Csodát tehet a gyermekek önértékelésével, ha meghallgatod őket

Névtelen terv (2)

Hogyan tudod a gyerekeket megerősíteni és megmutatni nekik, hogy valóban fontosak?

Nagyszerű lehetőség a felnőttek számára, hogy valóban minőségi időt töltsenek el a gyerekekkel manapság, mikor felnőtt és gyerek együttesen házi karanténra, otthonlétre kényszerül. Az egyik leghatékonyabb módszer, hogy a gyerekekkel, különösen a kamaszokkal közelebbi kapcsolatba kerüljünk, ha valóban értő figyelemmel fordulunk feléjük.

Valódi segítséget tudunk számukra nyújtani, ha meghallgatjuk a gondolataikat, kétségeiket.

A járvány előtt a gyerekek csak életük egyik felében találkoztak a szüleikkel. Másik felét az óvodában, iskolában, napköziben töltötték. Ez az együtt karanténozás, amellett, hogy sok feszültséget hordoz magában, de nagyszerű lehetőség is, hogy összerázódjon a család. Egy egész életre kiható önbizalom erősítő tényező lehet ez a fajta családi kapcsolódás, amikor is a felnőtt időt szán rá, hogy a gyerekével kommunikáljon.

Gyakorlatilag még soha ebben a modern életben nem fordult elő, hogy a szülők ennyi időt tudnak eltöltelni a gyerekeikkel. Az egésznapi munka a munkahelyen nem sok időt biztosít arra, hogy a gyerekeinknek is elegendő jusson belőle. Így a gyerekek hamar hozzászoknak, hogy a szüleikből csak kevés marad a számukra. A szülők fáradtan érnek haza és már nem marad energiájuk, hogy valóban meghallgassák a gyerekeiket. Ez azt eredményezi, hogy a gyerekek és a kamaszok azt a következtetést vonják le maguknak, hogy ők csak másodlagos szereplők a szüleik életében. Ez önértékelési zavarokhoz, csökkent önbizalomhoz vezethet.

A járvány most pont jó lehetőség arra, hogy több időt töltsünk a gyerekeinkkel és meghallgassuk őket. Milyen gondolatok járnak a fejükben? Miket szeretnének velünk megosztani? Minőségi időt, amire eddig nem sokszor volt alkalmunk. Megmutathatjuk, hogy milyen fontos és értékes szereplői az életünknek.

Az idő a legnagyobb ajándék, amit a gyermekeinknek adhatunk. Ha a gyerekek megtapasztalják, hogy odafigyelünk a véleményükre, az nagyon fontos tényező a saját önértékelésük tekintetében.

A szülők talán nem is gondolják, hogy mekkora jelentőségű ez az odafigyelés a gyerekek életében. Gondoljunk csak bele…, valójában leggyakrabban abból áll a gyerekkel folytatott kommunikációnk, hogy hogy ne viselkedjen vagy csinálja meg a házi feladatát, menjen iskolába. Gondoljunk bele, hogy mikor mi gyerekek voltunk, milyen jó érzés volt, ha egy felnőtt valódi érdeklődéssel figyelt arra, amit mondtunk? Talán egy nagypapa, vagy ha szerencsés vagy, akkor az egyik szülőd szánt csak időt arra, hogy bátorítson a tekintetben, ami számodra fontos volt. Ezek igazi értékes pillanatok.

A mostani együtt töltött időnek majd csak talán évek múlva látjuk a hozadékát. Az önbizalom, amihez most kaphatnak építő köveket, megváltoztathatja az életüket. Azok a gyerekek, akik tisztában vannak a saját értékeikkel, magasabb célokat tűznek ki maguk elé. Azok a gyerekek, akik tisztában vannak a saját értékeikkel, sokkal inkább képesek az egész életükre kiható pozitív döntéseket hozni.

Elsőre nem tűnhet túl nagy dolognak csak meghallgatni, hogy mit mond a gyerek. De valójában ez az idő úgy csapódik le a gyerekben, hogy értékesnek érzi magát. Olyan mintha az önbizalom és a belső erő magját ültetnénk el, mely majd a jövőben szökken szárba. A saját magukba vetett hit segít nekik, hogy elérjék az álmaikat, akár a már nem túl távoli jövőben is.

Szerzőről: David Schwartz, házassági és családterapeuta. Kamaszokkal, felnőttekkel, párokkal és családokkal dolgozik Kaliforniában (Westlake Village)

https://www.psychologytoday.com/us/blog/adolescents-explained/202004/just-listening-kids-can-do-wonders-their-self-esteem