Hogyan töltsük fel lelki készleteinket? – Beszélgetés Kozma-Vízkeleti Dániel család pszichoterapeutával

Dániel

Már csak néhányat kell aludni és nemcsak az iskolák nyitják meg a kapuikat, de útjára indul a Boldogságóra Szakmai Napok őszi turné is. 5 városban tartjuk meg workshopjainkat és az érdeklődők ott találkozhatnak Kozma- Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta legendásan jó hangulatú, mély gondolatokat, hasznos tanácsokkal ötvöző előadásával is. Vele beszélgettünk.

– Dániel tudom, hogy most jöttél haza a szabadságról és ilyenkor sok feladat szakad az ember nyakába, így arra kérnélek, csak 3 rövid kérdésre válaszolj a boldogsagora.hu oldal számára.

– Ez a mesebeli 3 kérdés? Tudod, amivel megállít a Tündér, és ha meg tudsz rá válaszolni, akkor beléphetsz a szakmai napra?

– Kezdjük akkor itt. 🙂 A legtöbben a humorodról ismernek. Azon kívül, hogy a résztvevők ezt személyesen is megtapasztalhatják, még mire hívnád fel a figyelmet? Miért érdemes résztvenni a Boldogságóra Szakmai Napon?

– Mondjuk, mert sokkal jobb, mint a bevásárlóközpontban sorban állni pekándiós péksütiért vagy az anyóssal veszekedni az iskolakezdésen…..De tényleg fordítsuk komolyra a szót, mert a téma nagyon fontos. Az oktatás évek óta átmeneti helyzetben van, folyamatos változás zajlik és erre a helyzetre érkezett meg tavaly tavasszal a koronavírus járvány és a helyzet, amit a járvány okozott az oktatásban. Ráadásul azt sem mondhatjuk, hogy túl vagyunk rajta….

A nyári szünet inkább egy félidős lélegzetvétel volt és most jöhet a következő rész. Ebben a helyzetben minden olyan alkalom felértékelődik, amikor mi, egyénként feltöltődhetünk, erőt meríthetünk, az erőforrásainkat újra tudjuk rendezni.

Egy-egy szakmai nap éppen ilyen alkalom.

– Miről szól az előadásod?

– Éppen erről. Önmagunk energetizálásáról. Hogyan tudjuk az erőforrásainkat összeszedni, a lelkünk készleteit újratölteni. Tulajdonképpen egy menüsort kínálok a résztvevőknek, amiből ki-ki a neki leginkább testhezállót tudja megtalálni. Ezek olyan gyakorlatok, amelyek segítségével mi, akik emberekkel dolgozunk új energiát tudunk biztosítani önmagunk számára. Erre azért van különösen szükség – például a pedagógusok esetében – mert az egész napos foglalkozás a gyerekekkel olyan energiákat használ el, amelyet ha nem pótlunk, akkor nem jut belőle a családunknak, a férjünknek, a gyerekeinknek.

– Akkor az itt megtanult technikákat akár a mindennapokban is használhatják a szakmai napokra látogató pedagógusok?

– Mindenképpen erre biztatnám őket! Én magam ugyanezeket használom a terapeuta munkám során, de ezek használata nélkül talán az előadásomat se tudnám megtartani.

– Tudom, hogy 3 kérdést ígértem, de talán jöhet még egy ráadás…. Néhány nap és indul egy mindenképpen rendhagyó tanév. Van valamilyen útravalód pedagógusnak, szülőnek, gyereknek?

– Most mondhatnám a klasszikus biztatást, hogy „Hajrá!”, de ha már mesével kezdtük, fejezzük is be azzal. Tudod, a mese mindig úgy kezdődik, hogy a mese hőse elindul. Elindul akkor is, ha tudja, hogy a 7-fejű sárkány veszélyes, a Burkus király mogorva és még számos veszély leselkedik majd rá. Így csak ezt tudom tanácsolni. Lépjünk rá az útra és induljunk el szeptember 1-jén. Mindenkinek kívánok jó, és a lehető legbiztonságosabb utat!

A szakmai napok rendezvénysorozatra Itt lehet regisztrálni!