Szeresd úgy gyermekedet, hogy érezze! 2.rész

4.

Hogyan építsd gyermeked önbecsülését, önbizalmát, hogy egészséges, boldog és kiegyensúlyozott felnőtt válhasson belőle? Az öt szeretetnyelv megtanít téged erre. A társas kapcsolatok havában a gyerekek és szülők közötti kapcsolat keretén belül, az előző cikkemben a szeretetnyelveket – mint a legszebb kapcsolódási lehetőséget – választottam ki átgondolandó témakörnek. Az első kettő szeretetnyelvet ott olvashattad. A folytatás pedig itt következik. Remélem a ti otthonotokban is új életre kell a szeretet!

Harmadik szeretetnyelv: Minőségi idő

A minőségi idő azt jelenti hogy csak a gyermekünkre figyelünk, feloldódunk ebben a kapcsolatban. Sokan azt gondolják, minőségi időt töltenek gyermekükkel, amikor egy légtérben vannak vele. Például Anya főz, a gyerkőc rajzol. Azt szoktam mondani ilyenkor, hogy „Nem együtt, hanem csak egymás mellett vagytok.”

Tudom, sokszor nem könnyű összeegyeztetni a mindennapi rohanással azt, hogy úgy tudj odafigyelni gyermekedre, hogy közben ne térítsenek el a telefonodra érkező értesítések pittyenései, vagy ne azon aggódj, hogy most a rengeteg vasalni valót kellene eltüntetned… Ha időt szánsz gyermekedre, azt veszed észre, hogy mindketten töltődtök az együtt töltött idő alatt. Nyugodtabbak lesztek, ezért hamarabb tudsz végezni a feladataiddal és gyermeked is megértőbb lesz. Elmaradnak a hisztik és a „Sosem foglalkozol velem!” vádlások, hisz szeretettankja tele lesz J

Mit mondhat gyermeked, ha a minőségi idő a szeretetnyelve?

„Múlt héten például apuval horgászni mentünk. Szerintem nem valami izgalmas a vízparton üldögélni, de nagyon szeretek apuval lenni. Anyu pedig az állatkertbe vitt a születésnapom másnapján. Az tetszett a legjobban, mikor egy majom banánt evett. Jót mulattunk rajta.”

Negyedik szeretetnyelv: Ajándékozás

Minden gyermek szeret ajándékot kapni, de akinek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelve, sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonít minden alkalomnak, amikor ajándék vár rá. Izgatottan készülődik, ha megkapta, óvatosan bontja ki, hogy a csomagolás ne sérüljön, majd kitörő örömmel borul nyakunkba. Az ajándékot nagy becsben tartja azután is, hogy megkapta. Szeretetét ő is ezen a nyelven fejezi ki környezete felé. Rajzokkal, általa készített vagy zsebpénzből vásárolt apróságokkal ajándékozza meg azokat, akiket szeret, akár alkalom nélkül is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az ajándékozás nem csak tárgyi ajándékokról szól. Személyes jelenléted, odafigyelésed maga is ajándék gyermeked számára! A túlzásba vitt ajándékozás pedig elveszti a különlegességét.

Mit mondhat gyermeked, ha az ajándékozás a szeretetnyelve?

„Az óvó néni nagyon szeret engem. Nézd, ezt a szép vonalzót adta nekem!”

Ötödik szeretetnyelv: Szívességek

Szívem szerint ennek a szeretetnyelvnek a „gondoskodás” nevet adnám. Amikor gyermeked megszületik, gondoskodsz róla egészen addig, míg felnőtté nem válik, majd azután is, csak kicsit távolabbról… Ha a gyermeked elsődleges szeretetnyelve a szívességek, akkor gyakran megkér téged olyan dolgokra, amiket ő is meg tudna csinálni. Például készíts neki szendvicset vagy te mosd meg a fogát. Így jelzi számodra, hogy szeretetre van szüksége.

Mit mondhat gyermeked, ha a szívességek a szeretetnyelve?

„Tudom, hogy szeret anyu, mert ha szükségem van rá, mindig segít a házi feladataim elvégzésében. Amikor orvoshoz kell mennem, eljön a munkahelyéről és ő visz el. Mikor beteg vagyok, mindig megfőzi a kedvenc levesemet.”

Bízom benne, hogy sikerült megtalálnod azt a szeretetnyelvet, amelyet gyermeked legjobban ért! Használd ezt tudatosan a többivel kiegészítve, építsd gyermeked önbecsülését, önbizalmát, hogy egészséges, boldog és kiegyensúlyozott felnőtt válhasson belőle!

Ha pedagógus vagy és szeretnéd, hogy a csoportod tanulhasson a társas kapcsolatok fontosságáról, akkor az aktuális havi témához tartozó oktatási segédanyagokat és a további hasznos információkat itt találod.

Megjelentek a gyerekek személyiségét fejlesztő Boldogságóra kézikönyvek pedagógusoknak és szülőknek.

Ha pedig szeretnéd te is fejleszteni magad, látogass el az ingyenes felnőttek számára készült Boldogságprogramunk oldalára.

Cikket írta:
Csitári Nikoletta
Stresszterapeuta

Forrás: Ross Campbell és Gary Chapman, Az 5 szeretetnyelv: Gyerekekre hangolva – Szeresd úgy, hogy érezze! – Harmat Kiadó, Budapest 2003