Miért fontos, hogy a fiad hallja tőled, hogy büszke vagy rá?

Névtelen terv

Egyik este tévénézés közben az egyik tinédszer fiunkat mindenféle idétlen kérdésekkel piszkálgattuk, mire elmesélte nekünk, hogy nemrégiben hogyan oldott meg egy konfliktus helyzetet, amibe valakivel belekerült. Valójában nem volt rá szüksége, hogy visszajelezzük neki, hogy milyen jól kezelte a dolgot, nem különösebben várt erre. De én másnap reggel mégiscsak félrevontam és azt mondtam neki:

Nagyon büszke vagyok rád, hogy ilyen jól kezelted a helyzetet és apának és nekem is elmondtad, hogy mi történt.

Nem gondolom, hogy bármilyen nagyobb hatást váltottam volna ki nála, de tudtam, hogy fontos elmondani, hogy büszke vagyok rá.

Szülőként a tinédszerekkel többségében utasítások formájában kommunikálunk: csináld ezt, ne tedd azt. De ha felelős szülők szeretnénk lenni, fontos, hogy észszerű módon tegyük ezt és amennyire csak lehet pozitív formában. Bár legtöbbször csupán kárelhárításnak tűnik tinédzser fiúk szüleinek lenni, de azért mégis felsorolnék néhány szempontot, amiért érdemes elmondani nekik, hogy büszkék vagyunk rájuk:

1. Ugyan még nem felnőtt, de már közel van hozzá

A szülői szerep folyamatosan változik a gyermek növekedése során, ezt a kamaszkorban is folytatni kell, vezetve őket a felnőttkor felé. Bár ebben a korban kinézetileg már gyakran felnőttek, de tudnunk kell, hogy még nem azok. Gyakran az idétlen viselkedésük mutat rá erre, de nagyon fontos, hogy mindenképp kapjanak visszacsatolásokat. Lényeges az is, hogy milyen szavakat használunk a kommunikációnkban. Ha megjegyezzük, amikor büszkék vagyunk rájuk, az a felnőtt személyiség kialakulásában igen meghatározó jelentőséggel bírhat.

2. Pozitív dolgokra kell koncentrálni

Ha olyan szülőkkel találkozom terápiában, akiknek problémájuk van a gyerekük viselkedésével, akkor mindig azt tanácsolom, hogy vegyék észre azokat a dolgokat is, amiket a gyerek jól csinál. Ha bármilyen változást szeretnénk elérni a gyerek viselkedésével kapcsolatban, akkor először azt kell észrevenni, amit meg tud csinálni. A kamasz fiúk sem kivételek ez alól. Szükségük van rá, hogy hallják ők miben jók. Ha visszajelzel a fiadnak, amikor büszke vagy rá valamivel kapcsolatban, akkor méltán számíthatsz rá, hogy folytatja ezeket a dolgokat.

3. A gyakori ismétlés szükségszerű, hogy átmenjen az üzenet

A kamasz fiúkkal való beszélgetés gyakran eléggé egyirányúnak tűnhet a szülők számára. Hallja egyáltalán, amit mondok? Nehéz tőlük visszajelzést kapni és gyakran csak reménykedni lehet, hogy hall bennünket. Ha azt akarjuk, hogy valóban eljusson hozzá, hogy büszkék vagyunk rá, akkor ezt jól ki kell hangsúlyozni.

4. Mindig fontos a szülői visszajelzés

Amikor a fiúk kamaszkorba lépnek, a szülők hajlamosak rá, hogy kevésbé tartsák fontosnak a visszajelzéseket. Mielőtt gyorsan ítélkeznénk, inkább várjunk egy kicsit és jól válasszuk meg, hogy mivel érdemes csatázni. Én ezeket az elveket alkalmazom a saját gyerekeimmel és ezeket szoktam tanácsolni a más szülőknek is. Ugyanakkor az azzal kapcsolatban történő visszajelzések, hogy miben vagyunk rájuk büszkék, nagyon fontosak. Úgyis egész életükben folyamatosan reflektálunk feléjük, miért is maradna ki pont a kamaszkor.

5. Meg kell tanulniuk, hogy lehetnek büszkék saját magukra

Szülőként fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeinket bizonyos értékek mentén neveljük fel. Ha elmondjuk nekik, hogy mi az, ami a viselkedésükben számunkra büszkeséget okoz, ezzel a családi értékrendünket mutatjuk meg számukra. De egyben a büszkeség érzésével is megismertetjük őket. Bízunk benne, hogy ezt az érzést tovább viszik a felnőtt korukba és a jövőben hasonló helyzetekben szintén a büszkeség érzése járja majd át őket.

Szerző: Dr. Lee Bare, pszichológus, Alabama, USA

Töltsd le ingyenesen!
Így fejleszd a gyermeked erősségeit, hogy magabiztos és kiegyensúlyozott felnőtt váljon belőle!
Ismerd meg a boldogságórás kiadványainkat!
Fejlesztő könyvek, kártyajátékok és CD-k