések megélése és kifejezése elfogadható.

A negatív gondolatok és érzelmek megélésének vagy kifejezésének elfogadhatatlanságáról szóló hiedelmek az egészségügyi problémák kialakulásában és fenntartásában is kulcsszerepet játszanak (Surawy, Hackmann, Hawton & Sharpe, 1995), és összefüggésbe hozhatók a kevésbé hatékony kezelési eredményekkel (Corstorphine, 2006). Az érzelmek elfogadhatatlanságával kapcsolatos hiedelmeket találtak a kutatások olyan, különböző problémákkal küzdő embereknél, mint például a depresszió (Jack, 1991, Cramer, Gallant & Langlois, 2005), az evészavarok (Corstorphine, 2006), a szociális fóbiák (Clark & Wells, 1995), a poszttraumás stressz zavar (Ehlers & Clark, 2000) és a borderline személyiségzavar (Linehan, 1993).

Ezek a hiedelmek az érzelmek elkerüléséhez vezethetnek, ami megakadályozza az egyént az önismeretben és az önelfogadásban, és ezáltal a megfelelő öngondoskodás képességét is rontja (Kennedy-Moore & Watson, 2001).  A nehézségek megélésével kapcsolatos negatív érzések kifejezésére büntetéssel vagy szimpátia hiányával reagáló környezet nagy szerepet játszhat bizonyos érzelmek elfogadhatatlanságáról szóló meggyőződéseink kialakulásában (Linehan, 1993).

Aztán, az érzelmek „alakíthatóságáról” is lehetnek hiedelmeink. Például az, hogy bármennyire is igyekszik valaki, nem tudja megváltoztatni az érzelmeit. Az a hiedelem, hogy az érzelmek kívül esnek a személyes kontrollon, valószínűleg kevesebb erőfeszítést eredményez az érzelmek szabályozására vonatkozóan (Dweck, 2000; Dweck & Leggett, 1988). Mivel az egyén meg sem kísérli az érzelmei szabályozását, ezért nem fogja megtapasztalni, hogy az érzelmek szabályozhatók, így a hiedelem megkérdőjelezhetetlen marad.

Sőt, kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik úgy vélik, hogy az érzelmek kevésbé változtathatók, kevesebb pozitív érzelmet és több negatív érzelmet, alacsony szintű érzelmi jóllétet, kevesebb észlelt érzelemszabályozási önhatékonyságot és magasabb szintű depressziót tapasztalnak (Kappes & Schikowski, 2013; Tamir, John, Srivastava, & Gross, 2007). Ezzel szemben az a személy, aki úgy véli, hogy az érzelmek megváltoztathatók, határozottabb és aktívabb megküzdési mintát mutat (Dweck & Leggett, 1988; Tamir et al. 2007). Idővel az érzelmekkel való megküzdésnek ez az aktív mintázata megerősíti, hogy az érzelmek valóban megváltoztathatók, és így megerősíti magát az érzelmek megváltoztathatóságára vonatkozó hitet is.

Gyakorlat a hiedelmek felismerésére és tudatosítására

Ebben a gyakorlatban megvizsgálhatod az érzelmekkel kapcsolatos alapfeltevéseidet, vagyis azt, hogy mit jelentenek számodra az érzelmek, mit jelent kifejezni őket, és mi történne, ha megengednéd magadnak, hogy bizonyos érzelmeket érezz. A cél az, hogy feltárj minden olyan téves vagy félrevezető hiedelmet, amely negatív hatással lehet a jóllétedre.

1. lépés

A gyakorlathoz válassz ki egy bizonyos nehéz érzelmet, amellyel most dolgozni szeretnél. Esetleg válassz egy olyan érzelmi állapotot, amely épp jelen van az életedben; például szorongsz egy közelgő esemény miatt, vagy bűntudatod van valami miatt. Írd le az érzelmet, amelyet kiválasztottál.

2. lépés

Olvasd végig az alábbi listát az érzelmekkel kapcsolatos gyakori tévhitekről, és vizsgáld meg, melyek azok, amelyekkel a leginkább rezonálsz.

Jelöld meg a számodra igaznak tűnő állításokat. Fordíts különös figyelmet azokra, amelyek ismerősen hangzanak, mivel ezek olyan gondolatok lehetnek, amelyek a tudatosságodon kívül léteznek. A végén add hozzá a listához minden olyan személyes hiedelmedet, ami itt nincs felsorolva.

  • Ha mások előtt elveszítem az uralmat az érzelmeim felett, akkor kevesebbet fognak gondolni rólam.
  • Képesnek kell lennem kontrollálni az érzelmeimet.
  • Ha hagyom, hogy átéljem ezt az érzelmet, akkor elhatalmasodik rajtam.
  • Ha elmondom másoknak, hogy mit érzek, fel fogják használni ellenem.
  • Ha elmondom másoknak, hogyan érzek, azt fogják hinni, hogy gyenge vagyok.
  • Más emberek nem éreznek így. Valami baj lehet velem.
  • Csak egy éretlen ember lehet ilyen érzelmes.
  • Képesnek kellene lennem arra, hogy egyedül is megbirkózzak a nehézségekkel, anélkül, hogy másokhoz fordulnék támogatásért.
  • Minden nehézséget vagy negatív érzést magamban kell tartanom, hogy mások elfogadjanak.
  • Ez az érzelmi állapot nem normális reakció, meg kell szabadulnom tőle.
  • Egy boldog ember nem érezne így.
  • Más valaki másképp reagált, mint én, az én érzelmi reakcióm biztos nem jó. 
  • Ha hagyom, hogy ezt a belső fájdalmat érezzem, tönkre fog tenni.
  • Ha hagyom, hogy rosszul érezzem magam, az azt jelentené, hogy teljesen összeomlottam, vagy csak sajnálom magam. 
  • Ha a gyengeség jeleit mutatom, akkor mások elutasítanak majd.
  • Felnőttnek lenni azt jelenti, hogy nem hagyom magam elragadtatni az érzelmektől; racionálisnak kell lennem!
  • Ha másoknak kimutatom az érzelmeimet, akkor „drámakirálynőnek” tűnök.
  • Hülye vagyok, amiért így érzek. Csak le kell nyelnem ezt.
  • Nem szabad hagynom, hogy átengedjem magam ezeknek az érzéseknek.
  • Egyéb:
  • Egyéb:

3. lépés

Most vizsgáld meg, milyen következményei vannak annak, hogy ilyen hiedelmekkel rendelkezel az érzelmekkel kapcsolatban. Milyen hatással vannak ezek a hiedelmek arra, hogy hogyan érzel, hogyan viselkedsz, és hogyan beszélsz magaddal, amikor ezzel az érzelemmel szembesülsz? Írj le annyi következményt (pozitív és negatív), amennyi csak eszedbe jut.

4. lépés:

Gondold át a következőket:

  • Milyen volt ezt a gyakorlatot elvégezni?
  • A következményekkel kapcsolatos részt tekintve, mennyire segítik a környezethez való alkalmazkodásod ezek a hiedelmek?
  • Mi volt könnyű vagy nehéz a gyakorlatban?
  • Milyen felismeréseket szereztél az érzelmekkel kapcsolatos hiedelmeidről?

Szerzők: Hugo Alberts (PhD) and Lucinda Poole (PsyD)

Forrás: https://positivepsychology.com/wp-content/uploads/3-Emotional-Intelligence-Exercises-1.pdf