Komfortzónán túl… Közhely vagy világmegváltó igazság?

kép1

Számos helyen olvashatjuk, hogy az élet a komfortzónán túl kezdődik, valamint, hogy nem lehetsz soha igazán boldog, ha nem léped át a saját komfortzónádat. De vajon mit jelent ez pontosan, és hogyan függ össze a boldogságunkkal? Manapság ez a mondat inkább hangzik elcsépelten, mintsem elgondolkodtató életbölcsességként. Pedig a szavakon túl tényleg jelentőségteljes tartalmat találunk.

Számomra a „komfortzónán túl” azt jelenti, hogy merek változtatni! Az emberek sokszor a saját félelmeik béklyóiba kötik önmagukat. Félnek az ismeretlentől, és inkább megmaradnak a „biztos rossznál” ahelyett, hogy a kezükbe vennék a saját életüket, és mernének lépéseket tenni az álmaik felé. Könnyebb hárítani a felelősséget, és megbújni a félelmeink árnyékában.

Légy a saját életed hőse!

Pedig nem az a hős, aki értelmetlenül szenved, hanem aki mer változtatni. Vannak helyzetek, amikor igenis fel kell adni valamit ahhoz, hogy egy új fejezet kezdhesse meg életét, még akkor is, ha a kezdeti időszakban ijesztő a bizonytalanság.

Elsősorban azért fogalmazódtak meg bennem ezek a sorok, mert pontosan ebben a cipőben járok. Van egy régóta dédelgetett álmom, és folyamatos útkeresésben vagyok. Keresem a megoldást, a lehetőséget, ami elvezethet engem az álmom megvalósításához. Éppen ezért rájöttem arra, hogy merni kell kockázatot vállalni és változtatni. Feladtam azt a foglalkozást, amit tanultam, és amivel idáig foglalkoztam. Tudtam, hogy ez a munka és ez az életvitel sosem fog elvezetni engem a célom eléréséhez. Sokáig gondolkodtam, hogy nem lenne-e jobb ötlet a kitaposott, megszokott, rutinná vált úton tovább haladni. De valljuk be, ezek csak a félelem szavai…

Tervezz, és bízz magadban!

Na és mi segíthet át minket ezeken a nehéz élethelyzeteken? A tervezés, az önismereti munka és természetesen az önmagunkba vetett hit.

Fontos, hogy mielőtt egy komoly lépés előtt állunk, mérlegeljünk, mivel a helyes célkitűzésnek is megvan a maga metodikája.

Kép2

Milyen egy „jó” cél? Konkrét, egyértelmű és az adott élethelyzetünkre jellemző. Továbbá fontos, hogy ütemezhető és mérhető legyen, tehát mindig nyomon tudjuk követni, hogy hol tartunk a megvalósításában.

Keresd a kihívást!

Na és, ha már a komfortzónánk a téma, az egyik legfontosabb szempontja a helyes célkitűzésnek, hogy a készségeink, képességeink és a kihívás egyensúlyban legyen egymással. Azaz, hogy legyen a feladatokban kihívás, mert ha túl könnyűnek bizonyul az elérendő cél, akkor közömbösek maraduk, ha pedig túl nehéz a feladat, akkor könnyen pánikba eshetünk, szorongani és aggódni kezdünk.

Tehát fontos, hogy képessé váljunk a komfortzónánk észszerű átlépésére, mert csak azoknak a céloknak az elérése szolgálja a boldogságunkat, melyekért erőfeszítéseket tettünk. Ez pedig nem lehetséges, ha félelemből megragadunk a vélt biztonságunknál, és átadjuk magunkat a szürke hétköznapoknak. Változtatni tudni kell, mert a sikerhez szerintem még senki sem jutott el a félelem szőtte lépcsőfokokon keresztül.

Képek forrása: unsplash.com