Tökéletes világ

Könyv

Kapcsolódva december hónap témájához, a Boldogító Jó Cselekedetekhez, Zalaegerszegen a Nyugalom Sziget Boldogság Klubban az egyik feladat kapcsán, létrehoztunk egy olyan világot, amiben szívesen élnénk.

„Légy Te a változás, amit a világban látni szeretnél!”

Két csoportban dolgoztunk. Papírlapokra felírtunk minden olyan dolgot, amit ebben a világban látni, tapasztalni szeretnénk. Azt kértem a Klubtagoktól, hogy engedjék szabadon a fantáziájukat és írjanak le mindent egy tökéletes világról. Első hangzásra könnyűnek tűnik, mégis meghatározni egy tökéletes rendszert nem is olyan egyszerű.

Amikor végeztünk a feladattal, összesen 27 cetli született. Egyesével olvastuk fel a cetliken lévő dolgokat, egyszer az egyik, majd a másik csapat mondott egy fogalmat és így adogattuk össze azt a világot, amiben élni szeretnénk. Érdekesség, hogy összesen 3 olyan fogalom volt, amit mindkét csapat felírt (Ne legyenek betegségek – egészség, egymást elfogadni olyannak, amilyen  – tolerancia , nevető emberek – boldogság), ezek közül az erősebb kifejezést hagytuk meg.

Ahogy ötleteltünk, feltűnt, hogy sokszor azt fogalmaztuk meg, hogy mit nem szeretnénk, nem pedig azt, amit szeretnénk. Ahogy ezt észrevettük, odafigyeltünk a megfogalmazásra. A felsorolásban direkt benne hagytam a negatív változatot és odaírtam dőlt betűvel azt a pozitívat, amire kijavítottuk. Tégy így Te is saját gondolataiddal, ha sikerül elcsípni őket!

 Itt olvashatod azt a listát, amit összeállítottunk:

Örök fiatalság, egyensúly, ne legyen kapzsiság – önzetlenek legyenek az emberek, elégedettség érzése legyen mindenkiben, tudjunk a Földön élni – állítsuk meg a Föld kizsákmányolását, az emberek között ne legyen különbség – egyenlőség legyen az emberek között, egészséges legyen minden és mindenki, legyen sok növény, ne legyen környezetszennyezés – tiszta, egészséges legyen a környezetünk, találja meg mindenki a lelki társát, Szer – elem, ne legyen ellenségeskedés  – legyen megértés az emberek között, ne legyen gyűlölködés – fogadják el egymást az emberek, ne legyen fájdalom – testileg, lelkileg, szellemileg egészségesek legyenek az emberek, boldogság, földönkívüliekkel való kommunikáció – tanulhassunk tőlük, békében éljünk velük, fejlődhessünk, a tudást jóra fordítva, legyen elegendő minőségi élelem egyensúlyban az ökoszisztémával, türelmesek legyenek az emberek, legyen rugalmas az idő – bármikor megtehess dolgokat, életkortól függetlenül, mindig legyen meleg, élőlények tisztelete és elsődlegessége, tolerancia és végül a másik csapat helyezte a koronát a felsorolásra: mindenki járjon Boldogság Klubba!

Ez a feladat játéknak tűnik, mégis nagyon mély gondolatokat fogalmaztunk meg. Gondolj bele, mi történne, ha kiválogatnánk azokat az ötleteket, amiket egy kis odafigyeléssel, tudatossággal megvalósíthatnánk? Titokban elárulom Neked, januárban ezt meg is fogjuk tenni!  Mi történne akkor, ha mások is hasonlóan cselekednének…? Mi történne akkor, ha teret adnánk gyermekeinknek is ebben a „játékban”…?

Nézzük meg, miért jó, ha hasonló témákon gondolkodsz, ötletelsz másokkal?

  • Mert ha leírtok vagy kimondtok valamit, azzal „kihangosítjátok” a gondolataitokat.
  • Észrevehetitek, ahogy azt mi is tettük, hogy az ötleteitek megfogalmazásán lehet pontosítani, alakítani. Pozitív gondolatokat fogalmazzatok meg.
  • Amíg építő jellegű gondolatok foglalkoztatnak titeket, boldogabbnak érzitek magatokat már a gondolatok minősége miatt is!
  • Egymást inspirálva igazán kreatív ötletek születhetnek!
  • Együtt mindig minden könnyebben megy.
  • Ha átgondoljátok, hogy mi mindent tehettek azért, hogy jobbá váljon a világ és mindezeket a lépéseket meg is teszitek, egyre többen követik majd a példátokat.

Merjetek álmodni, merjetek változtatni, mutassatok példát gyermekeiteknek, hiszen tudjátok:

„Amit az emberi elme el tud képzelni, amiben hinni tud,
azt meg is tudja valósítani.”
Napoleon Hill

Ha pedagógus vagy és szeretnéd, hogy a csoportod tanulhasson boldogságfokozó gyakorlatokat, akkor az aktuális havi témához tartozó oktatási segédanyagokat és a további hasznos információkat itt találod.
Megjelentek a gyerekek személyiségét fejlesztő Boldogságóra kézikönyvek pedagógusoknak és szülőknek.
Ha pedig szeretnéd te is fejleszteni magad, látogass el az ingyenes felnőttek számára készült Boldogságprogramunk oldalára.

Cikket írta:

Csitári Nikoletta
Stresszterapeuta