Morvai Dóra: Miért nem éred el a céljaidat?

Névtelen terv

A sikertelenség 10 lehetséges oka

Az ember annyi mindent tervez: több időt tölt a családjával, elutazik külföldre, időt szán magára, hobbyt választ, – aztán semmi nem lesz az egészből. Ilyenkor az a legkönnyebb, ha másokat hibáztatunk: a főnököt, a körülményeket és a felmerülő akadályokat. Pedig a leggyakrabban saját magunk vagyunk a sikertelenség oka.

Mit tehetünk ez ellen? Mi lehet a kudarc lehetséges oka?

  1. Túl nagy, irreális célt választottunk magunknak

Az előttünk álló cél, olyan, mint egy elénk tornyosuló hegy. Ha elérhetetlen, megvalósíthatatlan célt választunk magunknak, az olyan, mintha egy megmászhatatlan hegy állna előttünk. Hiába van motivációnk, álmaink, ha túlvállaljuk magunkat, nem érünk fel a csúcsra. Apró lépésekben kell haladnunk.

  1. Nem jó időbeosztás

A siker titka az idő megfelelő beosztásában is rejlik. Aki a kezében tartja az irányítást, jól osztja be az idejét, annak nem lesz gond a tervei megvalósítása. Ismert a mondás: Mindenkinek arra van ideje, amire időt akar szánni.

  1. Alábecsüljük a képességeinket

Mindig eljöhet egy pillanat, amikor elgondolkodunk azon, nem vágtuk –e túl nagy fába a fejszénket, nem nőtt- e túl rajtunk a feladat. Ez teljesen természetes, de ha állandóan az jár a fejünkben, hogy nem tudjuk megcsinálni, nem fog sikerülni, akkor ez be is fog következni. Egészséges önbizalomra van szükségünk ahhoz, hogy az első sikertelenség hatására ne adjuk fel az álmainkat.

  1. Ne hagyjuk magunkat letéríteni az utunkról!

Ha megvan a határozott elképzelésünk, célunk, akkor is nehéz ezt mindig a szemünk előtt tartani. Ne hagyjuk magunkat eltéríteni, ebben sokat segíthet, ha rögzítjük, fixáljuk az álmainkat, terveinket. Leírhatjuk, de elég az is, ha elmeséljük a barátainknak, akikre számíthatunk a nehéz helyzetekben is.

  1. Kifogásokat keresünk

Ebben nem vagyok jó, erre nincs időm, úgysem tudom megcsinálni….. Ismerős mondatok, ugye? Könnyű kifogásokat keresni, és ez az út oda fog vezetni, hogy már azokban a szituációkba sem merünk belemenni, amelyekben valóban jók lehetnénk.

  1. Bele se fogunk

Annyira félünk, hogy valamit rosszul csinálunk, vagy rossz döntést hozunk, hogy inkább azelőtt feladjuk, hogy belefogtunk volna. Nem szabad megijedni a ránk váró lehetőségektől, bátran bele kell vágni! Ne hagyjuk, hogy a félelmeink túlnőjenek rajtunk!

  1. Nem tudunk nemet mondani

Mindig elérhetőek vagyunk, és mindig van időnk mindenre. Segítünk a kollégáinknak, minden feladatot elvállalunk, és a végén saját magunkra nem marad időnk. Mondjunk bátran nemet, ismerjük fel a saját korlátainkat és határainkat!

  1. Azt hisszük mindent egyedül kell megoldanunk

Akkor van megcsinálva, ha én megcsinálom- ismerős mondat? Engedjük ezt el! Bátran kérjünk segítséget, osszuk be és főleg el a feladatokat, nem vagyunk egyedül. Az igazán céltudatos emberek sohasem egyedül néznek szembe a kihívásokkal, mindig vannak mellettük olyanok, akikre számíthatnak.

  1. Nem tudjuk elfogadni a kritikát

Mindig van a környezetünkben olyan, aki jobban tudja, aki szívesen segít, aki eredményesebb és sikeresebb nálunk. Vagy csak ezt hiszi magáról. Legyünk azonban jóhiszeműek, és fogadjuk el az építő kritikát! Igen, valóban vannak olyanok is, akik sak akadékoskodni szeretnének az okoskodásukkal, de vannak olyanok is, akik őszintén segíteni szeretnének nekünk.

  • Hallgatunk a vészmadarakra

Mindig lesznek olyan emberek körülöttünk, aki örülnének a kudarcunknak, akik akadályozni szeretnének bennünket, akik kételkednek bennünk, és ezt a tudomásunkra is fogják hozni. Na és? Ez nem a mi, hanem az ő problémájuk. Ha lehet kerüljük őket!

A lényeg, hogy tudjuk:

Aki nem akar semmit, nem is fog elérni semmit! Ahhoz, hogy sikeresek és eredményesek legyünk, tenni és cselekedni kell. Néha elbukunk, néha csalódunk, de a kudarcokból is építkezni, tanulni kell: ha nem teszünk semmit, nem is leszünk eredményesek.

forrás: www.karrierebibel.de