Szeresd úgy gyermekedet, hogy érezze! 1.rész

1.

A társas kapcsolatok havában a gyerekek és szülők közötti kapcsolat keretén belül, a szeretetnyelveket – mint a legszebb kapcsolódási lehetőséget – választottam ki átgondolandó témakörnek.

Kislány koromban, ha megkérdezték, hogy mi leszek, ha nagy leszek, a válaszom egyértelműen az volt, hogy „ANYUKA!”. Ma két fantasztikus gyerkőc anyukája lehetek, akik csodájukkal betöltik az életemet. Nagyon készültem az Anyaságra, ezért több könyvet elolvastam a témában. Az egyik kedvencem Ross Campbell és Gary Chapman írása: Az 5 szeretetnyelv: Gyerekekre hangolva – Szeresd úgy, hogy érezze! Mert bizony nem elég „csak” szeretni gyermekeinket. Ha a szeretetet tudatosan éljük meg, odafigyelve egymás igényeire, sokkal jobb kapcsolatot tudunk megélni együtt. Biztos vagyok benne, hogy Te is nagyon szereted a gyermekedet. De mondd, ismered a szeretetnyelvét? Fel tudod tölteni a szeretettankját?   

Öt szeretetnyelvet különböztetnek meg a szerzők. Fontos, hogy mindegyiket használjuk gyermekeink nevelése során, de van egy, amit a leginkább ért gyermeked. Ennek a szeretetnyelvnek a használatával tudod leginkább kimutatni iránta szeretetedet. Ezt onnan ismered fel, hogy ő is így fejezi ki szeretetét környezete felé.  Ha szeretettankja tele van, sokkal harmonikusabb lesz a kapcsolatotok.

Nézd végig a szeretetnyelveket és találd meg azt, amelyen a gyermeked kommunikál. Használd nála minél többet és erősítsd a köztetek lévő szeretetköteléket!

Első szeretetnyelv: Testi érintés

Minden kultúrában, minden életkorban nagy szerepet játszik a társas kapcsolatok erősségének kifejezésére a testi érintés. Nincs ez máshogy gyermekünkkel való kapcsolatunkban sem. Érzelmileg kiegyensúlyozottabbak azok a gyermekek, akiket sokszor ölelnek meg a szüleik.

Ha a gyermeked szereti, ha megöleled, puszilgatod, mindig az öledbe kéretőzik amikor mesét olvasol, azt szereti, ha pörgeted, forgatod, akkor biztos lehetsz benne, hogy az ő szeretetnyelve a testi érintés. Amikor gyermeked szomorú, dühös vagy fáradt, öleld át, simogasd és mondd el neki, hogy mennyire szereted. Ez megnyugtatja és megnyitja őt feléd, így könnyebben találtok megoldást a problémájára.

Mit mondhat gyermeked, ha a testi érintés a szeretetnyelve?

„Apa mindig megbökdös, amikor elmegy mellettem, és birkózni is szoktunk. Nagyon vicces ember. Anyu pedig gyakran megölel és megpuszil.”

Második szeretetnyelv: Elismerő szavak

Belegondoltál már abba, hogy szavaidnak mekkora ereje van? Képes vagy építeni, de rombolni is általuk. Ha gyermeked arca felderül a dicsérő, bátorító szavak hallatán, ha azt látod, hogy bármit megtenne azért, hogy elismerd ügyességét, tehetségét, akkor biztos lehetsz benne, hogy az elsődleges szeretetnyelve az elismerő szavak. Dicsérd minél többet, biztasd, ha valami nem sikerül! Mondd el neki, hogy hiszel benne, tudod, hogy fantasztikus gyermek és meglásd, hihetetlen dolgokra lesz képes! Mondd el neki, hogy mennyire szereted! Ha tévedtél valamiben vagy úgy érzed, hogy megbántottad, tudj tőle bocsánatot kérni!

Mit mondhat gyermeked, ha az elismerő szavak a szeretetnyelve?

A tizenkét éves Lisa, aki idén eltörte a karját, így beszél szülei szeretetéről:

„Tudom, hogy szeretnek a szüleim, mert egész idő alatt bátorítottak, amíg pótolnom kellett az iskolai lemaradásomat. Ha fájt a karom, nem kényszerítettek, hogy megírjam a leckémet, hanem megengedték, hogy későbbre halasszam. Azt mondták, büszkék rám, amiért minden tőlem telhetőt megteszek, és biztattak, hogy be tudom hozni a lemaradásomat.”

A további szeretetnyelvekről következő cikkemben olvashatsz!

Ha pedagógus vagy és szeretnéd, hogy a csoportod tanulhasson a társas kapcsolatok fontosságáról, akkor az aktuális havi témához tartozó oktatási segédanyagokat és a további hasznos információkat itt találod.

Megjelentek a gyerekek személyiségét fejlesztő Boldogságóra kézikönyvek pedagógusoknak és szülőknek.

Ha pedig szeretnéd te is fejleszteni magad, látogass el az ingyenes felnőttek számára készült Boldogságprogramunk oldalára.

Cikket írta:
Csitári Nikoletta
Stresszterapeuta

Forrás: Ross Campbell és Gary Chapman, Az 5 szeretetnyelv: Gyerekekre hangolva – Szeresd úgy, hogy érezze! – Harmat Kiadó, Budapest 2003