Hogyan segítsünk a dühös gyermekünkön?

girl-1627819_960_720

Egy gyermekterapeuta tanácsai

Már megint kezdődik, szokásosan, amikor a házit kellene megírni! Olykor a legkisebb kihívás is elég. Mondjuk, a leckeírás során a gyermekedet frusztrálja a feladat, most épp kiabál és gyűrögeti a munkafüzete lapjait. Majd hirtelen mindent leszór az asztalról a földre. Neked már tele van a hócipőd, és nem tudod, mit tegyél. Hogyan tudod kezelni a helyzetet? Hogyan bánj a mérges gyermekkel?

Nyugodj meg!

Először is uralkodj a saját érzelmeiden! Anyaként tudom, hogy ez mennyire nehéz, különösen, ha a saját gyermekedről van szó. Ám nagyon fontos megtanulni, hogyan csináld.

kép forrása: unsplash.com
kép forrása: unsplash.com

Amikor a gyermeked krízisben van, és te indulatosan reagálsz rá, az gyakran a helyzet fokozódásához vezethet. Az ilyen pillanatokban a reakciód mintegy beállítja azt az alaphangot, ami megadja ennek a felfokozott helyzetnek a végkifejletét. Ha nyugodt tudsz maradni, segíthetsz gyermekednek is, hogy megnyugodjon.

Termosztát legyél, ne hőmérő!

Ugye nem akarsz a ház hőmérsékletével együtt ingadozni, attól függően, hogy a gyermeked hogy reagál?! Szülőként nyilván szeretnéd Te beállítani a ház hőmérsékletét azáltal, hogy nyugodt hangot adsz meg. Íme néhány ötlet, hogy tudod először magad megnyugtatni:

A nyugalom megosztható!

Hasznos lehet, ha az alábbi néhány mondatra gondolsz, miközben a mérges gyermekeiddel vagy:

  • Ők élnek meg nehéz időt most, nem pedig én.
  • Megosztom velük a nyugalmamat, nem veszek részt a káoszukban.
  • Felelős vagyok a nyugalmamért, nem számít, mit tesznek, hogyan viselkednek a gyermekeim.
  • Minden érzés jelenléte rendben van. Az én feladatom az, hogy segítsek a gyermekeimnek az érzéseik kezelésében.
  • Nyugodt tudok maradni, és ezzel jó példát mutatok a gyermekeimnek.

Vegyél mély lélegzetet!

Ha kezdesz ideges lenni, és majd’ felrobbansz, próbálj mélyeket lélegezni! Tudom, hogy hókuszpókusznak tűnhet, de érezni fogod a különbséget. Amikor túlterheltnek érzed magad, a tested harcoló, menekülő vagy lefagyó üzemmódba mehet át, pedig te az ilyen helyzetekben szeretnél nyugalomban maradni és megemészteni a történteket. Ha mély levegőt veszel, azzal azt jelzed a testednek, hogy menjen vissza a pihenő-emésztő üzemmódba. Belélegzéskor nyomd ki a hasad, kilégzéskor pedig húzd be! Próbálj néhány mély lélegzetet venni, mielőtt közbeavatkozol!

Alkalmazz „földelési technikát”!

Ha nagyon feszült vagy, néha a legjobb dolog, amit tehetsz a magad megnyugtatására, a földelési technika.

  • Mondd együtt egymás után az ABC betűit és a számokat (A-1, B-2, C-3, stb.)!
  • Nyomkodj egy stresszlabdát!
  • Igyál egy korty hideg vizet!
  • Kezdj el hetesével számolni!

A vihar átvészelése

Igyekezz keveset beszélni!

Amikor a gyermekek harcoló, menekülő vagy fagyott üzemmódban vannak, nem tudják az információt feldolgozni, mivel ehhez a pihenő-feldolgozó üzemmódban kellene lenniük. A legjobb, ha ilyenkor igyekszel a legkevesebbet beszélni. Ez nem a tanítás pillanata. Az a célod, hogy átsegítsd őket ezen a nehéz pillanaton. Amikor beszélsz velük, legyél rövid, és ugyanazt a mondatot ismételd! Az ismétlés hasznos, mert a dolgokat nem úgy dolgozzák fel, mint normális helyzetben, tehát az ismétlés segít, hogy meg is hallják, amit mondasz.

park-2863734_960_720
kép forrása: pixabay.com

Vidd őket nyugodt, biztos helyre!

Néhány gyermek az indulatai átélésekor tönkre teheti a körülötte lévő tárgyakat, eldobálhatja a játékait stb. Ha a te gyermeked is ezt teszi, talán segíthet, ha kialakítasz egy biztonságos helyet, ahová bemehetnek a gyerekek, mikor mérgesek, vagy vidd el az útból a veszélyes tárgyakat!

Tedd a szobájukat is biztonságos hellyé! Mi úgy gondoltuk, hogy amikor a mi fiúnknak erős indulatai támadnak, szétdobálná a tárgyakat, és esetleg magát is megütné. Éppen ezért átvittük a játékait és a könyvespolcát egy másik szobába, ahol szintén tudott velük játszani, de a saját szobájában csak nagyon kevés tárgy maradt. Ahogy telt-múlt az idő, és egyre jobban tudta kontrollálni az érzelmeit, már vissza tudtuk pakolni a dolgait a szobájába.

Beszéljétek meg!

A vihar végül el fog ülni, és a gyermeked is megnyugszik. Ekkor szánj rá egy kis időt, és beszéljétek arról, ami történt! Legyen egyszerű a beszélgetés! Mire emlékeznek? Mi az, ami segített? Mi az, ami nem segített? Ennek a beszélgetésnek nem kell közvetlenül az incidens után megtörténnie. Megejthetitek később is, esetleg lefekvéskor vagy akár másnap is.

Ha jelen volt egy másik gyermeked is, ügyelj rá, hogy velük is beszéld meg a történteket! Hagyd, hogy kifejezzék, hogy érezték magukat, és beszéljetek arról, hogy mit tudnak tenni, ha legközelebb ilyesmi történik!

Beszéld meg a többi felnőttel is a helyzetet! Fontos, hogy egyetértsetek abban, hogyan kezeljétek a gyermekek indulatait. Mivel a gyerekek különbözően reagálnak az egyes felnőttekre, jó nyomon követni ezeket a viselkedésmintákat, és mindazt, ami segíthet.

Figyelj a megelőzésre!

A legjobb dolgok egyike, amit tehetsz, ha megküzdési technikákat tanítasz a gyerekeknek, melyeket még azelőtt tudnak használni, mielőtt elfajulnának a dolgok. Az a trükkje a dolognak, hogy akkor gyakoroljatok, amikor még nyugodtak és ellazultak a gyerekek, ne pedig akkor, amikor már mérgesek.

kép forrása: pixabay.com
kép forrása: pixabay.com

Kezdjetek el arról beszélni, hogy mi frusztrálja vagy dühíti fel őket! Segíts nekik felismerni ezeket a kiváltó tényezőket, hogy legközelebb már mindannyian tudjátok! Egy bizonyos téma idegesíti őket? Talán az éhség vagy a szomjúság okozza a reakcióikat? Vannak bizonyos zajok vagy helyek, amelyek frusztrálóak lehetnek nekik?

Hol érzed ezt a testedben?

Néha a gyerekek nem tudják, hogy mérgesek, csak a dühkitörés után tudatosodik bennük. Legközelebb segíts nekik felismerni a feszültség jeleit a testükben, hogy ők is tudják, mikor éreznek frusztrációt! A jelek azonosítása segíthet nekik, hogy korábban kezdjék el felismerni az érzést, és időben bevessenek egy megküzdési technikát.

Ismerd fel az indulatot, és használd a megküzdési technikákat!

Most, hogy már tudják, mi okozza az indulataikat, és hogyan ismerjék ezt fel, segíts nekik kitalálni, hogy hogyan tudják a helyzetet biztonságosan és egészségesen kezelni! Írjatok a lehetséges megküzdési technikákról ellenőrzőlistát: gyűjtsetek össze minél több lehetőséget, aztán jelöljétek be, mi az, ami segíthet nekik, húzzátok át rajta, ami nem, és karikázzátok be, amiket ki akartok próbálni!

Szánj rá pár percet a hét folyamán arra, hogy a gyerekek nyugodt állapotban gyakorolják azt a technikát, amit alkalmaznának is. Például, ha a mély légzést választották, hagyd, hadd gyakorolják, hogy megtudják, milyen érzés, amikor nyugodt állapotban vannak!

A megküzdési technikák alkalmazása persze nem megy mindig tökéletesen. A negatív indulatok kezelésének megtanulása folyamatos munka. Apránként, gyakorlással és idővel egyre jobban fog menni a gyerekeknek. Bátorítsd őket, amikor biztonságos és egészséges megoldást választanak! Ha nem, akkor folytasd velük tovább a munkát, hogy jobb alternatívát találjanak, amit legközelebb már alkalmazhatnak is!

Vegyél pár mély lélegzetet, majd nyugodt, szelíd hangon tedd fel a kérdést: Hogyan segíthetek?

Eredeti cikk: https://copingskillsforkids.com/blog/how-to-help-your-angry-child

Fordította: Tissevits Mónika